Voss gondolbane
ÅPNET I SOMMER: Den nye gondolbanen på Voss tar deg til Hangurstoppen 820 meter over havet. Dette er den største og mest moderne gondolbanen i Nord-Europa. (Foto: Hunnålvatn Media)

Milliardinvesteringer på Voss

Del artikkelen i Sosial medier

Voss Gondol er allerede en suksess, i januar kommer Scandic Voss, og de neste ti årene skal det investeres åtte milliarder i regionen ti mil fra Bergen.

– Nordmenn om vinteren, utlendinger om sommeren, sier daglig leder i Destinasjon Voss, Mona Haugland Hellesnes, når hun kort skal oppsummere turisttrafikken til Vossevangen.

I tiden som kommer forventer hun enda større påtrykk fra besøkende.

ATTRAKTIVT REISEMÅL

Voss Mona Hellesnes
STORE OG SMÅ: – Voss er blitt en plass for store og små som liker å leke, sier daglig leder i Destinasjon Voss, Mona Haugland Hellesnes. (Foto: Sara Finne)

De siste 15 årene har det blitt investert rundt tre milliarder i reiselivet på Voss. Dette er en satsing som har gitt gode resultat for næringslivet, sysselsetting og aktivitet i hele regionen. Utviklingen holder frem med stor kraft. Planlagte investeringer i reiselivet de neste ti årene bare i Voss Resort og i Myrkdalen fjellandsby er på rundt åtte milliarder.

– Ny gondolbane og nytt hotell i Voss sentrum, den videre satsingen i Myrkdalen, sammen med nye tilbud knyttet til Voss Gondol og Hangurstoppen restaurant vil bidra til at vi i enda sterkere grad blir et attraktivt reisemål, sier Hellesnes.

Voss har en 50/50-fordeling på nordmenn og utlendinger når det gjelder antall overnattinger for hele året. Nordmenn dominerer vinteren, mens kinesere dominerer sommersesongen.

Kina er det viktigste markedet for hotell, mens Nederland er viktigst for hytter og camping. Toppåret var 2017 med 342.646 overnattinger. I fjor sank det noe, men Hellesnes beskriver besøkstallene som stabile.

BERGENSERNE KOMMER

Selv om de fleste som besøker Voss om sommeren snakker et annet språk, merker reisemålsselskapet at også bergenserne søker mot fjellbygden.

– Voss er friluftsområdet til vestlendinger og bergensere spesielt, i hvert fall om vinteren. Stadig flere oppdager oss om sommeren også, ikke minst de som har hytter her. Så Voss er blitt aktuelt for bergenserne hele året både i Bavallen og Myrkdalen, sier Hellesnes.

Scandic
NYTT HOTELL: I januar åpner Scandic Voss rett ved togstasjonen, med 2015 rom og møtefasiliteter for opptil 400 personer. (Illustrasjon: Scandic Voss)

Hun mener Voss har mye å by på enten man er ute etter et adrenalinkick eller er på jakt etter naturopplevelser.

– Vi ser at alle festivalene trekker folk til Voss, enten det er Voss Cup, Ekstremsportveko eller Vossa Jazz, men vi har også et veldig bredt tilbud av aktiviteter og overnattingstilbud som gjør at folk kommer hit for å prøve tandem paragliding, de vil gå på fjellturer og de vil prøve rafting eller kaste seg ut i klatreparken. Voss er blitt en plass for store og små som liker å leke.

MANGE HAR SATSET

– Hva skyldes tilstrømmingen til Voss?

– Det har vært mange som har satset. Det er blitt investert og jobbet aktivt både på produkt, markedsarbeid og ikke minst når det gjelder samarbeid. For eksempel det å lage et opplegg som gjør at du kan kjøpe både overnatting og billett til rafting og vindtunnel. Det er blitt et bedre tilbud, og vi har skapt flere kombinasjonsløsninger som gjør det mer attraktivt og enklere for gjestene, sier Hellesnes.

– Det er klart at når man skal ta en beslutning på å bygge en gondol som koster 350 millioner kroner, så hjelper det jo at man vet at det skal bygges et nytt hotell med over 200 rom.

