Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
OVNSBAKTE GRØNNSAKER: Legg alt mulig i biter i en ildfast form. Ha litt olje i bunnen og litt salt og pepper over. Inn i ovnen lavt nede på 220 grader.

Etter den søte kløe

MAT TIL FOLKET: Vi har mesket seg gjennom den norske midtvinters- og juletradisjonen. Da har jo slagordet vært at «buk skulle sprengas, før god føde skulle øydes».

MAT TIL FOLKET

Vår bedre halvdel dealer vitaminer, fiber og kosttilskudd. Nå er hennes signal at de første månedene i året egner seg bra for å snike inn en treukers detox. Og misforstå meg rett, vi har ikke tatt inn hageslangen for å drive med hjemmestrikket tarmspyling. Hun har et kostholds og- bevegelsesprogram fra den ukrainske indremedisineren doktor Tataru.

Jeg prøvde det for tre år siden, og ble noen beviselige kilo lettere. Flere bekjente sa at jeg også så et lite tiår yngre ut. Så da får jeg belite meg og gå frivillig inn i et stramt regime.

Vann – fiber – vitaminer – protein

Vann er en kjerne i opprenskingen. Dagen starter med et kroppsvarmt glass vann, og så et ved vanlig romtemperatur. Disse skal få nå kroppssystemet først. Så kommer to økter som ikke skal skje samtidig.

Fiberpulver eller fibertyggetabletter skal inntas minimum 40 minutter før eller etter vitaminer. Hele målet er at en skal både renses for uønsket og fylles på med ønsket.

De som er på riktig vekt og inntak fra før tar ikke av, mens de som er på for lite inntak legger gjerne på seg.

De som er på riktig vekt og inntak fra før tar ikke av, mens de som er på for lite inntak legger gjerne på seg. Med min vekt på 112,5 kilo har jeg satt som mål å komme ned i 108. 1,5 kilo ned i uken virker praktisk bra. Hvilke vitaminer og mineraler en inntar er relativt valgfritt, og kan utvides. Siden jeg skal ned i vekt velger jeg et litt bredt utvalg.

Standard er urteekstrakt (fra tistler og løvetann ser det ut fra bildet på forpakningen), som hjelper leveren. Det er også viktig å få i meg nok protein. De andre jeg er i sosiale media-gruppe med i kuren tar plantebasert proteinpulver. Jeg har personlig aversjon mot proteinpulver opparbeidet gjennom å se kjempespann i gutte-garderobene på trening, så jeg må øke på med bønner, egg, kylling og annet som gir protein. Og der glir vi over i Mat til folkets kjerneområde.

Tallerkenregel og veto 

Mat til Folket jobber altså i et relativt strengt kostholdsregime når dette skrives. Kuren foreskriver at tallerkenregelen bør holdes. Har en da proteiner fra dyreriket, så skal de dekke ca. en fjerdedel, eventuelt ris/potet/pasta en fjerdedel og en halv del med grønnsaker.

Det finnes triks om en er avhengig av potet, som avkjøling etter koking for å unngå stivelse.

Det skal ikke være raffinert sukker, alkohol og minst mulig stivelse. Det finnes triks om en er avhengig av potet, som avkjøling etter koking for å unngå stivelse. Dette kan googles. Det tyngste kjøttet er også i minus, sammen med salt og heldigvis ferdiglaget mat. Under detoxen må en også søke å unngå røkt mat og fisketyper som kan ha samlet mye miljøgifter.

Farger ut av gråstein

EN LUN SALAT: Her fyrer jeg løs med alt det kalde salatmaterialet vi har i grønnsaksbollen som passer inn. (Foto: Trond Tystad)

De fleste av oss som liker å lage mat og spise mat hater begrensninger. Det gjelder Mat til Folket også. Men la oss ta det hele som en utfordring. Ti dager ut i kuren har det bugnet av farger og smaker.

Et problem med grønnsaker er at det ofte blir dyrt og svinn om du skal bruke mange typer en dag, eller ensidig om du kjøper én type. Nå vet vi at det er tre uker med grønt, og da handler vi så det bugner. Et svært trau på kjøkkenet blir tatt fram, men selv det blir for lite.

Kokken gleder seg. Nå har vi forskjellige paprika, langløk, tre typer løk pluss hvitløk, selleristang- og rot, gulrot, blomkål, kål, diverse salater, spinater, spirer og urter, portulakk, tomat, agurk, søtpotet og pastinakk og persillerot og sikkert mye mer. I tillegg klinker vi til og kjøper et berg med bønner, linser, erter og kikerter i alle farger og fasonger.

I disse dyrtider så er for eksempel bønner latterlig billig. Her kan maten både få proteiner og føles mettende uten at en kjøper fisk eller kjøtt til hundrevis av kroner per kilo. Bruksområdet er alt fra rett i salaten til å være fyll i chili con/sin carne, altså den nydelige bønnegryten både uten og med ris.

Mat til Folket anbefaler folk å lese seg opp på bønner. Det er langt fra de store hvite bønnene i enkelte italienske retter til små sorte bønner i stuing i texmex-menyene.

