Om en uke har Heim premiere på Hordaland Teater. Dette er første kapittel i en musikalsk vestlandskrønike, og denne vinteren er det årene fra 1965 til 1975 som står i fokus. Mye takket være bestefaren kjenner Claus Sellevoll seg igjen i stykket, selv om han selv ble født i 1973.
Menneskene og livet på Vestlandet står i sentrum når Hordaland Teater tar oss tilbake til 60- og 70-tallet. Intet mindre enn ni forfattere har skrevet historiene, og plassert de ulike karakterene i forskjellige miljøer og hendelser. I en av historiene skal vi til Mongstad og se hvordan det var da en hel bygd måtte flytte og vike plassen for ny industri og oljeraffineri.
– Jeg tror at det er lurt å spille på en vestlandsk profil, at man vet hvor man kommer fra.
– Ser man stort på det, kan man si at det var viktig for nasjonen, ikke minst med tanke på oljeinntektene, rikdommen til landet og alle arbeidsplassene det har skapt. Samtidig har en hel bygd lidd et stort tap, og det er jo det som er vår fortelling, sier Claus Sellevoll, som har flere roller i stykket.
Det var en stor sorg for mange å se gården sin gravlagt av industriens innmarsj på Mongstad i 1969.
– Nordhordland tiltakskontor hadde jobben med å dra rundt og informere om dette. De møtte folk og så dem i øynene, og det var mange som tok det tungt å se bygden sin bli revet opp med røttene. Denne teksten er det Finn Tokvam som har skrevet, forteller Sellevoll.
BRENNEVIN I BERGEN
Stykket byr selvsagt på flere andre historier, små fortellinger om mennesker som er på forskjellige plasser i livet i denne epoken.
– Vi skal innom striladansen, og høre om alle de som ikke fikk hverandre. Noen av dem møtes gjerne igjen senere i livet. Hele tiden er det menneskene og deres ulike utfordringer, med små og store problemer gjennom livet, som står i sentrum.
Heim har blant annet en tekst som heter Polferd, hvor to hardinger drar til Bergen for å kjøpe brennevin. Det kunne gå en halv uke å komme seg til polet den gangen. Stykket forteller også om tidligere Neevengården, nå Sandviken sykehus.
Det kunne gå en halv uke å komme seg til polet den gangen.
– Vi forteller en historie om en pasient som, iført tvangstrøye, drar alene med en rutebuss. Det var liksom ikke måte på hvilke situasjoner en bussjåfør kunne komme opp i den gangen, sier skuespilleren, som selv spiller bussjåføren.
De ulike scenene skifter hurtig underveis, men selv om historien, plassen, yrket og menneskene er ulike, er miljøene i slekt. Til tross for at Claus Sellevoll vokste opp på 70-tallet, føler han at han kjenner miljøet.
– Jeg kommer fra distriktet, er oppvokst i Alversund, og synes jeg kan kjenne igjen mange av typene som dukker opp i stykket. Vi hadde dessuten den avstanden til byen som det fortelles om i Heim. Så jeg har ingen problemer med å sette meg inn i dette stoffet, selv om det er fra en tid fra før jeg ble født.
FORHOLDET TIL BESTEFAREN
– Du hadde et godt forhold til bestefaren din?
– Søsteren døde da hun var 13 år. De sto og så kisten bli båret ut av huset. Til meg sa alltid bestefar: Selv om det er velstand nå, skal du huske at det ikke er en selvfølge. Man må ta vare på ting, og bruke de om igjen, for det kan komme dårlige tider. Han var veldig forberedt på det, og for ham var det viktig at jeg skulle ha det med meg, minnes skuespilleren.
Selv om bestefaren ikke var eldst, var det han som måtte overta gården.
– Den eldste ville studere, og familien hadde ikke råd til å gi mer enn ett av barna utdannelse, så oldefaren min lånte penger av en prest, slik at den eldste sønnen kom seg på gymnas. Etterhvert ble det teologistudier på denne eldste broren til farfar, mens farfar var forpliktet til å overta gården.
– Ingen av dem drev med teater?
– Jeg har alltid trodd at det var slik. Men så kom det en kar bort til meg en dag og sa: «Faren min fortalte en del historier fra revymiljøet i Kvamsvågen i Alversund, og din bestefar, Ragnvald, var formann. Han var en god revyskuespiller, han hadde alltid en sånn god replikk, og en lun humor.» Dette ble det jo ikke snakket om; da han ble gift, ble det ikke mer revy på farfar, så jeg fikk ikke vite noe før denne karen kom bort og fortalte det til meg for et par år siden.
