mellomrommene1
LEK OG MORO: Thor Magne (7), Angelika (8) og miljøterapeut Edyta Gudbrandsen koser seg på gulvet. De nye lokalene til Kirkens Bumisjon i Bergen sentrum er perfekt for alle aktiviteter.

Ønsker å være i mellomrommene

Del artikkelen i Sosial medier

– Dette med fattigdom handler ikke kun om penger, men også om opplevelser. Jeg har så lyst til at familier skal få gode opplevelser og kulturtilbud!

– Å tegne er det jeg er ekspert på når jeg er på Bamsehiet. Ellers er det fint å spise middag sammen, sier syv år gamle Thor Magne.

Ved siden av sitter Angelika på åtte år. Hennes favorittaktiviteter er lego og fotball.

– Å være fattig på Bønes er vanskeligere enn å være fattig på Slettebakken.

Sammen med miljøterapeut Edyta Gudbrandsen har de slengt seg ned på gulvet. Gjennom vinduet flommer varmt solskinn og kaster lange lysstriper gjennom rommet.

Det er en av de varmeste dagene i mai. Rundt dem springer flere barn. De ser glade og fornøyde ut. Men for mange av dem er Bamsehiet det eneste fritidstilbudet de har. Flere av dem som kommer hit har nemlig foreldre som er økonomisk vankeligstilte eller av andre årsaker ikke benytter andre fritidstilbud.

Fikk en halv million i støtte

Bamsehiet er et gratis tilbud i regi av Kirkens Bymisjon til barn i alderen 4 til 12 år i følge med foreldre eller andre omsorgspersoner. Nylig mottok de fattigdomsmidler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) på 500.000 kroner. Det var Bergen kommune som anbefalte hvem som skulle få midlene innad i Bergen.

[PostBlock id=77]

– I fjor hadde vi 260 barn fra 160 ulike familier innom. Rundt halvparten av de som kommer er norske. Resten kommer fra 33 forskjellige land, forteller tiltaksleder for Bamsehiet, Åse Tveit Christiansen.

Det er hun som vil at alle skal få oppleve gode ting uten at penger skal sette en stopper for det. Christiansen er veldig glad for at halvparten av brukerne er norske ettersom Bamsehiet for mange er det eneste stedet innvandrere møter nordmenn og omvendt.

– Bamsehiet er et flerkulturelt og mangfoldig møtested der vi lærer av hverandre. Her er det greit å være annerledes. Alle snakker, eller prøver å snakke, norsk. Det er ikke så farlig at man ikke er så god. Det viktigste er å være seg selv, sier tiltakslederen.

Å se barnet

Miljøterapeut Edyta har gått inn på kjøkkenet for å se til ostesmørbrødene i ovnen. Stadig kommer nye barn inn i rommet. Hun ser hver og en av dem og gir ut klemmer i fleng, også til foreldrene. Stemningen er god. Det er tydelig at dette er et trygt sted å være.

– Bamsehiet er et sted hvor familiene kan få en pause fra alt som foregår. Det høres kanskje litt banalt ut, men de gode øyeblikkene vi skaper her er verdt å ta vare på. Det viktigste er at barna har det godt og trygt.

For henne er det viktig at man jobber nært og effektivt med barna.
– Å bli sett, bare for en kort stund i livet, er etter min mening helt grunnleggende, sier hun.

mellomrommene4
BLITT TRYGG PÅ SEG SELV: Amal Gebrmariam Woldu jobber frivillig på Bamsehiet. Her har hun fått et stort nettverk, og blitt integrert i det norske samfunnet.

I 2016 lanserte Bufdir nettsiden barnefattigdom.no, hvor man finner statistikk om barnefattigdom i Norge i dag. I Norge regnes man som fattig hvis man ikke har mulighet til å delta på ulike samfunnsaktiviteter, samt opprettholde en viss levestandard.

Antall fattige barn har fordoblet seg siden år 2000, mye på grunn av økt innvandring. I dag lever rundt 100.000 barn under fattigdomsgrensen i Norge. Tiltaksleder Åse Christiansen ser også store forskjeller innad i Bergen.

– Å være fattig på Bønes er vanskeligere enn å være fattig på Slettebakken. Hvor du bor og hvem du er, er avgjørende for om man for eksempel føler skam knyttet til det å være fattig, sier hun.

Kirkens Bymisjon ønsker å være en døråpner for alle dem som ikke har mulighet til å være med på andre sosiale aktiviteter i samfunnet. De vil være i mellomrommene der andre organisasjoner ikke nødvendigvis har et lignende tilbud.

Et godt nettverk 

En av dem som har vært med på Bamsehiet i flere år, er 28 år gamle Benedicte og hennes fire år gamle datter. Akkurat i dag har datteren med bestevenninnen sin fra barnehagen. Det er første gang venninnen er med. Fra latteren å bedømme kunne de ikke hatt det bedre.

