Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
KNALLGOD ROMJULSMIDDAG: Spiser dere svineribbe eller pinnekjøtt på julaften, så kan restene kuttes opp og puttes i lefser.

Restefest i romjulen

PÅ BORDET: De aller fleste spiser tradisjonelt på julaften. Men hva skal du spise på 1. og 2. juledag? Er det noe fra disse dagene som du kan trylle om til en deilig romjuls-resterett?

Tekst: Mette Nygård Havre

Desember er her med tente lys, forventningsfulle barn og tradisjonsrik mat på bordet. Julemåneden er også den måneden der mest mat kastes i de tusen hjem. Legg litt ekstra innsats i å planlegge julens måltider, da kan du spare både miljø og lommebok.

Vi kjøper inn mye mer mat enn vi klarer å spise, og vi tilbereder mye mer mat enn gjestene har plass til i magen.

«Magen blir mett før øynene» sa alltid mamma alltid til meg. Jeg likte ikke dette utsagnet, men som voksen skjønner jeg jo godt hva hun prøvde å poengtere. Med masse god mat i butikken og på bordet så kan det gå trill rundt for oss alle.

Vi kjøper inn mye mer mat enn vi klarer å spise, og vi tilbereder mye mer mat enn gjestene har plass til i magen. Det ligger i vår kultur at matbordet – spesielt i julen – skal bugne. Da er det i hvert fall viktig at maten du serverer kan tas vare på om det blir rester.

Selvsagt skal vi kose oss i julen, men vi trenger jo ikke å kaste våre gode verdier over bord selv om det er høytid. Mitt beste tips til deg er derfor å planlegge julens måltider. De aller fleste spiser tradisjonelt på julaften. Men hva skal du spise på 1. og 2. juledag? Er det noe fra disse dagene som du kan trylle om til en deilig romjuls-resterett? En restefest i romjulen kan bli et høydepunkt.

Jeg husker veldig godt for tre år siden da jeg akkurat hadde startet Spis opp maten (@spisoppmaten). Vi skulle spise rester på 2. juledag, og jeg la ut en post om det på Facebook.

Du finner flere oppskrifter på Spis opp matens nettside.

En bekjent skrev til meg at det syntes hun hørtes veldig trist ut. Rester i julen! Nei, det gikk ikke an. Dette tror jeg har endret seg nå.

Flere og flere synes rester er topp, og vi ønsker å bruke opp all maten vi har tilberedt.

Rester av pinnekjøtt kan brukes til en fantastisk omelett på 1. juledag, eller du kan lage grove vafler for å ha med på tur og putte pinnekjøttrestene i vaffel!

Jeg vet at dette høres spesielt ut, men det er utrolig godt.

Spiser dere svineribbe eller pinnekjøtt på julaften, så kan restene kuttes opp og puttes i lefser. Dette er en knallgod middag i romjulen.

Vær også bevisst på dine innkjøp før julen går skikkelig i gang. Sjekk kjøleskap, frys og tørrskap. Hva kan du bruke av det du allerede har og hva må du kjøpe inn? Hvor mange personer er dere til frokost og til middag?

Lag en handleliste og en oversikt over julens middager. Jeg lover deg at det sparer deg for tid, du sparer lommeboken for unødige utlegg og du vil kaste mindre mat.

Det betyr at du avslutter året som matredder og gir deg selv om familien et godt utgangspunkt for et miljøvennlig 2020!

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this