bilinnbrudd3
TYVER SLO INN BAKRUTEN: En liten sekk i bagasjerommet var nok til å friste tyvene. (Foto: Gjensidige)

Tøm bilen før tyvene gjør det

Del artikkelen i Sosial medier

Norske bilturister på ferie i utlandet er et ettertraktet mål for innbruddstyver.

Svært mange av oss legger ut på bilferie i sommer. Selv om det går bra for de fleste, er det likevel mange som ender opp med knust rute, tom bil og en ødelagt ferie.

– Kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til.

I fjor ble norske bileiere robbet for nesten 90 millioner kroner. En del av dette skjedde mens de var på bilferie. Statistikk fra Finans Norge viser at antall bilinnbrudd har gått noe ned de siste årene, mens erstatningene øker.

– Dette skyldes at vi stadig har med oss mer verdifullt utstyr på bilferie, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

– Biler med norske skilter mener vi er ekstra utsatt i utlandet. Tyvene vet at det høyst sannsynlig befinner seg noe å stjele i en fullpakket feriebil.

bilinnbrudd2 Arne Voll
IKKE LA VERDSISAKENE LIGGE I BILEN: – Vi har sett eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk som har ligget synlig i bilen, har vært nok til at tyver knuser ruten, sier Arne Voll. (Foto: Gjensidige)

Listen over ting vi pakker med oss på tur blir lengre og lengre. Nettbrett, kameraer, mobiltelefoner, PC-er, campingutstyr og sportsutstyr er lett omsettelige varer for tyvene. Voll oppfordrer derfor folk til å tømme bilen før de forlater den. Det skal lite til før tyvene slår inn ruten og rasker med seg det som ligger fremme.

– Vi har sett eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk som har ligget synlig i bilen, har vært nok til at tyver knuser ruten. Å skjule ting med teppe eller jakke virker også ofte mot sin hensikt.

Mange bilferierende i Sverige

Gjensidige trekker frem storbyer og fornøyelsesparker i Sverige som en gjenganger på skademeldingsskjemaene. Sverige er ikke nødvendigvis verre enn andre steder, men det er dit de fleste av oss legger bilferien.

– Vær ekstra på vakt der det er mange biler parkert. Kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til, råder Voll.

Liseberg i Gøteborg er en gjenganger. Hver sommer finner mange bilen rundstjålet når de kommer tilbake fra en dag i fornøyelsesparken. Stockholm og Østersund er andre eksempel på hvor mange ferierende nordmenn tar turen.

Tips for å unngå tyveri fra bil

  • Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen. Spesielt verdigjenstander bør legges i hanskerommet eller tas med når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper virker ofte mot sin hensikt.
  • Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket. Ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med. Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør.
  • Ikke ta turen innom fornøyelsesparken med fullpakket bil. Det er biler fulle av reisegods tyvene først og fremst er interesserte i.
  • De fleste nyere biler har alarm. Hvis ikke kan dette installeres og kan være det som får tyven til å la din bil være i fred. Den gir også tyven dårligere tid.
bilinnbrudd1 Liseberg
INNBRUDD PÅ LISEBERG: Denne bilen stod parkert utenfor fornøyelsesparken i Liseberg da tyvene slo til. (Foto: Gjensidige)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this