Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
GATEMARKED: Besøkende har reist i timevis for å oppleve gatemarkedet. (Foto: Trond Tystad)

Sydende liv i Steinkjellergaten

STRØK OG STEMNINGER: Skal du være turist i egen by, så må du ta en tur i Steinkjellerstrøket og inhalere stemningen.

Vi elsker Portobello Road og Camden Market i London – blant annet med bokhandelen som Hugh Grant bestyrer i filmen «Notting Hill» (denne finnes faktisk; du finner den i Portobello Road).

Eller for den saks skyld Greenwich Village og de andre landsbyene på Lower Manhattan i New York. Der du plutselig krangler om samme klesplagg i secondhand-shopen som Madonna sliter i fra den andre enden.

TETT MELLOM SYND OG SYNDSFORLATELSE

Vi bare nyter en stemning som en ikke finner midt inne i et kjøpesenter, med besøkende som har reist i timevis for å oppleve det herlige gatemarkedet.

Langsomt har det vokst frem et slikt miljø i steinkjellerstrøket. Dette gamle strøket lå jo rett bak byens eldste Øvre Gate. Og like under den en gang moderne omkjøringsveien Langeveien. Brannkjellere hadde man etter hvert mange steder i Bergen gjennom historien, men her var de så store og tydelige at gater, bakker og smau er navngitt etter dem.

Hovedbyggene på Bryggen var jo rimelig mannsdominerte og kalde. I flere av disse kjellerne var det nok både lys, kjærlighet og varme. I tillegg strakk det vi i dag kaller Nikolaikirkealmenning seg opp fra Øvregaten i en forlengelse av området som rommet rådhus, torg og Det Hanseatiske kontor nede i havnen.

Som navnet sier var det kirker der. I mange hundre år var det tett mellom synd og syndsforlatelse i dette området. Nå er det blitt et av byens mest spennende strøk for design, spesielle butikker, gallerier og gjenbruk.

EN BRILLEFIN GJENG

YRENDE LIV: Barn og voksne selger brukte saker, håndverksprodukter og andre artigheter. (Foto: Trond Tystad)

Vi starter vår safari opp fra Øvregaten. I hjørnehusene er en av de gjenlevende store antikvitetsforhandlerne på den ene siden og moderne design på den andre siden. Den moderne designen er her representert ved den bergenske trendbrillen Kaibosh. Den brillefine gjengen som hevder at alle andre briller og metoder for å selge dem er utdatert.

Oppover i allmenningen finner vi den lille perlen, designeren Anne Lise Tollefsen. Jeg kunne nesten ofret kjønnet mitt for å eie en av hennes fantastiske kjoler. Hun er jo nå også med å sikre oppgaver i symesterskapet på tv og inne i nye smykkedesign fra Sylvsmio.

Bare litt lengre oppe treffer vi de elleville urbanistene i Vill samfunnsarkitektur. Det relativt nystiftede arkitektur med mer-firmaet som har tatt seg en nasjonal posisjon på svært kort tid.

Her finnes også gallerier og designere med spennende utstillinger. Og om interessene går andre veier, så ruver jo også «heksehuset» der. Butikken Witchy Bitchy Beauty Spot & Original Import har i sitt sorte hus med røde karmer all skremsel og annet liggende fremme. Skal du ha piercing eller kle deg i skremmende gevanter, så har du kommet til rett plass.

GATEKUNST OG GATEMARKED

Rundt hjørnet til Steinkjellergaten slår den ene nydelige «piecen» etter den andre mot oss. Nei, det som står her fra gatekunstnere er ikke «pieces», men «masterpieces». Snakk om å gi begrepet «gategalleri» et ansikt.

Igjen finner vi sølvsmeder og butikker med design og gjenbruk. Den ærverdige kafeen Løkten, som lå på en av steinkjellerne, er gjenoppstått som Fetter Tyggen. De av oss som har levd et halvt hundre år husker eierparet. Han med den imponerende barten og hun som drev kafeen langt etter alminnelig pensjonsalder.

HERLIG OG BURLESK: Plutselig er det en mannekeng-oppvisning midt i gaten. (Foto: Trond Tystad)

Nå er det lyse og trivelige lokaler der en kan slukke både tørsten og sulten, og få oppleve en av steinkjellerne i moderne drift. Denne dagen er det ingen ledige sitteplasser, fordi det er gatemarked. Barn og voksne selger brukte saker, håndverksprodukter og andre artigheter.

Vi bare nyter en stemning som en ikke finner midt inne i et kjøpesenter, med besøkende som har reist i timevis for å oppleve det herlige gatemarkedet. Plutselig er det en mannekeng-oppvisning midt i gaten. Herlig og burlesk.

Steinkjelleren slutter med bokhandelen Heim (heimbokhandel.no), som er en veldig nedpå nynorsk poesibutikk. Er det ikke som om vi ser butikken på Portobello Road, som selger brukt reiselektyre?

GATEKUNST: Rundt hjørnet til Steinkjellergaten slår den ene nydelige «piecen» etter den andre mot oss. (Foto: Trond Tystad)
«HEKSEHUSET»: Skal du ha piercing eller kle deg i skremmende gevanter, så har du kommet til rett plass. (Foto: Trond Tystad)
VANNHULL: Den ærverdige kafeen Løkten er gjenoppstått som Fetter Tyggen. (Foto: Trond Tystad)
FULLT RUNDT BORDENE: Ingen ledige sitteplasser på Fetter Tyggen når det er gatemarked utenfor. (Foto: Trond Tystad)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this