paabordet Amalie Driveklepp
SYDDE BALLKJOLE AV MATEMBALLASJE: Amalie Driveklepp hadde spart på emballasje i et helt år for å kunne lage denne kjolen. (Foto: Privat)

De unge inspirerer

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: For en start på året det har vært. Mat, klima og miljø er på agendaen som aldri før. Det spesielle er at de unge bruker stemmen og går foran som strålende forbilder. Nå må vi voksne våkne!

Tekst: Mette Nygård Havre

Forhåpentligvis har du hørt om Amalie Driveklepp, Penelope Lea og Greta Thunberg allerede. De er unge klimaaktivister fra Norge og Sverige. De har bemerket seg med sitt store engasjement for klimaet. De snakker ikke bare om endring, de skaper endring.

KJOLE AV MATEMBALLASJE

La oss begynne med Amalie Driveklepp. Hun er 15 år og kommer fra Lunner kommune. Amalie gjorde seg bemerket i hele landet for første gang i fjor. Hun skulle på skoleball og redesignet flere blå handlenett fra Ikea og laget seg en ballkjole.

Bildet av henne i den spesielle kjolen ble fanget opp av mange i sosiale medier. Ja, selv Ikea bruker nå bildet av Amalie når de er rundt og holder foredrag om bærekraft. Hun har blitt et forbilde.

Amalie Driveklepp, Penelope Lea og Greta Thunberg snakker ikke bare om endring, de skaper endring.

I år gjorde Amalie det igjen. Hun stilte på skoleballet i en kjole laget av vrengte chipsposer og poser til frokostblanding. Chipsposene ble til et fantastisk skjørt, mens frokostblandingsposene ble en stilig overdel. Hun var rett og slett et syn i sin gjenbrukskjole av matemballasje.

«Jeg håper denne kjolen kan bidra til å vise at vi ikke alltid trenger å kjøpe nytt» sa hun til hadeland.no.

Jeg måtte spørre henne om innholdet på emballasjen var spist opp. Selvsagt var det det! Men hun hadde spart på emballasje i et helt år for å kunne lage kjolen. For et inspirerende forbilde for alle jenter og gutter rundt om i landet som snart skal på skoleball.

KAN IKKE VENTE TIL HUN BLIR VOKSEN

Så har vi Penelope Lea. Hun er bare 14 år, men har vært aktiv i Miljøagentene og Barnas klimapanel i mange år allerede. Miljøagentene er barnas klimaorganisasjon.

«Jeg skjønner at jeg ikke kan vente med å gjøre en innsats til jeg blir voksen» sier hun til framtida.no. Hun påpeker at vi her hjemme i Norge er mette, trygge og varme og har et sted å bo. Vi kan gjøre mer for klimaet enn de som bor i fattige land og har mindre ressurser enn oss.

Penelope holder appeller rundt omkring i landet. Hun deltar aktivt i klimaarbeidet og engasjerer svært mange barn, unge og voksne til å gjøre det samme. Hun synes at mange er mer opptatt av å argumentere mot enn for en løsning. Dette stemmer svært godt med hvordan klimadebatten har vært nå på nyåret.

[PostBlock id=249]

EAT lanserte sin rapport om matsystemet for kort tid siden. Her kommer det tydelig frem at vi må legge om kostholdet hvis vi skal klare å kutte i klimagassutslippene.

Det er ikke landbruket enig i. De føler at EAT går rett i strupen på norske verdier og tradisjoner. For mange bønder er det umulig å svelge at vi nordmenn skal kutte på kjøttinntaket. Men visste du at kjøttforbruket i Norge har mer enn doblet seg siden 50-tallet?

Penelope stod stolt på scenen og talte under lanseringen av EAT-rapporten. Hun er bare 14 år, men hun ser og skjønner at det må endringer til i kostholdet vårt. Hun påpeker at tankene våre må bli enda modigere og enda sterkere. La oss håpe at de voksne klarer å lytte til dette rådet fra en svært klok 14-åring.

ENKEL LØSNING: STOPP UTSLIPPENE

Så har vi Greta Thunberg. 16-åringen fra Sverige med utviklingsforstyrrelsen Aspergers syndrom. Ja, hun mener til og med at Asperger gjør at hun ser ting med litt andre øyne enn oss andre.

For noen år siden sluttet hun å spise. Hun orket ikke mer. Hun mente at ingen ville høre på utfordringene med klima og miljø. Derfor ville hun ikke leve lenger.

Men så bestemte hun seg for å bruke stemmen sin. Påvirke andre til å se det samme som henne. Nå har hun satt både FNs klimapanel og alle oss andre skikkelig på plass. Hun startet en skolestreik for klimaet i Sverige. En streik som har spredt seg til alle verdens kontinenter. Den pågår enda.

«Vår fremtid ligger i de voksnes hender, men det virker ikke som om de tar klimaet på alvor» sier Greta. Hun mener det er mest snakk og lite handling.

Hun sier at det kreves mye for å stoppe de negative klimaendringene som er i gang nå. De fleste vet at planeten varmes opp på grunn av våre utslipp, men de fleste vet ikke konsekvensene av det og hva som kreves for å forhindre det.

«Det krever mye å stoppe endringene, men løsningen er så enkel at en femåring forstår det. Vi må stoppe utslippene» sa Greta til Fredrik Skavlan.

De unge er sinte på oss voksne fordi vi vet mye om hvordan vi skal forhindre de negative klimaendringene, men gjør for lite. Gjør du nok i din hverdag, slik at du har god klimasamvittighet overfor dem som kommer etter deg? Jeg tror dessverre at svært få av oss kan svare ja på det.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this