Det nye Siljuslåtten sykehjem skiller seg ut allerede ved at det har adresse Harald Sæveruds vei og navn fra et av komponisten orkesterstykker. Legg til nyskapende arkitektur med stor takterrasse og en overbygget atriumshage med sitrontrær, og du vet at dette er et sykehjem som bare kunne vært drømt frem i Bergen.
– Sammen med Bergen kommune har vi utviklet det flotteste og best organiserte sykehjemmet som er bygget i Norge per i dag, sier Christian Irgens i Asplan Viak, som har vært ansvarlig arkitekt for bygget.
Han har jobbet etter et ønske fra kommunen om å bygge noe man ikke hadde sett før, både når det gjelder organisering, planløsning og tilpasning til personer med demens.
– Vi har fått frem et sykehjem som både skal gi et mangfold av muligheter og gå foran som et eksempel til etterfølgelse.
– Dette er utfordringer som mange har følt på i årevis. Vi har tatt kommunen på alvor, og fått frem et sykehjem som både skal gi et mangfold av muligheter og gå foran som et godt eksempel til etterfølgelse. Vi gleder oss til å se dette i bruk, sier Irgens.
Ã…PNER I MORGEN
– Det er blitt et flott bygg, sier institusjonssjef Marion Ytre-Arne Kvamme.
Sammen med direktør Karl Henrik Nicolajsen i Etat for sykehjem tar hun Bergensmagasinet med på en omvisning i det nye sykehjemmet. Her er det lyse og trivelige rom med store vindusflater, åpne og luftige korridorer, to atriumshager (den ene overbygget med glasstak), stor takterrasse og overbygde altaner fra fellesrommene ut mot nabolaget og de to atriumene.
Bygget ble overlevert kommunen i desember, og åpner i morgen, mandag 1. april. Det har vært gjennomført en konkurranse forbeholdt ideelle virksomheter om drift av sykehjemmet. Kontrakten ble tildelt Haraldsplass Diakonale stiftelse, og ble signert i mai 2018.
Dette er en ny driftsmodell i Bergen kommune, forankret i byrådserklæringen mellom Ap, Venstre og KrF – der de ble enige om at «sykehjem som er drevet av kommersielle aktører skal drives av kommunen eller private ideelle aktører når kontraktene går ut». Dette betød at den eksisterende avtalen med den kommersielle aktøren Aleris om drift av Odinsvei og Søreide sykehjem ikke ble fornyet.
– Hvordan var erfaringen med kommersiell drift av de to sykehjemmene?
– Sett fra vår side var det god drift, og vi overtok to veldrevne sykehjem. De hadde et veldig sterkt serviceperspektiv, med fornøyde brukere, noe som nok er nyttig å ha med seg når man skal vinne anbud. Noen av de kommunalt drevne sykehjemmene kunne lært litt av dette, sier han.
– På den andre siden så var det nok dårligere forhold for de ansatte. De hadde veldig mange deltidsstillinger, brukte mye ufaglært personale, og pensjonsordningene var langt fra like gode som for de kommunalt ansatte.
DRIVER UTEN PROFITT-KRAV
En viktig erfaring var måten de private aktørene organiserte hverdagen på, med sykepleiere som jobbet overordnet avdelingene, og helsefagarbeidere som teamledere. Denne modellen ble også beskrevet av Haraldsplass i deres tilbud, og kommunen var positiv til dette.
– Hvordan er det med inntjening? Har Haraldsplass Diakonale stiftelse krav om profitt, tilsvarende det private aktører har?
– Nei, vi driver helt uten profitt. Det var derfor byrådet la opp til at ideelle private organisasjoner kunne legge inn anbud, sier Kvamme.
– Så det ideelle for dere er at budsjettet går i null?
– Ja. Det vi la inn anbud på, gikk på hvordan vi vil jobbe, og hvilket innhold vi kan gi til  beboerne. Vi vil at de skal oppleve at de har hjemmet sitt her, og i et hjem er det forventet at folk stikker innom. Vi har tenkt å arrangere konserter – og ser for oss at vi kan knytte kontakt med nabolaget, velforeninger, skoler og barnehager. Her skal det være stort fokus på beboernes hverdag; at de får komme seg ut og at de får delta i aktiviteter.
