Selvik1
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Velkommen til «tilbaketilnormalenåret»

Del artikkelen i Sosial medier

Et nytt år, et svært etterlengtet år, mange har store forventninger til «tilbaketilnormalenåret». Mon det. Mon om det noensinne blir et «normalår» igjen.

Tekst: Thorstein Selvik

Hva mener vi egentlig med «normalår»? Hvordan definere ordet «normal»? Og er tradisjonell normalitet nødvendigvis å trakte etter? Vekst- og aktivitetsnivåer av prepandemisk karakter er kanskje hverken oppnåelig eller helt ønskelig.

Normal betyr noe vi kjenner igjen, noe vi har sett før, og verden vil i 2021 ligne mer på det vi var vant til. Men ordet bør stå i hermetegn; vi vet ikke hvor «normalt» det blir, hvor vanlig vi kan leve.

Fordi: Etterspørselen er varig endret, livsstil og konsumadferd er sannsynligvis varig endret. Og selv nedstengingseffekter vil vare lenger enn man opprinnelig hadde trodd. Virkningene av vaksinen vil gradvis normalisere samfunnet, men på grunn av distribusjonsproblematikk og tilgjengelighet vil det ta tid. Ting tar tid, og selv om vaksinen har blitt utviklet på rekordtid, vil det ta tid å få vaksinert tilstrekkelig mange.

Oppmerksomheten rettet mot hygiene, smittevern og gruppekontroll vil ventelig være høy i mange år fremover. Dette betyr restriksjoner når det gjelder idrettsarrangementer, konserter og alle andre typer sammenstimlinger. Men dette MÅ løses, selve definisjonen på ordet samfunn er evne, behov og mulighet for mennesker å komme sammen.

Og det vil bli løst ved at teknologiske sensor- og sporingsløsninger regulerer massearrangementer i soner med en rekke adferdskriterier. Fotballklubber i toppligaer utover Europa tester slik teknologi, og man tror det vil fungere effektivt utover det forjettede året 2021.

Digitale selskaper har i mange tilfeller sett kraftig vekst i 2020, og etterspørselen etter digital kommunikasjon vil ventelig forbli høy. Dette på bekostning av transport- og overnattingssektorene, som må reduseres i størrelse og økes i fleksibilitet og kreativ tenkning. En ting er business-segmentet, som kan være varig endret, men fritidssegmentet vil normalisere seg noe sterkere og raskere – dog ikke til prepandemisk nivå på en god del år.

Men reise på ferie, det vil folk, og reservasjonene til sydenreiser er sterke for kommende sommer. Stuebytte, sol og fint vær lokker.

Dette nye året inneholder både vanlige og uvanlige risikoer, sjokk og negative hendelser vil komme dette året også. Vi står foran – eller muligens i – den tredje virusbølgen, og røde land er i flertall. Over tid vil vaksinen naturligvis ha effekt, men konkurser og store problemer for mange bedrifter vil fortsette langt inn i 2021.

Børsene i mange land synes å ha vært nærmest løsrevet fra realøkonomien, men man kan hevde at det i 2021 i større grad vil være bedre samsvar mellom børs og den virkelige verden. Altså tror jeg at børsutviklingen vil svekkes.

Ettersom verden gradvis gjenåpnes vil investorer atter fokusere på verdiaksjer, altså substansielle selskaper som tjener penger. Dette noe på bekostning av grønne vekstselskaper med uklar forretningsmodell og uviss inntjening.

Normal betyr noe vi kjenner igjen, noe vi har sett før, og verden vil i 2021 ligne mer på det vi var vant til. Men ordet bør stå i hermetegn; vi vet ikke hvor «normalt» det blir, hvor vanlig vi kan leve. Den som lever får se.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this