FLYTTET TIL BYEN
Sellevoll har tidligere vært med i Evig Ung både i Sogn og Fjordane og i Bergen, og han hadde suksess med Singel & Sand i 2016, og trives på Hordaland Teater. Nå er han spent på hvordan det går etter at teateret flyttet til byen.
– Det stiller jo et annet krav til kommersielle muskler. Her skal du konkurrere om et publikum som har så mange andre forestillinger de kan se i sentrum, og det må jo være et mål for et teater å bli sett, eller så er det ikke noen vits å spille teater slik jeg ser det.
– Jeg tror at det er lurt å spille på en vestlandsk profil, at man vet hvor man kommer fra. Nynorsk er hovedmål på dette teateret, samtidig som vi fargelegger språket med dialekter fra ulike plasser i fylket vårt, og da kjenner man kanskje mer på at det treffer oss i hjertet; jeg har det i hvert fall slik selv, sier Sellevoll.
- Heim spilles på Hordaland Teater, og har premiere 16. februar.
- Stykket er skrevet av Marie Amdam, Marit Eikemo, Frode Grytten, Mari Hesjedal, Ragnar Hovland, Ingrid Jørgensen Dragland, Sigrid Moldestad, Bjørn Sortland og Finn Tokvam.
- Skuespillere: Sigurd Sele, Claus Sellevoll, Sigrid Moldestad, Anne Wiig og Ljudmil Nikolov.
- Musikk ved Voksne Herrers Orkester.
- Regi: Solrun Toft Iversen
- Scenografi: Tora Troe
- Koreograf: Hilde Sol Erdal
- Kostymedesign: Lise Christensen
- Lysdesign: Silje Grimstad
Fakta
Det hendte 1965-1975
- 1965: Den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonov blir det første menneske som svever i rommet.
- 1966: Gjermund Eggen vinner tre gull i VM på ski i Oslo.
- 1967: Norge søker om medlemskap i EEC, senere EF, nå EU, og Frankrike går imot søknaden. Ålesund brenner, og verdier for 15 millioner kroner går opp i røyk.
- 1968: Kronprins Harald gifter seg med Sonja Haraldsen. Philips finner olje i Nordsjøen. Martin Luther King blir skutt i Memphis, og Robert Kennedy i Los Angeles.
- 1969: For første gang går to menn på månen samtidig. En halv milliard mennesker sitter på jorden og ser på. En 40 timer lang demonstrasjon mot Vietnam-krigen samler 250.000 mennesker i Washington, mens en tre dager lang musikkfestival samler 400.000 på Woodstock.
- 1970: Årets hits:• Led Zeppelin: Whole Lotta Love • The Hollies: He Ain’t Heavy, He’s My Brother • Simon & Garfunkel: Bridge over Troubled Water • Shocking Blue: Venus • The Beatles: Let it be.
- 1971: Kvinnene får stemmerett i Sveits, og Kina blir medlem av FN. Statoil blir dannet da regjeringen vil opprette et statelig oljeselskap. Saft, norsk poprockband frå Bergen, blir landets første som vinner Europatoppen.
- 1972: Folkeavstemning om norsk EF medlemskap ender med nei. (25/9). Richard Nixon blir valgt til president i USA (7/11). Pensjonsalderen senkes til 67 år (5/6).
- 1973: De arabiske land reduserer oljeproduksjonen for å straffe Vesten, og oljekrisen er et faktum. Vi får bilfrie søndager i desember. Lov om forbud mot tobakksreklame blir vedtatt, men ikke satt i verk før i 1975. Arveprins Haakon Magnus blir født.
- 1974: President Nixon må gå av på grunn av Watergate-skandalen. Flere av hans tidligere medarbeidere må i fengsel. Glassfiberskiene gjør for alvor sitt inntog. Magne Myrmo blir den siste verdensmester på treski. ABBA vinner Melodi Grand Prix.
- 1975: Bilbelte blir påbudt. Kvinner med i Holmenkoll-stafetten for første gang, noe som fører til stor diskusjon og mye avis-skriverier. Flåklypa Grand Prix har premiere – århundrets norske filmsuksess.