Tid for hjem har rullet og gått på TV 2 i 15 år, og Kjersti Bergesen kan se tilbake på 150 programmer. – Vi synes det vi gjør er kjekt, og det håper jeg også går hjem til seerne, sier programlederen.
Bergesen har bodd i Fana siden hun var liten, og var åtte da hun tegnet egne møbler til rommet sitt – som far skulle bygge. Og slik ble det.
Interessen for interiør og å skape noe kreativt har alltid vært der. Som tenåring malte hun fargene på skapdørene oransje. Så stiftet hun familie og pusset opp alt foruten kjøkkenet.
– Men jeg har nok pusset opp mindre enn folk flest, tror jeg. Det er ikke slik at oppussing er min store interesse, men ofte er oppussingen en nødvendighet. Og så handler det gjerne om å gjøre et nytt hjem til sitt eget, sier Bergesen.
STARTET I TV-BERGEN
Hun startet i TV-Bergen i 1989, og ble ansatt i TV 2 i 1992, hvor Bergesen var programleder for «God ettermiddag, Norge» og «Filmguiden».
– Da jeg ga meg i «Filmguiden» kastet jeg meg over alt av internasjonale livsstilsprogrammer, og gjorde et arbeid med å utrede hva som fantes og hvordan de jobbet, og vi så på mulighetene for å gjøre noe lignende på norsk, sier Bergesen.
[PostBlock id=196]
Det ble først til fire programmer i serien «Tid for hage». Deretter ble det «Tid for mat» sammen med Trond Moi og «Tid for reise».
– Så hadde vi en ide om Tid for oppussing, som det het på det stadiet, men sjefen var ikke veldig overbevist i starten. Vi lagde en pilot i 2003 som de likte, og da satte vi i gang. I begynnelsen var det meg og produsenten Morten Offerdal i Pandora Film og prosjektleder i TV 2, Vebjørn Hagen, forteller hun.
Så kom Einar Nilsson på audition. Kjersti og Einar hadde begge gått på U. Pihl sammen i Fosswinckels gate (skolen flyttet senere til Åsane, red. anm.), men hun husket ham ikke, til Einars skuffelse. Men ansettelsen av Nilsson skulle vise seg å være et smart valg; håndverkeren ble raskt en populær mann på skjermen.
NYTTIG OG INSPIRERENDE
– Hva ønsket dere å formidle med programmet?
– Vi ville lage et nyttig program som også skulle være inspirerende. Når man skal pusse opp er det mye man lurer på både når det gjelder teknikk, materialer og ulike løsninger i hjemmet, sier hun.
– Det du ser på tv er ekte. Vi er slik enten kamera går eller ikke. Og så har vi en stor omsorg for hverandre. Man må ha respekt for at oppussing er en tøff jobb.
– Og slik tenker vi fremdeles. Vi har aldri hatt et mål om å provosere; alle skal ikke like alt, men alle skal like noe. Og så har vi tenkt langsiktig; det har vært viktig å ha variasjon med hensyn til ideer og design i de ulike prosjektene vi har gått i gang med. Vi var opptatt av at vi ikke kunne gjøre det samme hver gang, at vi trengte ulike designere, og det tror jeg var viktig når vi nå vet at vi har lagt bak oss 150 programmer.
Programlederen forteller at de har vært oppe i flere tusen søknader i året fra mennesker som ønsker at «Tid for hjem»-gjengen skal komme hjem til dem.
– Vi ser etter boliger og prosjekter som vi tror vi kan gjøre noe fint med. Og så er det en del praktiske ting å ta hensyn til. Vi kommer med ni biler og et produksjonsteam som trenger litt plass. Det er ikke mulig for oss å komme til en ettromsleilighet. Da vi pusset opp en relativt liten leilighet sist uke, måtte vi ha med en campingvogn slik at vi hadde et sted å være innimellom alt arbeidet, og et sted å spise.
FOR STORE OG SMÃ…
Hjem-teamet jobber i boligen fra mandag til fredag, og det blir lange dager. Fredag må alt være klart; da skal familien få se hvordan det har blitt. Og det er de samme som du ser på tv som gjør jobben.
