Petter 1
FAST PÅ MOLDE: Petter Strand spiller fast på Molde, og er en meget anvendelig spiller for Ole Gunnar Solskjær. (Foto: Svein Ove Ekornes/NTB Scanpix)

DRØMTE OM SOLSKJÆR, HÅPET PÅ BRANN

Del artikkelen i Sosial medier

Som liten gutt hadde Petter Strand United-drakt med Solskjær på ryggen. Nå har bergenseren Molde-drakt og Solskjær som trener, og i dag kan Morvik-gutten score mot Brann igjen.

Petter Strand er Tertnes-spilleren Brann så, men aldri signerte. På lørdag ser du ham på stadion; som Molde-spiller og Solskjær-yndling. Veien til Rosenes by gikk via en saftbygd i Sogn, og aldri via Idrettsveien. At det skulle bli fotball på den lille gutten med den alt for store United-drakten var det aldri noen tvil om.

FOTBALL OG KONFIRMASJON

Petter Strand er Tertnes-spilleren Brann så, men aldri signerte. På lørdag ser du ham på stadion; som Molde-spiller og Solskjær-yndling.

– Petter var så opptatt av fotball at da han skulle i konfirmasjon til fetteren, så tok han med seg fotballsko og fotballnett; det kunne jo dukke opp en mulighet for å få spilt litt fotball, forteller faren, Viktor Strand.

Ungguttens trener i Tertnes, Jan Eivind Brudvik, tror fotballeventyret fortsetter for Strand.

– Petter har alt som skal til. Det er ikke sikkert at Molde blir siste stoppested for ham, sier Brudvik, som selv har spilt for Brann, Fana og Tertnes. 

NM-KAMP MOT BRANN

Petter 2
SOLSKJÆR PÅ DRAKTEN: Petter er Manchester United-fan. Som guttunge hadde han Ole Gunnar Solskjærs navn på drakten. (Foto: Privat)

Strand vokste opp i Morvik i Åsane, og gikk gradene i Tertnes idrettslag. Som guttespiller hadde han sin egen far og Andreas Sundsbø som trenere, og allerede som 14-åring fikk han trene med A-laget under nevnte Brudvik.

Året etter fikk han sin debut i 3. divisjon, bare 15 år gammel. Da Tertnes sitt juniorlag spilte NM-kamp mot Brann, var Petter banens beste med Branns trenerapparat langs sidelinjen. Det kom aldri noen telefon fra Idrettsveien.

Samme høsten ble han hentet til Fyllingsdalen på lån, og tenåringen spilte NM-semifinale mot Brann for laget fra Dalen, som vant 2-1. I junior-finalen mot Rosenborg noen uker senere vant Fyllingsdalen 3-2, og Petter var på ny markant i oppgjøret som ble spilt på Varden.

– Han hadde alt som skulle til. Petter var enormt treningsvillig, og han hadde en indre drivkraft. Det er sånne typer som blir god, sier Jan Eivind Brudvik.

– Han er en drøm for en hver trener. Det spiller ingen rolle hvor på banen du setter ham; han løser oppgaven. Du kan stole på ham hundre prosent, og du vet hva du får. Når lagkameratene tar fri, så trener han. Basisferdighetene er på plass, han har fart og han har en stor motor som gjør at han har en stor radius på banen.

FØRST SOGNDAL

Men det ble aldri Brann. Petter dro til Sogndal for å gå på idrettslinjen, og kontaktet Tom Mangersnes for å få trene med klubben. Han ble først henvist til andrelaget hvor Tommy Øren var trener. Det tok bare måneder før han fikk sjansen til å trene med A-laget.

– Jeg skulle først trene med dem i en uke, men så ble en spiller syk og jeg ble bedt om å være med på treningsleiren. Etter det var jeg fast på laget, forteller Strand.

Faren husker godt hva som skjedde.

