Et av prosjektene som Kirkens Bymisjon har hatt stor suksess med de siste årene er prosjektet Veiviser.
 – Veiviserprosjektet skiller seg fra tilsvarende integreringsprosjekter ettersom det er tre stykker som møtes; en norsk frivillig, en frivillig med innvandrerbakgrunn og en ny innvandrer, forteller prosjektleder Åse Tveit Christiansen.
Ideen til prosjektet fikk hun for noen år siden da hun snakket med innvandrerkvinner som syntes det var vanskelig å komme inn i det norske samfunnet.
INN I DET NORSKE SAMFUNNET
– Jeg utfordret dem og spurte hva de ville gjøre og hva vi kunne bidra med, sier Åse.
– Dette er like mye et tiltak for at nordmenn skal bli kjent med andre kulturer, som det er at innvandrere skal få en forståelse av Norge.
Kvinnene svarte at de gjerne ville hjelpe nye innvandrere og flyktninger i Norge. På bakgrunn av dette satte Christiansen sammen grupper på tre og tre der mennesker med ulik historie og opprinnelse kunne lære av hverandre. I hver gruppe er det med en norsk frivillig som kjenner det norske samfunnet godt.
– Det å være tre stykker gjør at de blir mer likeverdige parter, forteller Francine Mbanza Jensen. Hun er prosjektleder for Veiviser sammen med Åse.
Francine har selv innvandrerbakgrunn, og har gjennom sitt store nettverk fått med seg mange frivillige innvandrere.
[PostBlock id=154]
– Dette er like mye et tiltak for at nordmenn skal bli kjent med andre kulturer, som det er at innvandrere skal få en forståelse av Norge, sier hun.
I treergruppene er de delt inn etter kjønn. Når gruppene møtes en gang i måneden er kvinner og menn sammen. Kirkens Bymisjon har erfart at det er fint hvis deltakerne i samme gruppe er fra ulike land med mindre den nye ikke kan noe norsk.
– På den måten blir de tvunget til å snakke mer norsk, forteller Francine.
Prosjektlederne får ofte tilbakemeldinger på at de frivillige gleder seg til å høre mer om hverandres kulturer og hjemland.
– Det er mange av de norske som gjennom å delta i prosjektet ser Norge litt utenfra, og det er nyttig og viktig, sier Åse.
Francine forteller at mange blir stolte av hvor de kommer fra når de kan vise andre hva hjemlandet har å by på, og ikke kun assosiere det med krig eller konflikt.
EN NORSK VENN
Gruppene får tilskudd til aktiviteter hver måned og bestemmer selv når og hvor de skal møtes. Aktiviteter som matlaging, tur og curling er populært. Aldersspennet er fra rundt 20 år til pensjonistalder.
– En gang i mÃ¥neden har vi fellessamling med alle de involverte. Da har vi ulike aktiviteter. Før sommeren var vi pÃ¥ Fløyen og padlet kano og grillet, forteller Ã…se.Â
Foreløpig er det kun i Bergen at frivillige kan delta på Veiviser. Men interessen fra andre er stor, og inntektene fra TV-aksjonen i år går blant annet til å starte opp tilsvarende tiltak rundt om i landet.
– Vi ser for oss at denne modellen også kan brukes på andre arenaer i samfunnet, for eksempel når det gjelder psykisk syke, sier Åse.
Både Francine Jensen og Åse Christiansen legger vekt på at dette først og fremst skal være en hyggelig og sosial aktivitet, der man etter hvert, når man blir bedre kjent, også kan snakke om vanskelige ting.
– Mange av de frivillige med innvandrerbakgrunn forteller at de gjennom Veiviser for første gang har fått en norsk venn, sier Francine.
Både hun og Åse er glade for at et slikt prosjekt kan føre mennesker sammen på tvers av kulturer.