Fløibanen slår alle rekorder, og 2018 startet veldig bra. Nå tror Anita Nybø og Guro Øvsthus på flere rekorder. En rykende fersk app skal også bidra til det.
De har lagt bak seg et rekordår med 1.834.000 påstigninger, noe som er en økning på 134.000 påstigninger fra øret før.
– Bakgrunnen for økningen i fjor handler for det meste om økningen i det som er hovedsesongen, 1. mai til 1. oktober. Året før var det helt motsatt, da hadde vi økning i lavsesongen. Og det forteller oss at vær og vind er avgjørende for få bergenserne opp på fjellet, sier daglig leder Anita Nybø.
[PostBlock id=11]
Denne vinteren har skiforholdene vært veldig gode. Det merkes også på Fløyen.
– Ser vi på året og månedene som vi er i nå, med fantastiske skiforhold og nydelig vær selv om det har vært kaldt, og ikke minst Idrettsservice, som har kjørt skiløyper i over 70 dager, så vinner vi bergenserne, sier daglig leder Anita Nybø.
– Turistene fra Australia hadde nytt den norske naturen her oppe og fått oppleve det som kanskje er den største underholdningen for dem; å se nordmenn på ski.
Fløibanen hadde 23.000 påstigninger i vinterferien i år, som er dobbelt så mange som i fjor. Februar sett under ett slår alle rekorder.
– Februar var jo hinsides. Vi hadde et budsjett på 65.000, og det trodde vi var litt i høyeste laget, ettersom vi aldri har hatt 65.000 i februar måned. Og så endte vi på 80.000 påstigninger. Det handler om skiføret. Det er folk her sent og tidlig.
– Noen tar 23-banen ned igjen når lyset slukkes og siste returmulighet går. Det er bare å takke Idrettsservice, som lager spor og sørger for flotte skimuligheter. De legger grunnlaget for de siste 20.000, sier Nybø.
DET MÅ IKKE KOSTE
Aktivitetsleder Guro Øvsthus forteller om alle aktivitetene, som også gjør at folk kommer til Fløyen.
– Vi har hatt både jubileumsarrangement og skirenn. Vi hadde blant annet et skirenn tidlig i februar for å være sikker på at vi hadde snø, men nå ser vi jo at skiføret holder seg lenger.
– Så andre lørdagen i mars hadde vi over 200 deltagere på barneskirenn. Barnefamilier ser at de ikke trenger å dra til Kvamskogen eller leie hytte på Voss eller Geilo for at barna skal få stå på ski.
– Fløyen ligger nær byen, og man kan ta en beslutning om å stikke opp på kort varsel. Og så er det en gratisaktivitet. Man kan gå opp om man vil, man kan låne seg ski, og så er man i gang; det viktigste er at man kommer seg ut og tar naturen i bruk.
Fløyen har tidligere leiet ekstern hjelp til å drive aktivitetsavdelingen, men for fire år siden ble Guro Øvsthus ansatt som aktivitetsleder med utgangspunkt i at Fløyen ville skape aktiviteten selv.
– Vi har aktivitet her oppe stort sett annenhver helg. Da er det ikke nødvendigvis en veldig stor happening hver gang.
– Det kan være alt fra ansiktsmaling til skirenn, og det er gjerne nok. For oss er det viktig at det er forutsigbart; folk skal vite at det skjer noe her på Fløyen, sier Nybø.
– Da får du en type kontinuitet som legger seg på minnet til familiene, slik at de etterhvert vet at det skjer ofte noe på Fløyen. Og så hjelper det også at vi har fått etablert Fløistuen og butikken her, slik at vi komplementerer restauranten; vi mener jo at det etterhvert fins en større grunn for barnefamilier å tilbringe dagen her oppe, når du kan gå inn her og ta deg en kopp kaffe og la barna få en bolle eller en is.
APP PÅ FLØYEN
Men nå ser det også ut til at turistene ønsker å tilbringe en hel dag på toppen av Bergen.
– Jeg leste noe på Tripadvisor her en dag, om et par fra Australia som hadde kommet opp og gått seg en tur rundt bare for å se på folk.
– De hadde gått til Brushytten og til Skomakerdiket, og så hadde de kommet tilbake og tatt seg en «formiddagskaffe», spist lunsj på Folkerestauranten, og til sammen vært her oppe i fem timer. De hadde nytt den norske naturen, og fått oppleve det som kanskje er den største underholdningen for dem; å se nordmenn på ski. For det har de jo hørt om, men nå fikk de se det.
– Jeg tror ikke egentlig vi vet hvor stort potensialet vårt er, sier Nybø.
Og tenker på at det er kommet 1800 nye hotellrom i byen de siste to årene, og nå kommer det to nye hotell i Bergen sentrum i løpet av våren og sommeren. Derfor er det grunn til å tro at Fløibanen vil sette nye rekorder. Nå har de dessuten fått utviklet en app som skal gjøre det enda enklere å løse billett til Fløyen.
– Den er rykende fersk, og vi er veldig fornøyd med at den har fått 850 nedlastinger første uken. Vi har laget den med utgangspunkt i at vi skal tilfredsstille et behov for dem som bor lokalt i fjellsiden. Samtidig har vi også laget den med tanke på å redusere kø. Håpet er at mor og far skal kjøpe billetten fra sofaen lørdagskvelden, fordi de vet at de skal opp på Fløyen dagen etter. Den er på norsk, men har man en utenlandsk telefon, så går den automatisk over på engelsk.
NÆRMER SEG TO MILLIONER
– Fjoråret ga altså en rekord på 1.834.000 påstigninger – hva håper dere på for 2018?
– Budsjettet er 1.9 millioner påstigninger. Og vi ligger veldig bra an.
Fortsetter været som nå, uten for mye nedbør, kan det bli gode besøkstall i påsken også.
– Vi starter palmehelgen, og vi har god tradisjon for å ha påskeverksted i Fløien Folkerestaurant. I fjor startet vi en ny tradisjon, med at vi har levende påskekyllinger her. Det vil si: De er ikke levende når de kommer opp. Vi får opp 50 egg, og så klekker vi ut påskekyllinger inne på verkstedet, slik at folk kan komme og se og følge med på hele prosessen, og etterhvert kose med disse påskekyllingene, forteller Nybø.
Mandag, tirsdag og onsdag blir det gratis aktiviteter på Fløysletten med blant annet påskeskirenn, samtidig som påskekyllingene er der gjennom hele påsken.
– Det er ikke alle som har anledning til å dra til høyfjellet på påskeferie, og mange synes også det er fint å være i byen. Det er litt roligere, og dersom våren begynner å komme også, kan det være fint å være hjemme, mener Nybø og Øvsthus.
Fløyen har påskeaktiviteter for hele familien gjennom hele høytiden, med levende påskekyllinger, påskeverksted, egen jubileumsutstilling og en rekke aktiviteter på Fløysletten. Mer informasjon: floyen.no