vossajazz1 Aurora foto Morgan Hill Murphy
FØRST BERGEN, SÅ VOSS: Dersom du ikke har billett til denne ukens to konserter på USF Verftet, får du en ny sjanse til å se Aurora live på årets Vossa Jazz. (Foto: Morgan Hill Murphy)

Verdensstjerner til Vossa Jazz

Del artikkelen i Sosial medier

Øverst på årets Vossa Jazz-plakat står to verdensstjerner: Salif Keita fra Mali – og Aurora fra Os. Sistnevnte spiller også to konserter i Bergen denne uken.

For å ta Aurora først. Siden oktober har hun vært på en lengre turné i Europa, USA og Canada, samt avstikkere til Tyrkia og Brasil.

Ved siden av dette har hun spilt inn en versjon av Baby Mine til Tim Burtons live action-nyinnspilling av Disney-klassikeren Dumbo, hun har opptrådt med den åpenhjertige singelen Queendom på det amerikanske talkshowet Late Night with Seth Meyers – og i morgen og på fredag inntar hun USF Røkeriet for to fullstendig utsolgte konserter (i skrivende stund får vi opplyst at det er noen få billetter igjen til fredagens konsert).

[PostBlock id=295]

NATURFENOMEN FRA OS

To uker etterpå er altså naturfenomenet fra Lysefjorden i Os på plass i Vossasalen – sammen med en kvartett bestående av Vetle Junker (tangenter), Magnus Skylstad (kor, trommer), Silja Sol Dyngeland (kor, bassynth) og Fredrik Vogsborg (kor, bassgitar).

Publikum vil nok få smakebiter både fra debutalbumet og fjorårets fenomenale oppfølger – som høstet terningkast seks her i Bergensmagasinet.

«Det er livet, som noen ville sagt, livet som henter oss alle inn, selv bråmodne popstjerner fra Os med umåtelige mengder talent og tusen retninger å ta det i» skrev vår anmelder, som mente at dette var «en mer tilbakeskuende og høstlig plate».

vossajazz2 Salif Keita foto Thomas Dorn
GULLSTRUPENS AVSKJEDSTURNÉ: Årets konsert blir muligens også siste mulighet til å se afropop-legenden Salif Keita live. (Foto: Thomas Dorn)

TILBAKE ETTER 26 ÅR

Den aldrende verdensmusikkstjernen har bestemt seg for å trekke seg tilbake.

Så var det den andre verdensstjernen, som er selveste Salif Keita – som sist spilte på Vossa Jazz i 1993. Han omtales ofte som gullstrupen fra Mali – både på grunn av den kraftige stemmen og den gyldne hudfargen (han er albino, noe som gjorde at han ble utstøtt av familien og lokalsamfunnet).

69-åringens musikkarriere startet da han ble med først i Super Rail Band de Bamako, deretter Les Ambassadeurs, begge band som kombinerte latinamerikanske rytmer med tradisjonsmusikk fra Mali – fremført med elgitar, jazzblåsere og tradisjonelle instrumenter som kora og balafon. På midten av åttitallet flyttet han til Paris, og gjorde stort internasjonalt gjennombrudd med albumet Soro (1987).

Det senere Amen (1991) regnes som et av hans beste. Det ble produsert av Joe Zawinul (Weather Report), og hadde gjesteopptredener fra Carlos Santana og Wayne Shorter. Det siste i rekken, fjorårets Un Autre Blanc, ble lansert som hans avskjedsalbum.

Den aldrende verdensmusikkstjernen har bestemt seg for å trekke seg tilbake, ikke fordi han er syk eller lei av å opptre, men fordi han ønsker å bruke resten av tiden sin her på jorden til å spre informasjon og forståelse om albinisme – som en motvekt til den diskriminering mennesker med denne genetiske lidelsen opplever.

Vossa Jazz 2019 foregår i perioden 12.-14. april. Salif Keita spiller i Vossasalen på Park Hotel fredag 12. april, mens Aurora kan oppleves samme sted dagen etter.

[PostBlock id=296]

[PostBlock id=297]

[PostBlock id=298]

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this