Floyen1
GLEDE UTENDØRS: Aktivitetsleder på Fløyen, Guro Øvsthus (t.v), Pernille Fjelltveit og Kate Andersen følger med, mens Leo kaster seg ut i den populære zipline-aktiviteten i klatreparken.

BERGENS CENTRAL PARK

Del artikkelen i Sosial medier

Fløyen sammenligner seg med New Yorks gigantpark midt i byen, og satser friskt på toppen av Bergen.

Mye har skjedd på Fløyen det siste året, og det mest iøyenfallende er kanskje klatreparken som sto ferdig i fjor sommer. Da hadde den nye kafeen allerede holdt åpent noen måneder.

– Legg fra deg mobilen og lek med barna

Lekeplassen er som før, men i skogkanten bak den jobbes det med å få ferdig fem zipline-stasjoner. De måtte flyttes noen meter i vinter, og gjenåpner til påske. Aktivitetsleder Guro Øvsthus, gleder seg til gjenåpningen.

SIKKERHETEN VIKTIG

– Zipline-parken er morsom både for barn og voksne, ettersom den er ganske høyt over bakken. Derfor er også sikkerheten viktig, og man må ha på både seler og hjelm og gå gjennom en kjapp opplæring. Ingen får ikke gå opp i tårnet og slippe seg utfor før vi ser at de kan bruke dette, alle både instruktører og rigg er sertifisert av taubanetilsynet, sier Øvsthus.

Hun forteller samtidig om store planer for Skomakerdiket.

– Vi har et spennende prosjekt der til neste vinter, går alt etter planen, setter vi opp snøkanoner i området. Da kan man både ake der inne, og gå halvannen kilometer på ski. Det er veldig rått og fint inne ved fjellsiden ved Skomakerdiket, noen som gjør at vi kan lagre snøen. Vi håper at vi kan produsere snø og ha skiløype neste vinter i anledning

100-årsjubileet til Fløibanen, sier aktivitetslederen, som dessuten kan røpe at det kommer en ny varmestue samme sted i anledning jubileet til neste år. Øvsthus tar oss med oppover mot Fløysletten og den nye klatreparken som stod ferdig 23. juni i fjor.

Floyen2
KOSER SEG: Emil storkoser seg i tauene på Fløyen, og gikk gjerne enda en gang for fotografen.

GJØRE TING SAMMEN

– Det løftet som Bergen kommune har gjort her i samarbeid med GC Rieber og oss, er uvurderlig. Nå ser vi at vi får med oss de litt større ungene til en kjekk lekeplass.

– Hva vet dere om publikumstilstrømningen etter at den nye lekeparken sto ferdig?

– Det er vanskelig å måle. Vi vet hvor mange som har tatt Fløibanen, men det er jo mange som går opp. Vi kan uansett notere en generell økning når det gjelder antall gjester. Vi har hatt fokus på mulighetene for ulike aktiviteter her oppe, og at tilbudet skal være lett tilgjengelig. Enten man tar banen eller går opp, skal man kunne komme raskt i gang med aktivitetene, og vi ser at enda flere bergensere har gjenoppdaget Fløyen.

Øvsthus synes det er viktig å stimulere familier til å gjøre ting sammen.

– Du kommer ikke opp her og dumper ungene. Du legger fra deg mobilen, og deltar i leken sammen med barna. Slik er både store og små i aktivitet, og de minste blir utfordret på balanse og koordinasjon gjennom den frie leken.

Floyen3
DELTA I LEKEN: – De voksne må legge bort mobilen og delta i leken med barna, mener Guro Øvsthus.

LEO OG EMIL

– Vi har vært her mange ganger. Denne parken er spesielt er flott, men det er fint nede på lekeplassen også. Det er stappfullt i helgene, og spesielt på søndager, sier Kate Andersen.

Hun og Pernille Fjelltveit følger med mens barna Leo og Emil både klatrer i parken og prøver seg på klatreparkens zipline. De to guttene koser seg med de ulike utfordringene.

– Hvor avgjørende er været?

– Bergensere er utrolig flinke til å kle seg; jeg har jobbet med friluftsliv og fysisk aktivitet i mange år, og bergenserne er i særklasse når det gjelder å kle seg. Man har jo ikke et valg. Jeg synes dere er flinke til å komme dere ut – uansett vær. Og her kan man slippe ungene løs; her er ingen biler, sier vossingen, som pendler morgen og kveld.

En av kjepphestene hennes er at barna skal få prøve seg alene.

– Vi vil skape aktiviteter og tilrettelegge for at ungene skal få prøve og finne ut av ting selv, uten at vi voksne skal stå og organisere alt. Vi mener det er viktig at barna får erfare med egen kropp hvor kjekt det er å være i aktivitet.

HVERDAGSAKTIVITETEN

Og så vil Øvsthus flytte fokus vekk fra nettbrett og mobil.

– Hverdagsaktiviteten er den viktigste. Stillesittingen er den største trusselen når det gjelder folkehelsen. Både for barn og voksne. Derfor oppfordrer vi folk til å ta turen ut på ettermiddagen og spise middag her oppe. Ta med mat, primus eller grillkull; grillene står her allerede klare til bruk.

– Og så må de voksne være med barna i leken; all forskning viser at ungene sover bedre, lærer bedre, og forstår de sosiale kodene på en helt annen måte når de er i lek utendørs. Samtidig lærer de gode vaner når de er ute, godt kledd som vi er i Bergen, og dette tar de med seg resten av livet, sier Øvsthus.

– Legg fra deg mobilen og lek med barna, smiler Guro Østhus.

Floyen4
ALL THE WAY FROM TEXAS: Bruce og Priscilla Larsen fra Texas syntes det var litt kjølig, men de skrøt av utsikten på Fløyen, og gledet seg til å komme seg på Hurtigruten og dra nordover for å se nordlyset. Bruce hadde forøvrig familie fra Sverige.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this