festplassen undersak
DÆLJER LØS IGJEN: – Jeg hadde en lang pause fra spillingen, så jeg var litt rusten i begynnelsen, sier Martin Smith-Sivertsen, som nå spiller trommer for bandet Festplassen. På begynnelsen av 90-tallet spilte han i punkbandet Alzheimer/Silverspurs.

Tilbake på trommekrakken

Del artikkelen i Sosial medier

Martin Smith-Sivertsen (H) er tilbake på et sted han hadde glemt hvor godt han likte.

– Det å dælje løs på trommene gir mer energi til andre ting, sier Martin Smith-Sivertsen, som nå spiller trommer i Festplassen. Han er fortsatt heltidspolitiker, nå som leder for Komite for finans, kultur og næring. Ansvaret der er blant annet å lose budsjettet gjennom bystyret.

LES OGSÅ: Pusete pop fra gamle pønkere

Intet konkursbo

– Det nye byrådet overtok en kommune med god kontroll og god økonomisk styring. Det er bare å se på netto driftsresultat fra 2015, med en halv milliard i «overskudd». Budsjettet vi la frem i fjor fikk faktisk terningkast fem i Kommunal Rapport, og terningkast seks på økonomisk kontroll.

– Det nye byrådet overtok en kommune med god kontroll og god økonomisk styring.

– Hvilken karakter vil du gi til det nye byrådet, da, et halvt år etter at de overtok stafettpinnen fra dere?
– Det er litt tidlig i perioden ennå, men jeg er ikke imponert over det jeg har sett til nå. Jeg synes det er blitt en rekke brutte løfter og feilvurderinger, sier han.

– Jeg synes også at de rir noen farlige kjepphester når de bruker fire millioner på å overta driften av sykehjem der alle er fornøyde, og der sykefraværet er halvparten av det vi har ved kommunale sykehjem. Jeg synes dette er opprørende. Det de gjør her, er å fjerne grunnlaget for en vellykket bedrift kun for å tilfredsstille partipampene på Folkets hus.

Verdiløs garanti

Når det gjelder Arbeiderpartiets løftebrudd etter fjorårets valgkamp, kan han skilte med en hel smørbrødliste, og det uten å ta ordet bybane i sin munn.

– De lovet å bygge Leikvang skole i Åsane og kombinert videregående skole i Arna. Begge deler har de nå gått bort fra. De gikk også ut med løfte om større lærertetthet og økt pedagogisk bemanning i barnehagene, og de lovet å styrke innholdet i eldreomsorgen, sier han.

Det mest ekstreme eksempelet er eiendomsskatten, mener han, og viser til BA-saken fra fjorårets valgkamp, der Harald Schjelderup signerte på en garanti om at han ikke ville øke den dersom han ble byrådsleder.

– Dette løftet brøt han tvert, selv om de fikk 50 millioner ekstra å saldere budsjettet med.

Lover omkamp

Avgjørelsen om å legge nordgående bybanetrasé over Bryggen vil Smith-Sivertsen derimot ikke karakterisere som et løftebrudd.
– Etter min mening kommer denne i kategorien feilvurderinger, sier han.

– Vi kommer til å stå knallhardt på at det ikke skal bygges bybane over Bryggen.

– Det Bergen trenger, er en raskere bane til Åsane, og en god løsning for hvordan Bybanen skal møtes og gå gjennom sentrum. Du kan ikke legge den i gatenettet i den historiske delen av Bergen. Vi snakker om Vågsbunnen og Torget, som har middelalderstrukturer, og Bryggen, som er landets fremste kulturminne etter vikingskipene.

– Dette er vel nå en tapt sak?
– Langt ifra. Vi kommer til å stå knallhardt på at det ikke skal bygges bybane over Bryggen. Bergen har mye fjell, og for meg er det helt klart at vi innen sentrumskjernen må utnytte den fordelen til å lage et effektivt bybanenett under bakken.

Flertallet ønsker tunnel

– Mister vi ikke da den mye omtalte skinneeffekten, som betyr at byutviklingen kommer nærmest som en naturlov rundt stoppestedene?
– Ikke nødvendigvis. Det er viktig å ha gode stopp som dekker sentrum på en god måte. Etter Arbeiderpartiets meningsløse snuoperasjon, tror jeg dessverre at de kommer til å kaste bort mye tid på å utrede en traseløsning som aldri kommer til å bli noe av.

– Det kan man jo si at dere gjorde også.
– Hehe. Saken om bybanetrasé har vært vanskelig for alle bergenspolitikerne, men bergenserne vil ha en tunnelløsning. Det vil jeg også; det er dét som er fremtiden.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this