psychaid1
GATEKUNST FRA POLITIETTERFORSKER: – Morten Klokkeide jobber til daglig med overgrepssaker, og har også reist til Filippinene for å jobbe med å gi gatebarn tryggere omgivelser, sier Sandra Hordvik (til venstre) om politietterforskeren som har laget gatekunstverket «The Force is with me» under signaturen A213. Til høyre Rebekka Berggård.

Gatekunstnere støtter gatebarn

Del artikkelen i Sosial medier

Gatekunstnerne RIP StreetArt og A213 står sentralt, bokstavelig talt, når psykologistudentene i Bergen går i gang med sin årlige hjelpeaksjon PsychAid.

– Det er veldig sjeldent at en kunstner står saken og aksjonen så nær som A213 gjør.

Pengene fra årets PsychAid går til Streetlight, som er en religiøst og politisk uavhengig organisasjon som driver et senter med et barnehjem, en skole og et medisinsk tilbud for gatebarn i den filippinske byen Tacloban.

– Hvert år siden 2003 har vi samlet inn penger til en ny veldedig organisasjon som jobber for å fremme psykisk helse, sier Sandra Hordvik, som er leder for årets aksjon.

– Stafettpinnen leveres videre hvert år, med ny ledelse, legger styremedlem Rebekka Berggård til.

POLITIETTERFORSKER OG GATEKUNSTNER

PsychAids hovedsponsor er Bypsykologene (bypsykologene.no), et psykologkontor som har som mål å gjøre god psykologhjelp lett tilgjengelig for personer med lettere og moderate psykiske lidelser. Daglig leder ved Bypsykologene, Sivert Straume, var med og startet PsychAid tilbake i 2003.

– De var en gjeng idealistiske psykologi-studenter som ønsket å bidra til menneskelig velferd gjennom å dele noe av det overskuddet vi har i vårt samfunn, sier Hordvik, som gleder seg over at årets aksjon allerede er godt i gang.

[PostBlock id=6]

Bøssebærerne gikk rundt på torsdag og fredag, i morgen kveld inviterer de til veldedighetsfest på Rick’s, med stand up-komikere og auksjon, og det hele avsluttes med et «innsamlingsløp» torsdag etter påske. De har også rukket å arrangere en egen fagdag, med avduking av ny gatekunst ute på fakultetsveggen i Bjørn Christiansens gate; en tradisjon som ble etablert for fire år siden.

Kunstnerne bak årets gatekunst er RIP StreetArt og A213. Bak sistnevntes kunstnernavn skjuler politimannen Morten Klokkeide seg, som til daglig jobber med overgrepssaker, og blant annet var med på å avsløre nettovergripere i Dark Room-saken.

– Det er veldig sjeldent at en kunstner står saken og aksjonen så nær som det denne mannen gjør, sier Hordvik, og forteller at Morten Klokkeide også har reist til Filippinene for å jobbe med å gi gatebarn tryggere omgivelser.

KJÆRLIGHET OG LIVSGLEDE

Som nevnt går inntekten fra årets aksjon nettopp til et veldedig prosjekt på Filippinene. Rebekka Berggård har selv jobbet som frivillig ved Streetlight.

– Første gangen var i 2012, etter at jeg var ferdig på videregående, forteller hun.
– Jeg ønsket å oppleve noe annerledes, og gjøre noe som betydde noe.

Hun ble kjent med prosjektet etter å ha møtt Erlend Johannesen, som startet Streetlight i 2005.
– Han har som motto å forandre verden «one child at a time». Etter å ha hørt ham fortelle om organisasjonen, visste jeg at det var dit jeg skulle. Rett før jul i fjor var jeg der for fjerde gang.

– Hvilke inntrykk sitter du igjen med etter oppholdene der?

– Det er veldig vanskelig å finne de rette ordene. Den første gangen jeg dro dit, var det svært annerledes enn jeg hadde forventet. Jeg hadde sett for meg mange triste skjebner, men det første som slo meg, var all kjærligheten og livsgleden. Barna der var så glade, til tross for at de hadde opplevd mye vondt.

FROKOST OG PRIVATUNDERVISNING

Barna som bor ved Streetlight er i alderen 7-18 år. Det første senteret gjør når nye barn ankommer, er å kartlegge om de har slektninger, om de kjenner noen snille mennesker, eller om de har gode foreldre som ikke makter å ta seg av dem grunnet ekstrem fattigdom.

– Det første som slo meg, var all kjærligheten og livsgleden. Barna der var så glade, til tross for at de hadde opplevd mye vondt.

– De prøver å få dem hjem til familien, samtidig som de gir økonomisk støtte for at de skal kunne klare å ta seg av barna.

Dersom det ikke går, får barna bo på barnehjemmet, mens Streetlight jobber med å finne adoptivforeldre til dem. Et annet alternativ er at de blir boende på senteret frem til de fyller 18 år.

Streetlight har også tilbud om privatundervisning til barn som henger etter i skolearbeidet og frokost til alle skolebarn.
– Mangel på mat er ofte grunnen til at de ikke går på skolen. Alle som trenger det kan derfor komme på senteret før skoletid og få frokost og smøre seg lunsj.

– Var det ditt forslag å la årets aksjon gå til Streetlight?

– Nei, det var tilfeldig, men jeg er veldig glad for at det ble dem. Jeg vet hvor bra det de gjør er, og de trenger all den støtte de kan få.

I morgen kveld (22. mars) inviterer PsychAid til veldedighetsfest på Rick’s. Mer informasjon om aksjonen: psychaid.no

psychaid2
FRIVILLIG PÅ FILIPPINENE: – Streetlights arbeid ligger nær hjertet mitt, sier Rebekka Berggård, som har jobbet der flere ganger som frivillig. På bildet er hun ute på «streetwalk», der de møter og snakker med gatebarn, og inviterer dem med på grillfest. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this