[PostBlock id=131]
– Vel, de siste årene har vi innimellom leid inn folk til å legge gulv veldig tidlig på morgenen slik at det er ferdig til vi kommer. Vi bruker også kjøkkenmontører dersom vi har veldig mye annet vi skal bygge og ikke har tid til å montere selv.
– Så om prosjektene er veldig store er der innimellom noe ekstrahjelp. Men vanligvis er det bare oss; mellom 9 og 11 personer som samles til måltider, inkludert fotograf, regissør, produksjonskoordinator og assistent.
– Det virker som om dere har det gøy på jobb?
– Jeg håper at arbeidsgleden kommer frem til seerne, og vi synes jo selv at det vi gjør er veldig kjekt. Det er lite som er konstruert, vi bare filmer det vi gjør.
Jeg forteller at barna mine på ti og tolv liker programmet.
– Jeg tror barn synes det er kjekt å se hvordan man lager ting, og kanskje både store og små lærer noe mens de ser på. Samtidig er det jo spennende å se hvordan det går, om de som bor der blir glade, og om det blir fint til slutt. Vi håper og tror at «Tid for hjem» er interessant, nyttig, inspirerende og underholdende.
OMSORG FOR HVERANDRE
– Er det noen som blir skuffet over resultatet?
– Nei, veldig få. De fleste blir overrasket og sier at «dette hadde vi aldri sett for oss». Og så er det noen som trenger litt tid til å venne seg til det nye. Jeg snakker med de fleste etter at de har bodd der en stund, og de blir glad i rommene, og setter pris på fargene og de nye løsningene.

– Hva er hemmeligheten bak suksessen?
– Det du ser på tv er ekte. Vi er slik enten kamera går eller ikke. Og så har vi en stor omsorg for hverandre. Man må ha respekt for at oppussing er en tøff jobb. Her er mye støy og mye støv, og man har tunge arbeidsoppgaver som er fysisk krevende. Da er man er nødt til å passe på hverandre for å holde på motivasjonen.
– Dette gjelder jo for alle; det er veldig krevende å pusse opp. Det er mange beslutninger som skal tas, og man opplever gjerne en del frustrasjon noen ganger. Da gjelder det å snu situasjonen og gjøre den til en mulighet for å være kreativ. Men uten omsorg for hverandre blir det vanskelig, mener Bergesen.
PÅ EUROPA-TURNÉ
– Var Einar Nilsson høy på pæra da han kom tilbake etter «Skal vi danse»?
– Nei, overhodet ikke. Men han hadde hatt det veldig gøy, og han trivdes nok med å gjøre noe helt annet, og kanskje han syntes det var litt vanskelig å komme tilbake til hverdagen igjen. Einar er et genuint menneske som bryr seg om det han holder på med, sier Bergesen.
På 80-tallet jobbet hun med musikk i ti år, og hun ga ut tre EP-er og tre album med bandene Ken Dang og Secret Mission.
– Det var kanskje den beste tiden av livet mitt. Du har så mye energi når du er i 20-årene, sier hun.
– Musikk handler jo også om å jobbe med noe kreativt. Det handler om å samarbeide med andre musikere, å skape noe sammen, og tar du vekk et ledd så blir det annerledes. Vi dro på Europa-turné i buss, varmet opp for Fish og spilte i haller med 6000 publikummere, så det var en spesiell tid.
– Men så sluttet sjefene i plateselskapet og i publishing, og de som trodde på oss og ville satse var plutselig borte. Da begynte jeg å jobbe for TV-Bergen, jeg hadde to barn og behov for fast lønn. Så ble det «God ettermiddag, Norge» og «Filmguiden» i TV 2.
Denne helgen skal hun delta på Boligmesse i Sotra Arena på Straume.
– Der skal jeg i grunnen gjøre litt av det samme som jeg gjør i «Tid for hjem», og forhåpentligvis inspirere folk til å pusse opp, sier Kjersti Bergesen.