mattilfolket1 scaled
MAT OG PRAT-KAFEEN PÅ ENGEN: Det er både god meny på stedet og cateringmeny. Og ikke minst herlig å være i de fargerike lokalene. (Foto: Trond Tystad)

Studietur i Bergen versus stillehavscruise

Del artikkelen i Sosial medier

MAT TIL FOLKET: Vi inviterer Fylkesdirektøren med på en vandring i Bergen, med kun godtgjørelse for slitte skosåler. Vi skal nemlig skryte av Bergen Kommune sin holdning til mat og til integrering.

mattilfolket VIGNETTLOGO
MAT TIL FOLKET

Mat til Folket vil denne gangen heie på kommunen og de. Ja, selveste Bergen kommune. Det skjer i ly av at den noe mer fisefine fetteren, Vestland fylke, kaster ut arbeidsmarkedsbedriften som driver kantinen deres, og lyser ut anbud om drift av kantinen i Fylkeshuset som ekskluderer arbeidstrening og tilrettelagt arbeid.

Det skal visstnok være av hensyn til eksterne leietakere, som Fylkesdirektøren mener at ikke finne en kantine med tilrettelagte arbeidsplasser fin nok.

Mat til Folket freser som en klatt smør i en gloheit jernsteikepanne. Vi er ikke bare Mat til Folket, men også mat av folket. Vanlige, solidariske vestlendinger som vet at alle må være med i fellesskapet for at det skal kunne kalles et fellesskap.

Til Vestland fylke sine snobbete lederganer er det bare å si at mat skapt av de mange i integrerings- og arbeidstrenings-systemet til kommunen er fantastisk godt.

Fylkesdirektøren var nylig på seilcruise på skattebetalernes regning i Stillehavet. Der ble visstnok bærekraft studert under sydhavssolen sammen med en rekke direktører fra næringslivet.

Vi finner resultatet lite bærekraftig. Mat til Folket inviterer Fylkesdirektøren med på en omvendt studietur. En vandring i Bergen, med kun godtgjørelse for slitte skosåler. Vi skal nemlig skryte av Bergen Kommune sin holdning til mat og til integrering.

OVER SMÅPUDDEN TIL FRISKLIVSSENTRALEN

mattilfolket2 Frisklivssentralen
FRISKLIVSSENTRALEN: Ellen-Agnete Moltubakk informerer med stor entusiasme om alle tiltakene. (Foto: Trond Tystad)

Første pit stop er Frisklivssentralen like over Småpudden. Den har fungert i 10 år som frisklivssentral for hele Bergen.

Fungerende leder Ellen-Agnete Moltubakk informerer med stor entusiasme om alle tiltakene. Trimgrupper i bydelene, kurs i å slutte å røyke og snuse, webinar for unge om forskjellige tema. Kort sagt alt lavterskelarbeid som forebyggende helse.

De er da selvsagt også engasjert i kosthold og holder blant annet kostholdskurs. De er i samspill med andre sosiale tiltak rundt mat i Bergen og er i perioder i samarbeid med NAV-tiltak. Men hovedfokuset er å samle folk til kursene i sunt kosthold.

Her ser vi matens sosiale betydning gå ut som ringer i vann. For noen deltakere er det behovet for mer helsefremmende kosthold, noen vil bare lære og noen finne også et fellesskap på kjøkkenet og rundt bordet på Frisklivssentralen.

Mat til Folket blir æresgjest denne dagen i kurset. Det serveres en herlig krydret variant av chili sin carne, altså vegetarkusinen til den berømte retten med kjøttdeig og bønner. Og med en frisk salat til.

