Ove Landro1
Ove Landro (foto: Øyvind Toft)

Øyeblikket

Del artikkelen i Sosial medier

LEDEREN: Hvert år satt vi i bilen på vei til noe eller noen, vi var en familie, vi hadde hus og hage og hekk og katt og feriedrømmer. Vi hadde stasjonsvogn, barneseter med kjekssmuler og Bjarte Leithaugs «Skal vi være venner» på repeat.

Vi hadde Up & Go og våtservietter, og med barneseng og barnevogn ble selv en stasjonsvogn i minste laget. Vi hadde rosa og lilla kofferter med badebukse, baderinger, solkrem, myggspray og sandaler. Vi hadde Pippi og Barbie på dvd, Vi hadde vår helt spesielle ferieby på kysten av Danmark, stille og vakre Lønstrup.

Når jeg tenker tilbake på den aller første gangen vi kom kjørende på den smale veien mellom keramikkverkstedene og maleriutstillingene og glassverkene, og passerte restaurantene og pubene og nærmet oss havet, var det som om byen hadde lyddemper på.

Det var så forunderlig stille. Snakket vi også litt lavere til hverandre mens skuldrene senket seg og forventningene steg? Kanskje det spilte en rolle at toåringen vår sov, vi bar henne forsiktig ut av bilsetet og la henne i vognen før vi trillet innover Strandvejen mellom Restaurant Villa Vest og Cafe Havblik.

Vi hadde Up & Go og våtservietter, og med barneseng og barnevogn ble selv en stasjonsvogn i minste laget. Vi hadde rosa og lilla kofferter med badebukse, baderinger, solkrem, myggspray og sandaler. Vi hadde Pippi og Barbie på dvd, og vi hadde vår helt spesielle ferieby på kysten av Danmark, stille og vakre Lønstrup.

Det siste stedet levde opp til navnet, og der slo vi oss ned med hvert vårt lille kakestykke og kaffe og uten å si noe til hverandre ble vi bare sittende der og hvile øynene våre på bølgene som slo inn mot stranden der Nordsjøen møter Skagerrak, et sted mellom Løkken og Skagen. Det var et øyeblikk. Et sånt som brenner seg inn og tar bolig i brystet, i hjertet, i magen, i hele kroppen. Og som man egentlig ikke trenger å huske; det ligger lagret i kroppen, lik en mappe i alt mylderet på skjermen, som du kan klikke på når du trenger det.

Senere ble det glohete Spania i juli, med en lett påseilet husvert som hadde en uforglemmelig engelsk, han løste mye med it’s difficult to explain. Magiske Kroatia og øyen Brac med det krystallklare havet.

Italia og vakre Vernazza, en av de fem landsbyene som kalles Cinque Terre, du vet, slike steder som du kan skryte av at du har vært, slik jeg gjør nå, og slik andre gjør på Instagram eller Facebook. Og før det, episke og uforglemmelige USA.

Ungene husker bassengene. Strendene. Softisene. Dyreparkene. Jeg husker alt. Og det brenner i brystet når jeg tenker tilbake. Nå skal jeg begynne å tenke fremover.

I år har tar vi inn på et hotell ved sjøen i litt mindre eksotiske Puerto Rico på Kanariøyene. Ikke hipt. Ikke kult. Men jeg gleder meg som et barn, kanskje fordi jeg var barn selv, eller ungdom, i Puerto Rico i 1986. Nå vil jeg at barna skal få oppleve det samme som jeg, men glemmer at dagens barn allerede har opplevd mer enn de fleste av oss voksne kunne drømme om da vi var så små.

Vi dro til Legoland og opplevelsessenteret Lalandia i fjor, og jeg fikk bestemme et todagers opphold i nærheten av Lønstrup. Vi kjørte på ny gjennom de trange gatene i den gamle fiskelandsbyen, ruslet langs stranden, men det blåste og maten på Restaurant Lido smakte ikke så godt som før. Det ble mest vemodig, ungene husket byen og stranden og det lille hjørnet hvor vi, nå som da, kjøpte gigantiske is på Vaffelboden.

Men hadde vi vist dem feriehuset vi en gang bodde i, den store plenen og bassenget som egentlig opptok dem mest, hadde de sannsynligvis lyst opp. Jeg snek meg inn i en sport og fritid-butikk jeg hadde vært utallige ganger før, men ble pirket på skulderen etter bare noen minutter, de ville videre.

Barn vil alltid videre. 46-åringer vil tilbake. I barnet ligget det en eventyrlyst. I den voksne fins det en sentimentalitet. Vi husker hvordan det var. Og drømmer om hvordan det skal bli.

Når kunsten er å være i øyeblikket.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this