– Bamsehiet betyr veldig mye både for meg og jenten min. Vi har fått et større nettverk, og blitt kjent med folk fra mange forskjellige kulturer. Ingen dømmer en, her er det åpent hus uansett, forteller Benedicte.

Det at barnet hennes har noe å fortelle om til vennene er viktig for henne som mor. Hun og datteren har også vært med på flere turer i regi av Bamsehiet. Fire ganger har de vært med på den årlige høstturen til Kvamskogen. Benedicte er aleneforelder, og møter mange i samme situasjon.

– Vennene vi har fått her treffer vi ellers også. Spesielt turene gjør at man kommer tett innpå folk.

Sosialisering

Bamsehiet tilrettelegger for at alle, uavhengig av kultur, religion eller sosial bakgrunn, skal kunne benytte seg av tilbudet.

– Bamsehiet er et sted hvor familiene kan få en pause fra alt som foregår. Det høres kanskje litt banalt ut, men de gode øyeblikkene vi skaper her er verdt å ta vare på. Det viktigste er at barna har det godt og trygt.

– Noe av det viktigste vi gjør, er fellesmåltidet vi har hver gang. Det er viktig for det sosiale, for å lære om hva som er sunn mat, og for å kunne smake på mat fra forskjellige land. Måltidet er en fin arena for inkludering og sosialisering, sier Åse Tveit Christiansen.

Ingen skal reise seg fra bordet før en voksen og tre barn har spist ferdig. På den måten får barna ro til å spise. Også kreative aktiviteter og bevegelse står i sentrum når Bamsehiet møtes.

Kirkens Bymisjon har lokaler både i Bergen sentrum og på Slettebakken. Hvert sted har åpent en gang i uka. Siden 1. mars i år har aldersgruppen blitt innskrenket. Før kunne barn helt ned til null år bli med. Stor pågang og lite plass gjorde at tiltaksleder så seg nødt til å endre aldersgrensen til fire år.

– En del foreldre med yngre barn må nå vente med å komme tilbake til Bamsehiet. Det er tøft å forandre noe som mange har benyttet seg av. Men vi måtte gjøre noen grep vi kunne stå for, sier Christiansen.

De som ikke lenger kan benytte seg av Bamsehiet, kan fortsatt gå på Lørdagstreffet, et tilbud med kafé og ulike kulturelle aktiviteter for barna hver lørdag.

Fra deltaker til frivillig

Rundt det lange bordet på kjøkkenet har det samlet seg en gjeng med barn og voksne. De tegner flagg fra forskjellige land. Amal Gebrmariam Woldu fra Eritrea begynte å bruke Bamsehiet da sønnen var seks måneder. For henne ble Bamsehiet så viktig at hun heller ville jobbe frivillig.

mellomrommene2
TEGNER FLAGG: Pedagog Yeoyoung Son får se på det eritreiske flagget. Rundt sitter Sara Said, Yosef (7) og Amal Gebrmariam Woldu.

– Nå er sønnen min på ett år hjemme med pappaen, mens jeg jobber. Gjennom Bamsehiet har jeg blitt integrert, bygget nettverk, lært meg norsk og samfunnsfag og blitt trygg på meg selv, forteller hun.

Amal har introdusert flere i storfamilien til Bamsehiet. Ved bordet sitter også svigerinnen Sara Said og nevøen Yosef (7).

– Se her, dette er det eritreiske flagget, sier Yosef, og holder opp arket med Eritreas farger på.

Han og moren har gått på Bamsehiet i to år. Yosef gleder seg alltid til fellesmåltidene, og moren er glad for all norsken hun har lært seg. Inn kommer også tiltaksleder Åse Tveit Christiansen. Hun skal lære noen av barna å brette små vindmøller av papir. Både barn og foreldre samler seg rundt henne. Dette vil de lære.

mellomrommene3
Å VÆRE TIL STEDE: Tiltaksleder Åse Tveit Christiansen lærer noen av de fremmøtte å brette små vindmøller. På Bamsehiet er det å sitte ned og gjøre ting sammen det viktigste.

Fakta

Bamsehiet

  • Bamsehiet har lokaler i Bergen sentrum og på Slettebakken, og tilbyr lek, aktiviteter og middag to dager i uken til barn i alderen 4-12 år i følge med foreldre eller andre omsorgspersoner.
  • Dette er et tilbud til barn som på grunn av økonomi eller andre årsaker ikke benytter andre fritidstilbud.
  • Nytt for 2018 er åpen lørdagskafé i byen; Triologi mat – kultur – folk på Krohnhagen kafé og veksthus, med aktiviteter for barna samt mat til en lav pris.
  • Bamsehiet drar også på turer gjennom året, og tilbyr ferie om sommeren.
  • Nylig mottok de 500.000 kroner i fattigdomsmidler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (se egen sak).
  • Mer informasjon: kirkens.bymisjon.no/tiltak/bamsehiet

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this