LEDER sentrumskonferanse scaled
STÅR OPP FOR ØVREGATEN: Det er helt herlig å høre Steinar Kristoffersen stå opp for at Øvregaten kan bli vår sentrale brukt- og snurrepiperigate. (Foto: Trond Tystad)

Stilig gjenbruk av Øvregaten

Del artikkelen i Sosial medier

LEDEREN: Bergensmagasinet overvar Bergen Sentrum sitt temamøte om utviklingen i Sentrum tidlig på sommeren, der sentrumsgeneral Steinar Kristoffersen viste kurvene for sentrumshandelen. Det var ikke mye å juble for rent statistisk.

VIGNETT Lederen TT
«Når Byrådet forbereder seg på en brutal sanering av sentrum, er det ikke gøy med en sentrumsgeneral som drømmer om Portobello Road.»

Bakteppet var en fallende tendens, der sentrum taper den handelen som ligger mer naturlig til rette for bydelssentrene – som storhandel som krever bil til døren. Dette var en tapt kamp for mange år siden, om det er en trøst.

Cash and carry er blitt mye kredittkort og butikken bærer hjem til deg. Dette merker man når for eksempel Exhibition har tatt imot en av elgigantene. Mye er utstilt og hjemkjøring er det første betjeningen sier. Så kanskje er det håp for Bergen sentrum her.

Bilbutikkene kommer jo nå med salonger i sentrum. Vanskeligere er det at naturlige sentrumsbutikker – og ikke minst gamle sentrumsbutikker – nå flykter til bydelssentrene. En kommune som er maksimalt «vanskelig» i sentrum og som lar humlen suse på kjøpesentrene får som fortjent.

Ikke rart når det er svært lenge siden vi så en ledende politiker frekventere sentrums vrimleområder hyppig. Knut Tjønneland, Eilert Eilertsen, Bengt Martin Olsen, Grete Strøm-Erichsen, Herman Friele og Trude Drevland tilhører åpenbart en utdødd politisk rase som syntes det var viktig å være i byens hjerte og snakke med oss når vi strømmer igjennom.

Nå har vi fått ledere som kun er på jobb i Rådhuset, før de styrter hurtig gjennom et kjøpesenter og stenger seg inne hjemme. Hvorfor snakke med folket når de kan snakke med hverandre i Stillehavet tenker vi? Da er det godt å ha sentrums-Don Quiote, Steinar Kristoffersen, med hans trofaste væpner Thomas ‘Sancho Panza’ Ottesen. Og ikke minst byens mest dynamiske styreleder, Dag Jarle Aksnes.

Akkurat nå – i sentrum sin skjebnetime for en hel generasjon – er det viktig å ha et fritt Bergen Sentrum AS som kan stå opp med sine positive ideer.

Sammen har denne trioen svømt oppover fossen de siste årene, og det med godt resultat. Pepperkakebyen er berget gjennom en sigøynertilværelse uten fast bopel. Kanskje får de den inn i et fast sentrumshus til slutt – med tilhørende andre markeder og festivaler.

Vi som reiste på julemarkedene i København, Berlin og i andre kultiverte byer, kunne plutselig spare billetten. Vi fikk jo et nydelig julemarked selv. Ikke med hele Tivoli i Køben, men i hvert fall med en nydelig hestekarusell. Slik kjemper de for nye attraksjoner, nye boliger og ny utvikling i Sentrum.

Konferansen i sommer var fantastisk. De viste hvordan Øvregaten, landets eldste gate, kunne gjenbrukes. Gaten har brukthandel og antikviteter i dag. Den leder mellom Steinkjelleren og Nikolaikirkealmenning, som har utviklet et pulserende miljø, og middelalderstrukturen i Vågsbunnen. Også her med et spennende og nytt miljø for byen vår.

Sentrumsgeneralene tok her til orde for at landets eldste gate kan bli vår Portobello Road. Jeg oppsøker alltid slike områder som den, East Village i NY og Camden Market i London. Det er helt herlig å høre Kristoffersen stå opp for at Øvregaten kan bli vår sentrale brukt- og snurrepiperigate. Med boder som på en solskinnsdag kan etableres midt i gaten.

Politikerne fra Bystyret og Byrådet på konferansen hadde dessverre det motsatte av hva en behøver i ekteskapet. De hadde stor munn og små ører. De fortalte sin idé for sentrum, og løp straks egen taletid var over. Pinlig. Men det sluttet ikke der.

Like etter konferansen kom meldingen om at Byrådet vil vingeklippe Bergen Sentrum AS. Nå skal kommunen ha styreleder og styreflertall sier de. Altså konstruere en veskehund for Byrådet. Da glemmer de hele funksjonen og grunnmuren til selskapet. Sentrumsforeningen – med sine 500 sentrumsbedrifter – gikk selvsagt «all in» mot forslaget.

Kommunen bør heller se til reiselivslaget, der de har levd med et mindretall i styret i alle år, og der de aldri har hatt styrelederen med mindre alle medlemmene ville ha en fra kommunen.

Årsaken til at Venstre sin byråd vil kappe hodet av sentrumsinteressen i Bergen Sentrum AS nå er åpenbar. Sentrum skal jo ofres og herjes med brutal hånd i ti år for prestisjeprosjektet Bybanen over Bryggen. Den skal ikke bygges kirurgisk, men mer som massebombing med klasebomber i sidegatene.

Øvregaten skal for eksempel i et tiår pumpes full av busser, biler og langtransport når det bygges på Bryggen, og særlig når det stopper opp i Fløyfjellet i den daglige ulykken.

Når Byrådet forbereder seg på en brutal sanering av sentrum, er det ikke gøy med en sentrumsgeneral som drømmer om Portobello Road. Men akkurat nå – i sentrum sin skjebnetime for en hel generasjon – er det viktig å ha et fritt Bergen Sentrum AS som kan stå opp med sine positive ideer.

Medlemmene i Sentrumsforeningen må gi kommunen tydelig beskjed om at de er storebror i Bergen Sentrum AS. Og kan ikke kommunens politiske ensrettere leve med det, så får heller kommunen trekke seg ut. Ingen husker helt hva de egentlig har bidratt med for Bergen Sentrum i det siste uansett.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this