Pepperkakebyen 2016 51
BYGGES FRA GRUNNEN: – Så langt har vi fått plass til alle som vil være med, sier Steinar Kristoffersen, og trekker frem byarkitekten Kjersti Hjelmelands rolle for å bygge byen fra grunnen.

Pepperkakesjefene

Del artikkelen i Sosial medier

Det begynte som en liten bondegård på toppen av Galleriet. Nå er gården blitt en by som fyller Sentralbadet og engasjerer hele Bergen. Pepperkakebyen er 25 år.

Steinar Kristoffersen ble ansatt som markedskoordinator og utstillingsleder for Galleriet i 1990. Kjøpesenteret midt i byen hadde et lokale på 500 kvadratmeter i 5. etasje som de ønsket å fylle med aktiviteter, og askøymannen fikk jobben med å sørge for det. Og det var der, i 5. etasje på Galleriet, at ideen om det som skulle bli verdens største pepperkakeby ble født.

– Hvis det ikke blir noen Pepperkakeby blir det bråk. For svært mange er den forlengst gått inn som en del av de faste juletradisjonene.

– Det første året hadde vi direktesending med TV-Bergen der oppe i femte, og på den tiden var den lokale tv-stasjonen ganske stor. Det var et pionérprosjekt med direktesending hver dag, forteller Kristoffersen.

EN BONDEGÅRD

– Året etter så fant vi ut at vi skulle lage en gård der og la vekt på å skape en riktig bondegård- stemning. Vi hadde høy som ungene kunne hoppe i, og vi hadde sauer, griser og haner og alt som hører en gård til. Allerede da hadde vi tanker om å bygge verdens største pepperkakeby, men på det tidspunktet lå den liksom litt i bakgrunnen; vi ante jo ikke hvilke dimensjoner byen etterhvert skulle få.

Kristoffersen inviterte barnehager til å lage pepperkakehus, og for hvert år ville stadig flere være med. Etterhvert måtte han kaste ut grisene og sauene; Pepperkakebyen tok mer og mer over. I 1995 kom Norge Rundt og laget innslag fra Bergens nye miniatyrby. Både tysk og russisk tv kom også på besøk.

– Det ble et veldig spesielt prosjekt og det ble tidlig et fenomen med full rulle i hele desember. Vi hadde et samarbeid med Redd Barna allerede den gangen. Det er kanskje en del som glemmer det, men dette er jo et veldedighetsprosjekt, understreker pepperkakesjefen.

pepperkakebyen_2016_41
BERGEN I PEPPERKAKEBRUNT: Når vi besøker Kristoffersen og hans team to uker før åpningen, har byen allerede begynt å ta form.

REKORDÅRET

I fjor omsatte Pepperkakebyen for tre millioner og satt igjen med et pent overskudd. Byen ga over 400.000 kroner til blant andre Redd Barna, SOS Barnebyer, Children At Risk Foundation og Flyktningehjelpen.

– Pepperkakebyen har vokst og blitt større enn noen hadde sett for seg.

– Vi hadde rundt 100.000 besøkende, og det er nok rekord, selv om det er litt vanskelig å måle ettersom det er gratis for alle barn under tolv år og alle voksne ifølge med grupper og skoleklasser. Pepperkakebyen har vokst og blitt større enn noen hadde sett for seg. Den er blitt en attraksjon i Bergen, og det er vi selvsagt stolte over.

Men byen har skiftet adresse flere ganger. Da Steinar Kristoffersen overtok som daglig leder for Bergen Sentrum AS i 2008, skulle Pepperkakebyen flyttes fra Galleriet til bypaviljongen midt på Torgallmenningen. Paviljongen sto imidlertid ikke ferdig tidsnok, og Kristoffersen antydet at Pepperbyen måtte få en pause.

– Da ble det «katastrofestemning», og hele byen engasjerte seg i å skaffe lokaler. I siste liten tilbød Pallas Eiendom gratis lokaler i de gamle butikklokalene til Mekka ved inngangen til Skostredet, og situasjonen ble reddet.

