Den ene driver Reigstad Unlimited. Den andre Lundhaug Adventures. Nå lover de grenseløse padleeventyr i havgapet i Øygarden.
Ytterst i havgapet på Rong i Øygarden finner du Kvernepollen Rorbuer, som denne helgen er åsted for verdenspremieren på Havgapet Padlefestival.
Under en padletur i høst kom kajakk-entusiastene Laila Reigstad og Torbjørn Lundhaug padlende innover i Kvernepollen; de var nysgjerrige på hva som kunne finnes der inne, i ly av vinden og bølgene som kokte ved Kollsnesanlegget like bortenfor. De hadde planer om en padlefestival, og hadde sett for seg et område i nærheten av Kystmuseet i Øygarden.
– Og så tenkte vi at dersom det ble dårlig vær på padlefestivalen så kunne vi kanskje gjøre noen kajakk-ablegøyer her inne i Kvernepollen. Vi var på jakt etter lune viker fordi vi vil at folk skal ha en enkel og trygg start, og så har vi vært opptatt av at det skal være veiforbindelse slik at det skal være mulig å kjøre til og fra med utstyr, forklarer de to.
«TOBIAS-TÅRNET»
– Så da vi padlet inn den porten der og så «Tobias-tårnet» her ved rorbuene, ble vi overrasket, sier de og peker mot passasjen under en høy og kort bro ved inngangen til Kvernepollen Rorbuer.
– Hva er dette for noe, hvorfor har de bygget det tårnet der, og hvor er vi egentlig kommet? Da vi snakket med noen fiskere fortalte de oss at man en gang hadde gjort et forsøk på å lage et fiskeoppdrett her, og det vi kaller for «Tobias-tårnet» skulle fungere som et utsiktstårn for blant annet piggvar-oppdrett, og der skulle de ha god oversikt over fisken i pollen.
– Senere kjøpte Kjersti og Kåre Toft hele anlegget, og de har drevet her ute i 26 år. De har vært hyggelige fra første dag, og vi er veldig glade for at vi fant dette stedet.
Nå blir det altså padlefestival med base i Kvernepollen denne første helgen i mai. Den starter fredag ettermiddag, og varer til søndag kveld. Da vi møtte Reigstad og Lundhaug i midten av april var det 30 påmeldte, og dermed nesten fullbooket.
– Vi har satt et tak på 35 kajakkpadlere. Antallet er satt utifra at vi ønsker en intim festival der deltakerne får felles opplevelser og skaper en padleglede som når ut til alle, sier Reigstad.
Laila Reigstad og Torbjørn Lundhaug er vant til å arrangere litt ekstra spenstige kajakkturer sammen, blant annet padling på Møsvatn 900 meter over havet i fjellene ved Rosendal hvor man padler blandt isfjell inn til en arm av Folgefonna.
De to eventyrlystne padlerne har også i flere år guidet padleturer blandt knølhval og spekkhoggere i Nord-Norge i mørketiden. Helgens padlefestival i Øygarden vil atter samle padleentusiaster og skape glede for det enkle og fredelige friluftslivet som padling tilbyr.
– Denne gangen valgte vi ekstra god komfort for deltakerne, med overnatting i flotte rorbuer, varmtvann til hele gjengen, nybakt mat på svaberget, og treretters lokalreist middag, forteller Lundhaug.
– Hvorfor padlefestival i Øygarden?
– Vi mener jo at en slik festival manglet her ute mellom holmer og skjær. Dessuten er det en naturlig forlengelse av vår padleaktivitet. En sprudlende padlefestival med fokus på lek, utendørs underholdning, god mat og vakker natur. Vi har ørn rett over hodet på oss, vi treffer på oter mens vi padler, man hører måkeskrik, kjenner lukten og lyden fra storhavet, forteller Reigstad overbevisende.
– Storhavet kan også være krevende og vi kjenner området svært godt fordi vi har padlet her i både ekstremt godt og i særdeles dårlig vær. Under padlefestivalen har vi derfor med oss flere aktivitetsledere sertifisert fra Norges Padleforbund, turledere og en sykepleier. Sikkerhet står i fokus og vi er jo begge litt HMS-ryttere. Vi har kontakt med Kystradioen under festivalen, er veldig godt kjent med de lokale forholdene og har gjort grundige undersøkelser og detaljerte risikovurderinger. Blåser det mye kan vi ikke padle på vestsiden, men legger turene på østsiden.