– Har dere egen transportbil?
– Nei, ikke per i dag, men det er noe av det som står på ønskelisten.
TRENGER FRIVILLIGE MEDARBEIDERE
En annen ting de har på ønskelisten, er frivillige medarbeidere. Irmelin Bødtker Christiansen, som er avdelingsleder for frivilligheten ved Haraldsplass Diakonale sykehus, har takket ja til å være ansvarlig for oppstart av et slikt tilbud ved Siljuslåtten.
– Sammen med mange frivillige kan vi lettere få til gjøre det lille ekstra, enten det er å steike vafler, gå på tur, lese avisen eller spille spill.
– Sammen med mange frivillige kan vi lettere få til gjøre det lille ekstra, enten det er å steike vafler en tirsdags ettermiddag, gå på tur for de som kan det, lese avisen eller spille spill. Dette er noe vi har veldig gode erfaringer med fra Haraldsplass Diakonale sykehus, sier Kvamme.
– Hvor mange frivillige ser du for deg?
– Mange. Folk må gjerne begynne å melde seg.
[PostBlock id=311]
Tilbudet ved Siljuslåtten vil i første omgang være byomfattende, siden det er mange som venter på langtidsplass i alle bydeler og i alle sykehjem. Mange av disse fyller i dag opp det som i utgangspunktet var ment som korttidsplasser.
– Vi gjør det slik fordi det er viktig å få i gang korttidsplassene igjen, slik at flere kan bo lenger hjemme, forklarer Nicolajsen.
– Senere vil inntaket her være fra Fana og Ytrebygda bydel. Det er planen.
FLERE SYKEHJEM UNDER PLANLEGGING
– Har sykehjemsutbyggingen stoppet litt opp i Bergen?
– Nei, tvert imot. Det bygges nå mer enn noensinne.
– Når kommer det lenge lovede sykehjemmet i Åsane?
– Det er riktig at det var planlagt et nytt sykehjem i Åsane for en del år siden. Byggingen ble utsatt på grunn av reguleringsmessige årsaker, og er nå planlagt til å stå ferdig i 2022.
Det nye sykehjemmet skal bygges i sammenheng med ombygging og rehabilitering av det eksisterende Midtbygda sykehjem. I tillegg til dette bygges det nytt sykehjem på Sandsli, og det planlegges nytt Frieda Fasmers Minne i Loddefjord (det gamle rives) og et mulig nytt sykehjem eller tilbygg til Slettemarken sykehjem.
– Når min generasjon blir 80-90 år gamle, vil det være omtrent dobbelt så mange eldre som det er i dag.
– Det bygges mye nytt nå, men så har det heller aldri vært så stor økning i antallet eldre som den som kommer i løpet av de neste 20 årene. Når min generasjon blir 80-90 år gamle, vil det være omtrent dobbelt så mange eldre som det er i dag, sier Nicolajsen.
– For å holde tritt med dette trengs det mange nye sykehjemsplasser, i tillegg til at vi skal sørge for at man kan bo hjemme så lenge som mulig.
– Ja, det har vel vært politikken en stund, at man satser mer på hjemmesykepleien?
– Vi satser mye på begge deler. Det er vi nødt til.
Fakta
Siljuslåtten sykehjem
- Bergen kommunes nyeste sykehjemsbygg
- Adresse: Harald Sæveruds vei 32
- Bruttoareal: 10.400 m² (inkludert parkeringskjeller)
- Prosjektkostnader: 438 millioner kroner
- Ã…pner: 1. april 2019
- Arkitekt: Asplan Viak
- Totalentreprenør: Hent AS
- Det har vært gjennomført en konkurranse forbeholdt ideelle virksomheter om drift av sykehjemmet.
- Kontrakten ble tildelt Haraldsplass Diakonale stiftelse, og ble signert i mai 2018.