Lune salater, supper og ovnsbakte grønnsaker

En veldig enkel middag er en «surf and turf» lun salat. Laget på sekunder. Her fyrer jeg løs med alt det kalde salatmaterialet vi har i grønnsaksbollen som passer inn. Men pass på at det er en del fuktig stoff som tomater og agurker. Så lager jeg en dressing av olivenolje, hvitvinseddik, salt og pepper.

PROTEINPULVER: Kostholdsbutikker har et rikt tilbud av plantebasert proteinpulver. (Foto: Trond Tystad)

Vil vi ha den i en bestemt retning så kan den tilsettes typiske krydder fra Provence, Toscana eller hottere texmex-krydder. Så steker jeg litt kyllingbiter og litt rekebiter og rører det inn i salaten. Enkelt, tallerkenregel de lux og velsmakende.

I tillegg til dressingen eller i stedet for kan en presse litt sitron eller appelsinsaft over. Krydder vi ofte ikke tenker på er å skrape av litt sitronskall (økologiske sitroner) eller litt soltørket tomat. Vil vi opp med proteininnholdet kan hele spekteret av bønner og linser benyttes fra de store hvite til små grønne linser.

Vanlige retter som chili con/sin carne kan vi presse opp grønsaks- og bønnegehalten i og redusere risbruken. På det samme viset gjør jeg med pasta. Jeg lager min sugo på olivenolje, løk og hvitløk, og så bygger jeg på med mye mer forskjellige grønnsaker og mindre kjøtt eller kjøttdeig enn jeg pleier. Selleristang er en selvsagt ting i en pasta med mer grønnsaker.

Reduserer en så pastaen, så har en laget en pastarett i tallerkenregelen. Og tomaten dominerer uansett. Vi ofrer selvsagt på oss å rive litt ost inn. Vil en ha mye ostesmak med lite ost er det bare å rive opp litt fra en vellagret pecorino eller parmesan.

Supper er også suverene i en kur der det grønne skal ta stor plass. Det behøves ikke enorme mengder med fisk, kjøtt eller kjøttbein i bunn i en stor suppe. Jeg har selvsagt litt lagre av utkokt kraft fra fisk eller kjøttbein, men jeg lager ofte suppene fra bunnen.

PROTEINER: Jeg har personlig aversjon mot proteinpulver, så jeg må øke på med bønner, egg, kylling og annet som gir protein. (Foto: Trond Tystad)

I vegetar- og kjøttsupper kan man blande alt eller gi det hele en retning, men selvsagt øke opp grøntforet. Her kan en også pøse på med bønner, linser og alt annet en fikk gratis.

ENKEL DESSERT: Kjernesunn dessert med bær i tiltalende farger. (Foto: Trond Tystad)

Når jeg lager fiskesupper kan for eksempel selleri, portulakk og persille sette retningen. Ønsker en å legere supper er det ikke store skvetten med melk eller fløte eller kokosmelk som skal til for å endre utseende og smaksbilde.

Men vi forsøker å holde oss unna kjøpesuppenes og grytenes heftige tjukke preg av jevning og stivelse. Om man må kan man bruke pittelittegrann mais eller potetmel, men en får ofte like godt opp en tykkere konsistens med å kjøre litt suppe og ingredienser i stavmikseren og så blande det inn igjen.

Vi koker stort sett suppene våre lenge for å hente mye smak ut i selve suppen, men tilsetter også noen grønnsaker sent – for at de ikke skal kokes i stykker. For kjøtt og vegetar er de gylne byggkornene god tilsetting, men husk at de må kokes en stund.’For dem som savner potet, ris og pasta i mengder.

Jeg ovnsbaker grønnsaker. Legg alt mulig i biter i en ildfast form. Ha litt olje i bunnen og litt salt og pepper over. Inn i ovnen lavt nede på 220 grader. Om du vil ha de litt bløtere, kan du ta litt varmt vann i bunnen som damper bor. Når de nærmer seg ferdig, er det på med litt soyasaus, røre litt rundt – og litt inn igjen i ovnen.

Når grønnsaksbollen har stått seg så lenge at vi føler vi må tømme den, kjører vi en minestrone. Det er Italias ryddesuppe. Den italienske casalinga (husmor) ryddet grønnsaksretter med denne suppen. Man tok det man hadde, og fikk det opp i suppen. Så kom tomat i og til slutt litt knuste pastarester. Med en saftig minestrone sier Mat til Folket farvel til over 110 kg for godt – og dukker opp i neste nummer som en mellomvekter.

GRØNN DETOX: De fleste av oss som liker å lage mat og spise mat hater begrensninger. Det gjelder Mat til Folket også. Men la oss ta det hele som en utfordring. Ti dager ut i kuren har det bugnet av farger og smaker. Mat til Folket håper nå at vi kan si farvel for godt til over 110 kilo – og dukke opp i neste nummer som en mellomvekter. (Foto: Trond Tystad)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this