KAJAKK-ABLEGØYER
– Hvem kan være med?
– Du må ha Våttkortet til Padleforbundet, som man får enten ved å ta et 4-timers introkurs eller et 16-timers grunnkurs. Da har man lært hvordan man redder en padlekompis om noe skulle skje. Selv om vi kommer med trygge rammer og masse erfaring og kunnskap, betyr det at man må ta litt ansvar selv, akkurat som når man går i fjellet, sier Lundhaug.
[PostBlock id=330]
– De som har meldt seg på er hovedsakelig turpadlere, ikke bølgepadlere, som forventet. Og mange av dem er folk som har vært med på en del av våre arrangementer tidligere. De vet at vi finner på mye gøy. Det ligger i kortene! Etter langturen på lørdag er det for eksempel duket for kajakklek og konkurranser ved bryggekanten ved rorbuene. Kajakkablegøyer står i fokus, sikkert leker de fleste aldri tidligere har sett eller trodd var mulig i kajakk, sier Reigstad.
– Vi har lagt listen høyt for oss selv, men vi liker å leke, og her ute er det både tid og sted til å prøve oss på nye kajakk-krumspring.
GRENSELØSE PADLEEVENTYR
Lørdagen blir det festivalmiddag på kvelden, med havets buffet. Det blir kveite, hvalkjøtt, skalldyr og egentlig alt du kan tenke deg fra havet. Da blir det også et foredrag hvor Laila og Torbjørn viser noen av de naturopplevelsene de har hatt på sine kajakkturer.
For når selskapene Unlimited og Adventures slår seg sammen, handler det om grenseløse padleeventyr.
– Her skal det være lav terskel og litt «kom som du er».
– Vi er opptatt av å lage turer på lokaliteter som er ekstra flotte og som har noe spesielt ved seg. Og så har både vi og deltagerne en forventning om at vi skal ut på nye eventyr, der det skal være rom for at noe uventet kommer til å skje.
– Det er blitt et varemerke for oss etterhvert; folk som melder seg på hos oss forventer at det skal skje noe, det litte ekstra, sier Torbjørn Lundhaug
De to kajakkinstruktørene tilpasser seg de lokalitetene som de til en hver tid befinner seg på.
– Uten å røpe for mye av programmet, så vet vi jo at det ligger en del kulturminner på vestsiden her, med både gamle vikingplasser og områder hvor det er blitt drevet hvalfangst, så litt lokalkultur og historie kan vi love, sier Lundhaug. Styreren av Kystmuseet, Bjørg Christophersen kommer for å gi en introduksjon til området, fra steinalderen og opp til nåtid. Det gleder vi oss til.
HOPPER I HAVET
– Etter langturen og festivalmiddagen lørdag, kick-starter vi søndagen med bading allerede klokken syv, før vi padler på tur igjen. Vi skal holde oss mer innaskjærs denne dagen, og legger inn noen spenstige og latterfremmende felleseksperimenter ut på sjøen, forteller Reigstad.
Naturopplevelser står sentralt for de to padleentusiastene.
[PostBlock id=331]
– Det handler om å være ute og skape små eventyr i naturen. Gjerne i hverdagene. Ha det fint sosialt og lage god stemning. Mange har kjøpt kajakk, tatt introkurset, men så blir kajakken liggende i hagen eller til og med uåpnet i garasjen. Så skjer det ikke mer. Det ønsker vi å gjøre noe med. Her skal det være lav terskel og litt «kom som du er», utdyper Lundhaug.
Reigstad og Lundhaug merker at det er økende interesse for kajakk.
– Vi opplever en vekst, ja; stadig flere padler. Her vestpå har vi det litt røffere enn en del andre steder da vi har Nordsjøen som nærmeste nabo. Man skal alltid ha respekt for havgapet, men det er flott her ute med alle øyer og holmer hvor man gå i land. Vi gleder oss veldig, sier de to lekne instruktørene, som får med seg ordfører i Øygarden kommune, Børge Haugetun, til å åpne festivalen.
Havgapet Padlefestival arrangeres i Kvernepollen i Øygarden 3.-5. mai.