Kajakk 1
PADLEBRØDRE: Martin og Thomas har gjennom hele oppveksten kikket ned på padlerne som stadig vekk suste frem og tilbake i Tømmervågen. Nå suser de frem og tilbake selv.

Kajakk i årene

Del artikkelen i Sosial medier

Martin vinner alle individuelle konkurranser han deltar på. I vinduet sitter lillebror Thomas og vil bli like god. Nå er brødrene best i Norge. 

Martin og Thomas bor ved Tømmervågen i Eidsvåg. Gjennom hele oppveksten har de kikket ned på padlerne som stadig vekk suste frem og tilbake på vannet.

– Målet er å bli best og vinne OL, kommer det fra Martin. – Og jeg skal vinne EM og VM, sier Thomas.

– Det var to gutter, Birk og Lars, som mente jeg burde prøve kajakk. Så jeg gjorde det, og syntes det var gøy. Jeg spilte fotball i Eidsvåg, men bestemte meg for å slutte, og satse på kajakk i stedet, forteller Martin Schmidt.

Han brukte de to første sesongene på å komme opp i racekajakk, og siden har læringskurven vært bratt. Allerede som 14-åring tok han en andreplass i Norgescupen sammenlagt. Året etter kom han med på ungdomslandslaget som eneste 15-åring.

LILLEBROR FØLGER ETTER

I 2017 har Martin vunnet alle individuelle løpene han har deltatt i, og andreplassen i Norgescupen ble fulgt opp med en førsteplass som 16-åring. I K2 padlet han sammen med Kristoffer Ytre-Arne Mjelstad, og padletalentene har tatt gull på 200 meter, 500 meter og langløp. I vinduet satt Martins lillebror, Thomas. Han var ni år, og hadde også lyst til å prøve.

– Første gang jeg padlet, gikk det på kryss og tvers utpå her, sier Thomas, og peker på Tømmervågen. Vi sitter i klubbhuset til Njørd Ro- og Kajakklubb, som ble bygget for tredve år siden. I årene 1987 og 1989 var klubben representert i VM for juniorer med Tom Selvik og Torgeir Toppe, begge med gode finaleresultater. Aller best resultat står Toppe for, da han i K2 padlet inn til bronse i VM i 1993. 

Kajakk 3
UNGDOMSMESTERNE I K4: Fra venstre: Martin Schmidt, Kristoffer Ytre-Arne Mjelstad og Holger Seterås Stinessen. Foran: Thomas Schmidt. (Foto: Privat)

Og nettopp Toppe skulle bli trener for brødrene, og de ville trene mye. Det har gitt resultater, også for lillebror. Han vant Norgescupen sammenlagt, og er best i Norge i sin klasse. Han har allerede rukket å bli ungdomsmester i K4, sammen med lagkamerater som er 15-16 år; de manglet en mann, og 12-åringen fra Eidsvåg bidro til at laget tok gull på 200 og sølv på 500.

Det er på sin plass å nevne at Njørd også hevder seg samlet som klubb, og ble nummer fire sammenlagt i Norge i årets sesong. Nå settes målene for neste sesong, og begge er klare.

– Jeg vil komme på juniorlandslaget under Nordisk mesterskap, og padle K4 i EM og VM i henholdsvis Italia og Ungarn, sier storebror Martin, vel vitende om at det er de fire beste 16-17-åringene som blir tatt ut.

Thomas sikter også høyt, og vil bli Norgesmester neste år, selv om han vet at han skal konkurrere med utøvere som er ett år eldre.

– PLASS TIL FLERE

Anja Schmidt er ikke bare moren til brødrene, hun sitter i sportslig utvalg og er nestleder i hovedstyret i Njørd Ro- og Kajakklubb. Hun er opptatt av at det må finnes et allsidig idrettstilbud for ungdom.

– Fotball er ikke for alle, og det er utrolig kjekt å se så mange ungdommer samlet i klubben. Men vi har plass til flere, og her er plass både til dem som vil trene mye og dem som vil trene mindre. Vi skal ha et godt tilbud til alle, derfor arrangeres det kajakkskole to ganger i året for barn og ungdom, i tillegg til havpadlingskurs for personer i alle aldre. Alle er velkommen til å delta på den årlige Eidsvåg-runden i mai.

– Det er utrolig gøy å se på konkurranser, og vi merker jo at man kan heie utøverne opp en plass. Det er mange foreldre som er med på stevner og skaper liv. Vi reiser en del, og ser hvor godt miljø som skapes på tvers av klubber; vi er heldige som får være en del av dette flotte miljøet.

– Hva er målet for fremtiden?

– Å bli best og vinne OL, kommer det fra Martin.
– Og jeg skal vinne EM og VM, sier Thomas.

– Blir dere ikke lei?

– Dette er noe vi brenner for. Selv om det regner, så er det bare å glede seg til dusjen.

Kajakk 2a
MILJØKLUBB: Det er et godt miljø i Njørd ro- og kajakklubb. Her ser vi (øverst fra venstre): Kristoffer Ytre-Arne Mjelstad, Martin Schmidt, Lasse Lotsberg og Oliver Edward Helgesen. Midten fra venstre: Julianne Heggren Halvorsen, Frida S. Hansen, Sara Gannau, Linn Sofie Toppe og Holger Seterås Stinessen. Nederst fra venstre: Erlend Festø, Ludvig Seterås Stinessen, Andreas Bjarke Ringheim, Thomas Schmidt og Simen Titland Straume. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this