Moetestedet1 1
VIKTIGE PÅ VEIEN: For (fra venstre) Connie Wærdahl, Frode Bodin og Morten Sommerbakk har både Møtestedet og Hallvardstuen vært viktige på veien frem mot et rusfritt liv. (Foto: Martine Haugen)

Her møtes rusavhengige med kjærlige blikk

Del artikkelen i Sosial medier

 – Det du blir møtt med hos Kirkens Bymisjon er ikke sånn påtatt «yrkeskjærlighet», sier Morten Sommerbakk, som begynte å gå på Hallvardstuen når han var i aktiv rus. Nå har han vært rusfri fire år.

I år fyller to av Kirkens Bymisjons tiltak for rusavhengige 15 år. Dette ble markert med fest i Korskirken 10. april.

– Det er en skjønn forening av folk som er her i dag. Mange kommer rett fra gaten, i tillegg er det mange her i dag som bryr seg om bymisjonen, sier Monica Stadaas, tiltaksleder på Hallvardstuen.

Festen ble stelt i stand av de ansatte, sammen med frivillige og gjester, og sistnevnte bidro med musikk og underholdning fra scenen. Kunst og vimpler med sitater fra gjestebøker dekorerte tak og vegger.

–  Alle har bidratt. Gjestene har laget mesteparten av kunstverkene på Hallvardstuen og Kreativt Verksted. Vi har også en egen matlagingsgruppe kalt «Grillmisjonen», hvor gjester og ansatte sammen laget mat til arrangementet på Møtestedet, og så klart stekte masse vafler, sier Stadaas.

Å drive «øyeblikksomsorg»

FAKTA Moetestedet etc
Mer informasjon: Kirkens Bymisjon

Både Hallvardstuen og Møtestedet er lavterskeltilbud for mennesker i aktiv rus. Hallvardstuen tilbyr aktiviteter som skaper gode opplevelser og mestringsfølelse for brukerne. Møtestedet gir en mulighet til å ta en pause fra hverdagen, få noe godt å spise, og en hyggelig samtale.

– Hallvardstuen hadde 10.000 besøk i fjor. Det vi gjør, handler om å se folk der de er, og at man trenger ulike ting ut i fra dagsformen. Vi kaller det å drive med øyeblikksomsorg, noe jeg synes er et veldig fint begrep, sier Stadaas.

– Det var en som sa det så fint: «Du blir møtt med kjærlige blikk». Det å bli sett og møtt med verdighet uansett dagsform og selv når en er veldig ruset, tror jeg er veldig viktig. Jeg tror det skaper en spire til å ønske å leve et mer rusfritt liv.

Selv om begge lavterskeltilbudene feirer 15 år, ble forløperen til Møtestedet startet to år tidligere.

– I 2002 ble det tilbudt enkle brødskiver og kaffeservering i kapellet i Korskirken. Konseptet har dermed utviklet seg over de siste 17 årene, men Møtestedet ble offisielt dannet som tiltak i 2004, sier Ingerid Bulterud Strand, tiltaksleder for Møtestedet.

– I dag har vi matservering alle hverdager, og serverer både varm og kald mat for om lag 120 besøkende hver eneste dag. I tillegg til kafeen har vi et tilbud som tilbyr helse- og sosialfaglige tjenester. Vi arbeider også litt oppsøkende i Vågsbunnen og på midlertidige botilbud. Det har vi gjort mer eller mindre de siste 15 årene, forklarer Bulterud Strand.

Skam, skyld og selvforakt

Tiltakene har hatt mange besøkende opp igjennom årene, og har betydd og betyr mye for gjestene. Tre solskinnshistorier i form av tidligere gjester hadde møtt opp for å delta på feiringen.

– Det er masse ressurssterke mennesker i rusmiljøet, og det å få lov til å være med å løfte dem frem er veldig fint.

– Jeg har brukt tiltakene hele tiden, både som bruker og i jobbsammenheng. Det er et utrolig godt sted å komme, for det er så lavterskel. Et «homey» intimt sted med behagelig atmosfære. De ser hele mennesket, og ikke rusmisbrukeren.

– De ser en som strever og prøver, og de møter deg på en veldig fin og personlig måte, sier Frode Bodin, som har vært rusfri i seks år, og som nå jobber i Housing First i Bergen kommune.

Moetestedet2 1
BLI MØTT DER DU ER: – Det er viktig å bli møtt på en god måte, uansett hvilken tilstand du er i, mener tiltakslederne Ingerid Bulterud (t.v.) og Monica Stadaas. (Foto: Martine Haugen)

Connie Wærdahl var en annen tidligere gjest som deltok på feiringen. Hun trollbandt salen med selvskrevne sanger om livet sitt. Hun har vært borte fra gaten i 12 år, og jobber i dag i rusomsorgen i Bergen kommune.

–  Jeg bar på mye skam, skyld og selvforakt. Gjennom aktivitetene på Hallvardstuen fikk jeg mestringsfølelse, og følte jeg var noe annet enn en skitten narkoman. Gjennom CD-en min – som ble laget på Hallvardstuen – var jeg også sanger og låtskriver, og følte jeg kunne noe, sier Wærdahl.

Ekte kjærlighet

For Morten Sommerbakk gav Møtestedet og Hallvardstuen trygghet og nærhet til andre.

– For meg var det et fantastisk sted å gå. Jeg begynte å gå på Hallvardstuen når jeg var i aktiv rus, og for meg handlet det om at jeg fikk sosial trening. Jeg slet med angst, og turte ikke gå ut blant mennesker, men der følte jeg meg trygg uansett.

[PostBlock id=334]

– Det du blir møtt med der er ikke sånn påtatt «yrkeskjærlighet», det er ekte kjærlighet. Jeg deltok også på musikkterapi i regi av Hallvardstuen, og begynte i band, sier Sommerbakk, som har vært rusfri fire år.

I dag jobber han som brukerrepresentant i Polyfon, som musiker i bandet Sommerbakk og frivillig. I tillegg reiser han rundt og holder foredraget Rusmidler på godt og ondt.

Stadaas mener de relasjonene man bygger ved å jobbe lavterskel setter veldig gode premisser for endring.

– Det tror jeg er noe av det viktigste vi gjør. På Hallvardstuen trekker vi frem aktiviteter som skaper opplevelse av mestring. Det kan være småting som å spille ludo, eller gå på kino, de små øyeblikkene. Det er masse ressurssterke mennesker i rusmiljøet, og det å få lov til å være med å løfte dem frem er veldig fint, forteller Stadaas.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this