– Mange vil til Voss om vinteren også, og da er nærmarkedet og bergenserne viktig for oss. Våre største konkurrenter er Geilo, Hemsedal, Trysil og Alpene. Og da må vi være konkurransedyktige. På vintre med gode snøforhold opplever vi stor pågang. Mange bruker hyttene sine, og flere vil opp og leie overnatting. Så tilbudene vinterstid er utvidet, og stadig flere oppdager langrennsanlegget og toppturmulighetene – aktiviteter som gjør at du får en variasjon i kombinasjon med skianleggene.

I juli åpnet den nye gondolbanen på Voss som tar deg til Hangurstoppen 820 meter over havet. Dette er den største og mest moderne gondolbanen i Nord-Europa. I januar åpner Scandic Voss rett ved togstasjonen, med 215 rom og møtefasiliteter for opp til 400 personer.

– I utgangspunktet er dette to forskjellige prosjekter med forskjellige eiere, men det er klart at når man skal ta en beslutning på å bygge en gondol som koster 350 millioner kroner, så hjelper det jo at man vet at det skal bygges et nytt hotell med over 200 rom. Så i fellesskap er dette en fantastisk styrking av Voss som reisedestinasjon, sier Hellesnes.

Det nye hotellet åpner 31. januar.

– Scandic Voss vil tilføre oss noe på mange områder som vi ikke har i dag. Og vi tror på et nytt toppår i 2020.

40.000 HAR TATT GONDOLEN

Voss Oeyvind Waehle
SUKSESS MED NY GONDOLBANE: Målsettingen for 2020 er 100.000 passasjerer, og det klarer vi, sier Øyvind Wæhle. (Foto: Privat)

Gondolen har vært i drift siden 10. juli. Det har ifølge Hellesnes vært eventyrlig.

– Nå i høst har vi opplevd at mange lokale folk har brukt gondolen til å komme seg opp i fjellterrenget. Restauranten har stor kapasitet og er blitt en populær samlingsplass for både private og bedrifter. Gondolen er en ubetinget suksess.

Dette bekrefter administrerende direktør i Voss Gondol, Øyvind Wæhle.

– Siden åpningen i juli har vi hatt 40.000 reisende, og det er litt i overkant av hva vi våget å håpe på, sier han.

Målsettingen for 2020 er 100.000 passasjerer, og det tror han de vil klare.

– Da nærmer vi oss også å være innenfor det vi har budsjettert med.

– Skal vi klare det må vi opp mot 130.000, men gondolen er nyåpnet og vi har et lengre perspektiv på dette. Så langt har vi bare hatt drop-in-gjester, og det er først til neste sommer at vi vil begynne å se effekten av forhåndssalget. Vi regner med at det vil gå 2-3 år før vi ser virkningen av alt arbeidet som gjøres nå med hensyn til markedsføring både nasjonalt og internasjonalt, sier Wæhle.

Gondolen er en del av skianlegget om vinteren, slik at hvis man kjøper skikort på Voss, så er gondolen inkludert, og man kan velge å la bilen stå hjemme.

– Logistikken er blitt veldig enkel. Når du har tatt gondolen opp, så kan du benytte deg av hele skianlegget i Bavallen, ta heisen opp igjen på toppen mot slutten av dagen, og ta gondolen ned igjen, og så er du tilbake på Vangen, sier Hellesnes.

– Ikke alle er like glad for gondolen?

– Rettssaken ble avsluttet for to uker siden, og kjennelsen kommer en gang rundt jul. Jeg forstår godt at de som er mest berørt har reagert på utbyggingen av gondolen, sier Hellesnes.

Nå har alle de seks huseierne som krevde innløsing av bolig og eiendom under den nye gondolbanen enten inngått forlik eller trukket kravet, melder Avisa Hordaland.

Når dette skrives er kulden for lengst kommet til Voss, og snøkanonene går jevnt og trutt.

– Vi har produsert snø i rundt en uke, og planlegger åpning denne helgen, uttalte Øyvind Wæhle sist onsdag.

[PostBlock id=486]

[PostBlock id=487]

[PostBlock id=485]

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this