Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
HELTER: Noen av de største heltene er Bergen Sentrum AS, og særlig den utrettelige lederen Steinar Kristoffersen. (Arkivfoto: Jan Hanchen Michelsen)

Redder julestemningen

LEDEREN: Vi fryktet det verste da koronaen ødela veksten og spensten i arrangementet, så all ære til Bergen Sentrum AS – som har fått et anstendig julemarked opp og gå.

LES OGSÅ: Glade juleopplevelser i Bergen

Mange av julens helter fra vår barndom svekkes. De store juletrefestene i sentrumsbedriftene for eksempel. Vi gikk med min far på Lysverket. Der er Kode nå, sammen med Lysverket restaurant. Vi gikk i de gamle lokalene til Dagen i Vågsbunnen med min bestemor. Og vi så Kløvernissen og Sundt-nissene. Ikke minst kan vi minnes førjulsbesøk med besteforeldre i Reimers Konditori i telegrafen og i Nydeggers Konditori inne i Vågsbunnen. Sjokoladen med krem.

LEDEREN

Vi ser hvordan utviklingen sakte vasker ned disse institusjonene fra vår egen barndom. Kanskje overlever heller ikke juletradisjonene mer enn et par tre generasjoner.

Men da må det fylles på i bunn. Og noen må tenke på og drive det framover, mens vi er på sommerferie eller har stukket fra regnet til «Granca» i høstferien. Ja, da går altså noen kvinner og menn rundt og planlegger advent for oss.

Og la det være helt klart. Denne redaktøren har ingen sans for butikker og produsenter som dytter på oss og ungene julebrus fra oktober av.

Men, når det er blitt advent, da elsker jeg alle som skaper arenaer. Gjengen i BT med samarbeidspartnere som gir oss Lysfesten. Eviny sine gratis julekonserter i Johanneskirken, en tradisjon som ble startet da undertegnede var styreleder i BKK. Julearrangementer på alt fra Fløyen til Troldhaugen.

Men noen av de største heltene er Bergen Sentrum AS, og særlig den utrettelige lederen Steinar Kristoffersen. Pepperkakebyen har siden den gikk ut av Galleriet – der han var senterleder da den startet – vært hjemløs ved flere anledninger.

Det må ha vært fristende mange ganger å si at en gir seg. Men år etter år har den oppstått fra dvalen. Vi mener den nå må få en plass som er mer permanent for den og andre type arrangementer.

Men Bergen Sentrum AS gir seg ikke med dette. Som magasinet skriver om i Strøk og Stemninger-spalten vår i dette nummeret, så har Bergen Sentrum også fått et anstendig julemarked opp å gå. Vi fryktet det verste da koronaen ødela veksten og spensten i arrangementet.

Når de nå, post de første koronaårene, er tilbake på Festplassen i bedre form enn noensinne, må vi bare juble av hjertens lyst og utbringe en skål i gløgg og et trefoldig hurra.

I et mørkt år i Europa, med lite råd til lys og varme i de 1000 hjem, så får vi i hvert fall kose oss sammen noen ganger på julemarkedet. Skapene hjemme er fulle av ting, men vi har plass til flere gode opplevelser.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this