I tillegg serveres en frisk og helsemessig dessert. Og stemningen i kjøkkenet og rundt bordet er som det skal være på Vestlandet. Munter passiar, sosialt fellesskap og litt uenighet om politikk, fotball og annet. Vi forlater Frisklivssentralen imponert over både maten og alle de andre tilbudene de gir.

mattilfolket3 verdenskafeen1 scaled
VERDENSKAFÉEN: Verdenskaféen ble opprinnelig startet av kommunen og Bymisjonen. Nå holder den åpent fra lunsj til tidlig middag hver onsdag og torsdag. (Foto: Trond Tystad)

VERDENSKAFÉEN HAR FORTRENGT ALL VERDENS DOP

Vi vandrer over Småpudden igjen og rett inn i Nygårdsparken. På toppen var det i mange år bare servering av meget dyr og skadelig dop fra hele verden. Nå er det Verdenskaféen som dominerer området. Opprinnelig startet av kommunen og Bymisjonen. Nå holder den åpent fra lunsj til tidlig middag hver onsdag og torsdag.

Mellom 20 og 30 er med i Mat & Prat og Ny sjanse-programmene, og deltar i matlaging og servering sammen med erfarne fagfolk.

Og for å si det slik – det er ikke alene det at de deltar i Ny sjanse-programmet, som handler om å skape arbeidstrening for integrering. Nei, denne måneden har de to typer bao buns til salgs. Dette er en kinesisk herlig rett servert i et pitaliknende brød. En vegetar og en med svin.

mattilfolket4 verdenskafeen2
HERLIG LUNSJRETT: Bao bunsene på Verdenskaféen smaker så herlig at jeg bestemmer meg for å lunsje her minst en gang i uken. (Foto: Trond Tystad)

Nabobordene ute på toppen i parken garanterer meg at begge er gode. Jeg har litt proteinhunger og går for to med svin. Det er helt herlig. Ikke minst er det deilig å sitte i en park, og se solen fra Løvstakksiden skinne i de flotte byggene i gatene nærmest parken. Og se spurver i busker og trær.

Bao bunsene smaker så herlig at jeg bestemmer meg for å lunsje her minst en gang i uken, frem til neste meny. Og den kan jeg heller ikke gå glipp av, siden den kommer fra et nytt verdenshjørne. Og produksjonen skjer på Matprat på Engensenteret.

Til Vestland fylke sine snobbete lederganer er det bare å si at mat skapt av de mange i integrerings- og arbeidstrenings-systemet til kommunen er fantastisk godt. Og mens vi står der så kommer faktisk NAV med studiebesøk utenifra og viser fram Verdenskaféen før de skal videre på Matprat på Engen. Studiebesøk utenifra, men det er visst vanskelig å bli profeter i eget fylke.

KUNST MØTER MAT

mattilfolket5 matogprat2
FOR MAGE, ØYE OG SJEL: I Mat og Prat-kafeen på Engen blir du servert i interiør fra kunstutstillingen. (Foto: Trond Tystad)

Spydspissen i Mat og Prat-programmet er selvsagt Mat og Prat-kafeen på Engen. Og for en opplevelse. Kunstriennalen Bergen Assembly lot høsten 2022 Berlin-kunstneren Sol Calero stille ut gjennom lokalene på Engen. Hun er fra Caracas i Venezuela, og utdannet i fastlands-Spania og på Kanariøyene. Det ble presentert i programmet La Cantina de la touriste, som er en treretters fra byens fremste kokker ambulerende til 300 kroner.

Nå spiser en i interiør fra kunstutstillingen. Det er herlig både for magen, øyet og sjelen. Om en ikke sniker seg ut i den fredelige delen av Gamle Nøstegaten på baksiden. Jeg er mett fra Verdenskaféen, men det er både god meny på stedet og cateringmeny. Og ikke minst herlig å være i de fargerike lokalene.

Og har du en lang lunsj på en tirsdag, kan du bli riktig «sjakk mat». Da kan man lavterskel hoppe inn og spille med sjakkspillere fra sjakklubben Løperen.

Vi konkluderer med at de de kommunalt initierte tiltakene vi har opplevet er det topp mat, veldig god stemning og meningsfylt å spise. Vi får vite at mellom 20 og 30 er med i Mat & Prat og Ny sjanse-programmene, og deltar i matlaging og servering sammen med erfarne fagfolk.

For Mat til Folket har måltid fått en ny dimensjon, den dimensjonen som Fylkesbygget nå forkaster. Vår bordbønn blir: «den Gud giver et Embede, ham give også Forstand»!

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this