– Petter ringte fra Sogndal etter midnatt. Vi hadde lagt oss, så da telefonen ringte så sent, trodde vi noe var galt. Men så var det Petter som lurte på om jeg kunne stille på Flesland klokken syv påfølgende morgen med passet hans, forteller Viktor.

En solskinnsdag i 2014 kom Brann til Fosshaugane. Rødtrøyene ble sendt hjem igjen med 1-2 i sekken. Først scoret Mahatma Otoo for Sogndal på et brassespark, og deretter, minuttet før pause, skar Petter Strand fra venstre og innover på banen, dro til med vristen og ballen suste inn bak Øvretveit i Branns mål. Jakob Orlov scoret trøstemålet for Brann.

Petter 3
HJERTE I BRANN: Her gjør Petter og søsteren Leni seg klar for cupfinalen i 2004 mellom Brann og Lyn. (Foto: Privat)

SÅ RINGTE SOLSKJÆR

I februar 2016 var Strand på treningsleir med Sogndal på Kanariøyene da han fikk en telefon fra Molde. De ville at han skulle sette seg på flyet.

– Jeg tenkte at det var en mulighet jeg ville gripe. Molde er en stor klubb, og de var også videre i europacupen og skulle møte Sevilla. For meg var det også spennende at Solskjær var tilbake i Molde, forteller Strand.

Da han kom på Aker stadion, tok barndomshelten i mot ham. Det var et minneverdig øyeblikk for en spiller som hadde båret Solskjærs navn på ryggen som guttunge.

– Det var spesielt da han plutselig sto der og rakk meg hånden for å hilse, innrømmer Morvik-gutten.

– Hvorfor har du lykkes du som fotballspiller?

– Jeg ville det veldig. Jeg gjorde vel det som skulle til og sa nei til andre ting. Jeg husker at kompiser dro på fest, mens jeg holdt meg unna.

ALLTID SPESIELT PÅ STADION

– Trente du mer enn andre?

– Ja, jeg gjorde nok det. Jeg trente stort sett hver dag, og så gikk jeg på idrettslinjen hvor jeg spilte fotball, håndball, volleyball og basketball. Etterpå kunne jeg ta meg en tur alene på trening. Først i en ballbinge vi hadde i Morvik, og da jeg fikk meg scooter, så dro jeg opp til Åstveit. Noen ganger var det alene, noen ganger med en kompis, andre ganger med min far.

– Hva drømte du om?

– Som 12-14-åring var det nok Manchester United. Som 15-16-åring ville jeg bare bli så god som mulig og kunne leve av fotballen. Og så håpet jeg på Brann. Jeg husker godt NM-kampen mot Branns juniorlag, og jeg så jo at det var folk der fra sportsklubben.

– Har du sett Brann i år?

– Jeg så Lillestrøm-Brann på tv. Det virker som om de har tatt et steg og de ser bedre ut i år enn i fjor. Da var det defensive veldig bra. I år har de utviklet sitt eget spill og det ser bra ut.

Men på lørdag viser bergenseren ingen nåde når han som Molde-spiller jakter nye poeng. Petter gleder seg.

– Det er alltid spesielt å løpe utpå stadion-gresset.

Brann tar i mot Molde på Stadion i dag, lørdag 13. mai, klokken 20.00. Allerede 16. mai er det ny kamp, og Sandefjord kommer til Bergen.

Rune Soltvedt1
HAR HAM PÅ BLOKKEN: – Petter Strand er utvilsomt en god spiller, og fortsetter han utviklingen, så hadde det vært kjekt å se ham i den røde drakten, sier Rune Soltvedt. (Foto: Brann.no)

BRANN FØLGER STRAND

– Vi visste om Petter, erkjenner sportssjef i Brann, Rune Soltvedt.

