festplassen
KLAR MED DEBUTSINGEL: Festplassen ser frem til slippet av «Nede», som blir den første singelen. Fra venstre: Tor Harald Rødseth, Viggo Krüger, Halldis Madsen, Martin Smith-Sivertsen og Roar Ruus Finsås. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Pusete pop fra gamle pønkere

Del artikkelen i Sosial medier

Bak det bergenskklingende bandnavnet Festplassen skjuler det seg noen musikere som har satt tydelige spor etter seg i byens musikkliv.

Jem Jem Due. Radiofantomene. Doomsville Boys. Pogo Pops. Butterfly Garden. Kong Klang. Alzheimer/Silverspurs (eller A/S). Side Effects. My Misspent Youth. Alt sammen band som har gitt viktige bidrag til rockehistorien her i Bergen, og alle band på cven til de fem musikerne som har startet det nye bandet Festplassen: Viggo Krüger (gitar, sang), Martin Smith-Sivertsen (trommer), Halldis Madsen (sang), Roar Ruus Finsås (bass, sang) og Tor Harald Rødseth (tangenter).

LES OGSÅ: Tilbake på trommekrakken

Politikk og musikk

Dersom du ikke er bevandret i hvem som er hvem innenfor byens rockscene, drar du nok likevel kjensel på bandets trommeslager, som er bystyremedlem for Høyre og tidligere byrådsleder i Bergen. I ungdommen spilte Martin Smith-Sivertsen i Alzheimer/Silverspurs, et kortlevd band som rakk å gi ut «Og mysteriet med den glemte sangen» (1993), et album som norske musikkjournalister i 2003 kåret til landets 37. beste.

Finsås og Rødseth har også fartstid derfra, men der trommeslageren valgte en annen rytme, fortsatte de to i andre mer eller mindre kjente rockeband. Bergensmagasinet treffer det nye bandet i Duper Studio, der de er i ferd med å legge siste hånd på sin første singel.

Et popete «nyveivband»

– Hvordan vil dere beskrive musikken deres? Er det et rent rockeband?
– Pusete pop, med veldig gode melodier. Og lyden vi får ut av å jobbe i sammen i studio er viktig, sier Smith-Sivertsen.

– Vi er på jakt etter den gode låten, sier Viggo Krüger, kjent som gitarist i Doomsville Boys og Pogo Pops (og som gjerne bekrefter ryktet om at Pogo Pops er på vei tilbake til studio).

Jørgen Træen styrer spakene, og ut fra det som lekker ut gjennom monitorene, får vi hurtig assosiasjoner til det beste fra 80- og 90-tallet.
– Alzheimer/Silverspurs var mer brutal pop med disharmonier, mener Smith-Sivertsen.
– Festplassen er et popete «nyveivband», sier Krüger, og løfter frem et ord vi ikke har hørt siden den gangen Norge hadde én fjernsynskanal og alle musikkprogrammene het noe med Z.

En Pixies-følelse

– Dere låter litt forankret i 80-tallet?
– Vi har også elementer fra nyere tid, men det er nok en form for gjenklang fra det musikkuniverset vi har vokst opp med.
Viggo Krüger ble kjent med de tre andre guttene da de spilte i Alzheimer/Silverspurs, og hevder at albumet deres er en undervurdert rockeplate fra Bergen. Han var derfor lett å be da Finsås ville covre de gamle låtene på 50-årsdagen sin.

– Det er nok en form for gjenklang fra det musikkuniverset vi har vokst opp med.

– Jeg ville helst samle det gamle bandet, men det var ikke mulig å få til, forteller Finsås.
– Så jeg gjorde en vri, og fikk inn Viggo på gitar og Halldis Madsen som vokalist.

– Hvordan gikk det?
– Jeg hørte det med en gang vi begynte å spille. Denne besetningen var svaret på noe jeg hadde søkt etter lenge. Kall det gjerne en Pixies-følelse, sier han, noe kryptisk, om han da ikke mener at det er/var et band med en sjeldent god kjemi.

Med kritt og tavle

– Er det noe opprør tilbake i dere, da?
– For min del bestod opprøret i å lage god og ikkekommersiell popmusikk. Vi kalte det for popete pønk, sier Krüger i en lett omskrivning av navnet på hans gamle band.

– Det som er viktig for Festplassen, er at vi skaper noe sammen, sier Martin Smith-Sivertsen.
– Er det politikeren som snakker nå?
– Hehe, gjerne det.

– Festplassen består av både politikere og statsvitere. Det blir mange diskusjoner, men vi finner alltid frem til enighet, forteller Krüger.
– Martin leder «komiteen», og loser oss frem ved hjelp av kritt og tavle, legger Finsås til.

Vokalisten bestemmer

– Hva krangler dere om?
– Det går mest på hvordan en låt skal arrangeres. Da bruker vi gjerne musikkhistorien; sier slike ting som «litt mer Bowie». Vi er kommet forbi det stadiet der vi kranglet om damer, sier Krüger, og legger til at det virker strukturerende for hele bandet at de har en kvinne med.
– Med en dame i bandet blir vi nødt til å oppføre oss.

– Vi er kommet forbi det stadiet der vi kranglet om damer.

– Kanskje det er hun som er sjefen?
– Du kan gjerne skrive det. Hun er frontfiguren, og har det siste ordet om hvilke sanger vi skal bruke. Dersom hun ikke er komfortabel med en sang, blir den neppe fremført. Hun må kunne gjøre den til «sin egen».

Hilde Madsen selv er ikke umiddelbart enig i at det er hun som bestemmer.
– Vi er en kvintett, der vokalen er et instrument i likhet med de andre, sier hun.
– Egentlig skulle jeg bare gjøre to låter sammen med dem, men det satt så bra. Det er veldig fine øvinger, og jeg får veldig mye overskudd av å spille sammen med de.

Plateslipp på jubileumsfest

Hele bandet ser nå frem til slippet av «Nede», som blir den første singelen. Dette kommer de til å markere med egen releasekonsert i Apollon platebar fredag 20. mai, og da som en del av den legendariske platebutikkens 40-årsjubileum. Albumet kommer i oktober, og vil ifølge Smith-Sivertsen inneholde ti låter som handler om «mange problemer på det personlige plan». Syv av låtene er skrevet av Viggo Krüger, to av Roar Ruus Finsås og en av Tor Harald Rødseth.

– Viggo skriver veldig dype personlige og filosoferende ting, mens jeg alltid har vært mer barnslig. Jeg klarer ikke å skrive noe seriøst, sier Finsås, som synes det var ekstra vanskelig å skrive tekster som han ikke skal synge selv.
– Mye av det jeg skrev ble vraket underveis.

– Jeg synes guttene skriver gode tekster, sier Madsen.
– Når jeg synger andres ord, kan jeg leke mer med tonene og vokalen. Det er ganske befriende.

Festplassen spiller i Apollon Platebar fredag 20. mai – i anledning at de slipper singelen «Nede». Festplassen er signert på Apollon Records.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this