RASERTE BYEN

I 2008 var Pepperkakebyen for første gang på plass i paviljongen på Torgallmenningen, og i 2009 fikk den lille byen mer oppmerksomhet enn noen gang tidligere, etter at en ung mann, på vei hjem fra byen etter en fuktig kveld, tok seg inn i paviljongen og raserte hele Pepperkakebyen. Hendelsen ble dekket verden rundt, blant annet av CNN og BBC. Mannen, som var på vei inn i militæret, hadde lite penger, og ble i Konfliktrådet dømt til den humane straffen å betale tohundre kroner i måneden til SOS Barnebyer i tre år.

– Vi ble på Torgallmenningen til og med 2011. Det var vanskelig å få kontroll på luftfuktigheten der, og det er ikke ideelt når man har med pepperkaker å gjøre, så da banksalen i DNB-bygget ble ledig, fikk vi flytte inn der i 2012 og 2013. Da lokalet ble opptatt igjen i 2014, måtte vi på let etter andre lokaler igjen. Heldigvis for oss ble Sentralbadet ledig i grevens tid.

Sentralbadet ble nedlagt 23. oktober 2014 med et stort stevne.
– Dagen etter var vi i gang her med å bygge og gjøre klart for Pepperkakebyen, forteller lederen.

Kristoffersen blir gjerne i Sentralbadet.

– Lokalene her fungerer ypperlig til store familieattraksjoner. Det er andre planer for lokalet, men vi håper at Pepperkakebyen kan bli del av løsningen. Det er bred politisk enighet om å få gjort Sentralbadet om til kulturhus, men det er en lang prosess, og det kom ikke med på statsbudsjettet i år.

– For oss er det viktig å ha permanente lokaler, ikke bare til Pepperkakebyen; vi har andre ideer, nok til å fylle et lokale hele året. Vi kunne kjørt full drift her fra januar til desember med arrangementer med bred publikumsappell, sier Kristoffersen.

RESPONSEN TIL BARNA

– Hvor mange er i sving her?
– Det er egentlig vanskelig å svare på. Noen gjør store jobber, andre gjør mindre jobber, men det er nok opp mot 30 mennesker i sving her.

– Forberedelsene starter i oktober. Du går og kvier deg litt når sommeren er over, men så kommer du i gang, og da er det veldig spesielt å holde på med. Spesielt når du ser responsen i ansiktet til barna og all den positive medieomtalen som vi har fått. Det er veldig givende å jobbe med et arrangement som både skaper glede og som bidrar til gode formål.

– Det er veldig givende å jobbe med et arrangement som både skaper glede og som bidrar til gode formål.

– Er det bare for barn?
– Nei, alle som vil kan være med og bidra. Du og Bergensmagasinet kan også levere hus til Pepperkakebyen. Så langt har vi fått plass til alle som vil være med, sier Kristoffersen, og trekker frem byarkitekten Kjersti Hjelmelands rolle for å bygge byen fra grunnen og til det den er denne uken med åpning til helgen.

Når vi besøker Kristoffersen og hans team to uker før åpningen, har byen begynt å ta form, og konturene av både Ulriken og Fløyen er lett å se. Sentralbadet synes å være perfekt for å bygge en liten by, og den gamle Sentralbadet-tribunen danner grunnmuren i det som skal bli Fjellveien.

– Pepperkakebyen er spesiell for oss. Som sjef for Bergen Sentrum er det selvsagt viktig å lokke bergenserne til byen. Men når man ser resultatet, byen står klar og barn og voksne strømmer inn gjennom dørene, handler dette om så mye mer. For oss er dette blitt en tradisjon som vi vil ivareta, sier Kristoffersen.

Han smiler svakt.
– Hvis det ikke blir noen Pepperkakeby blir det bråk. For svært mange er den forlengst gått inn som en del av de faste juletradisjonene.

Pepperkakebyen holder åpent hver dag fra 19. november til og med nyttårsaften, med unntak av 1. juledag. Utfyllende informasjon kan finnes på bergensentrum.no.

pepperkakebyen-4
PEPPERKAKER I PEPPERKAKEBYEN: Befolkningen i pepperkakebyen er selvfølgelig kakemenn og damer.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this