– Jeg var en av trenerne rundt kretslaget da han var guttespiller, og der var det mange gode spillere som Jonas Grønner, Bård Finne, Eirik Birkelund og Petter Strand. Petter dro til Sogndal foran 2014-sesongen og jeg ble sportssjef i desember 2014, så hvilke valg som ble gjort før det kan ikke jeg svare for.

Sportssjefen har ikke strøket den tidligere Tertnes-spilleren av blokken.

– Vi følger ham ennå vi, og ser at han gjør det veldig bra. Kanskje var det riktig av Petter å dra til Sogndal den gangen. Han har hatt en god utvikling; vi vet at det er en stor utfordring for unge spillere å komme til Brann sammenlignet med mindre klubber.

Brann så etter mer erfarne spillere etter en analyse av stallen.

– I 2014 hadde vi rykket ned og skulle spille i Obosligaen i 2015. Da gjorde vi samtidig en evaluering hvor vi så på sammensettingen av unge og mer erfarne spillere, og konkluderte med at vi må forsøke å bygge ut stallen med flere i alderen 24-28 år. Samtidig hadde vi unge spillere som vi ville utvikle i nettopp den rollen som Petter har bekledd mest, som er indreløper-rollen. Så dette var ulike vurderinger vi gjorde. Og så gikk han til Molde hvor han har kontrakt ut 2018-sesongen, og med vår økonomi så er ikke han tema, sier Rune Soltvedt.

– Men han er utvilsomt en god spiller, og fortsetter han utviklingen, så hadde det vært kjekt å se ham i den røde drakten, smiler Soltvedt.

Ole Gunnar Solskjaer
EN SUPER GUTT: – Petter er ett av de første navnene på lagoppstillingen uansett. Han er en meget god spiller, en super gutt og vi har et veldig godt forhold, sier Ole Gunnar Solskjær. (Foto: Tor Atle Kleven)

Ole Gunnar Solskjær:

– MENTALITETEN ER VIKTIGST

– Petter har mange kvaliteter som vi ser etter i en fotballspiller, sier Molde-trener, Ole Gunnar Solskjær.

– Først og fremst har han en mentalitet som er unik. Han har også en stor motor; det er som om han har et Duracell-batteri, han bare løper og løper, og han har frekvens i fotarbeidet sitt, sier Solskjær.

Som både så Petter i aksjon og forhørte seg med andre før han bestemte seg.

– Jeg snakket mye med Eirik Bakke før vi hentet Petter hit, og jeg ble trigget av veien hans til eliteserien; hvordan Petter har kjempet seg fram selv. Nå har han kjempet seg helt opp hit til oss.

– Hvordan oppdaget du ham?

– Jeg følger jo litt med. Samtidig er Sogndal en klubb som vi har et veldig godt forhold til, og den sesongen da både Sogndal og Kristiansund Ballklubb rykket opp så fikk jeg sett Petter ganske mye. Vi trengte den typen spiller. Da ringte jeg Eirik, og da han gikk god for mentaliteten til Petter ble vi heldigvis enige.

– Kan Petter spille på et enda høyere nivå?

– Ja, han har ferdigheter til det. Nå ble han skadet mot Sandefjord, så akkurat nå er jeg usikker på om vi får sett ham i Bergen, faktisk, men han er en spiller som kan snu kamper, han kan spille i veldig mange posisjoner, og er helt sikkert en spiller som for eksempel en Bundesliga-klubb kunne være interessert i.  Jeg regner med at vi ser Petter høyere oppe enn eliteserien etterhvert.

– Visste du at Petter som guttunge hadde en Manchester United-drakt med Ole Gunnar Solskjær på ryggen?

– Nei, det visste jeg ikke. Jeg visste ikke at han hadde United-drakt heller. Bare at han var en United-fan. Jeg håper ikke dette har skapt et feil bilde, smiler Solskjær, og legger for ordens skyld til:

– Petter er ett av de første navnene på lagoppstillingen uansett. Han er en meget god spiller, en super gutt og vi har et veldig godt forhold.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this