paa tampen karpe
PROFET I EGET LAND: Karpe, dette storfenomenet som virkelig har satt Norge på kartet som relevant artistland. Det er fantastisk! (Pressefoto)

Noe vidunderlig har skjedd

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Både Karpe og flere andre norske artister opplever nå suksess både i Norge og i utlandet. Thorstein Selvik gleder seg over dette, samtidig som han minner oss på alle de som har gått foran og staket opp veien.

Selvik2
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Tekst: Thorstein Selvik

Hør folkens! Elvis er viktigst – og se for all del Elvis-filmen med Tom Hanks i vidunderlig rolle som manager Oberst Tom Parker. Fantastisk film, fantastisk alt sammen. Jeg husker helt tilbake til Beatles-film nummer en, «A Hard Day’s Night» (1964) – og ikke minst albumet og filmen «Help!» fra det Herrens år 1965.

Hvilke stolper og milepæler! Beatles! Wow! ganget med liggende åttetall. Og Stones, faen at jeg ikke fikk med meg en av Europa-konsertene deres nå i sommer. En venn av meg fikk oppleve dem i Stockholm. Ære være min venn Morten for det. Jeg var for treg.

Det mennesket som har lært meg mest opp i musikkens verden er NRKs relativt nylig avdøde musikkekspert Harald Are Lund, en venn, en ydmyk tjener av «den beste musikken» – fra Captain Beefheart til Neil Young og vårt alltid elskede Grateful Dead. Vi lærte fra tidlig syttitall – og vi ble kloke. Angloamerikanere.

Harald Are snakket også om svensker som Gunder Hägg og Cornelis og Fredrik Åkesson og flere. Og om tyskere som Tangerine Dream og Amon Düül II – og også om franske Magma. Og da rablet det for oss. Franskmenn!

Vi forstod, både gjennom Harald Are og på andre vis, at viseklubben Dolphin var viktig (senere het lokalet Club 7, og nå heter det Røverstaden – drevet av en god venn). Fordi: Elokvent norsk visesang var viktig.

Jada, de var påvirket av Pete Seeger, Tom Paxton, Dylan og andre amerikanske helter. Men Christiania Fusel og Blaagress, Saft med Sigbjørn Bernhoft Osa, Finn Kalvik og ta gjerne med Odd Nordstoga fra neste generasjon. Dette er viktige folk. Det er disse og mange flere som har banet vei for Kings of Convenience, Ingrid Olava, Susanne Sundfør, Sigrid og Karpe.

Ja, Karpe, dette storfenomenet som virkelig har satt Norge på kartet som relevant artistland. Det er fantastisk! Tenk å bli profet i eget land! Men jeg minner om den glimrende tittelen på Manchester-bandet Oasis’ siste album: «Standing on the Shoulder of Giants».

Mye handlet i vår oppvekst om Storbritannia og fremfor alt Amerika. Elvis, Beatles, Stones, Grateful Dead, Pink Floyd, Led Zeppelin. Fabelaktig! Men noe har skjedd på 50 år. Verden har blitt både større og mindre.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this