fjellskaal
TRIVSEL PÅ TORGET: – Mathallen har vært et verdifullt tilskudd, og er kommet for å bli. Kvaliteten på det vi selger er høy og kunnskapen til fiskehandlerne her er veldig bra, sier Dan Even Fjellskål, samtidig som han etterlyser en generell opprustning av utetorget. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Ingen turistfelle

Del artikkelen i Sosial medier

– Våre råvarer er ikke overpriset, sier Dan Even Fjellskål, butikksjef ved Fjellskål Fisketorget i Mathallen.

Bergenmagasinet kommer innom den populære butikken/restauranten en dag i slutten av august, og får ved selvsyn oppleve at dette er et sted med stor etterspørsel og jevnt besøk; både av turister og fastboende. Her kan du plukke ut den hummeren du vil ha, og få den grillet ti minutter etterpå.

LES OGSÅ: – Vi må ta Fisketorget tilbake

Eget eldhusrøkeri

– Folk vet at vi står for kvalitet. Vi selger råvarer du ikke får tak i andre steder, sier Fjellskål, og finner frem til Tripadvisor på mobilen.

– Fjellskål Fisketorget er på tiendeplass blant restauranter i Bergen. Vi hadde ikke kommet dit uten fornøyde kunder fra inn og utland.

– Se her, sier han, og peker på mobilskjermen.
– Fjellskål Fisketorget er på tiendeplass blant restauranter i Bergen. Vi hadde ikke kommet dit uten fornøyde kunder fra inn og utland.

Familiebedriften feirer i år 40 år, etter at Dan Evens far startet opp i 1976. På en av veggene er det trykket store tablåer fra den gangen det var fiskemarked på torget, og i taket henger tørrfisken. Her selger de ferske råvarer og tradisjonelle ting som gravet laks og varmrøkt makrell.

– Vi har vårt eget eldhusrøkeri på Askøy, der vi røyker på gamlemåten, forteller han.

Flere konsepter

Konseptet deres inne i Mathallen er nå tredelt. I den østlige delen åpnet de nylig Lokalt og Lekkert. Dette er en butikk/restaurant med produkter fra ulike lokale produsenter, som frukt og grønt, oster, pølser, spekemat, kjøtt og innslag av sjømat.

– Bergen er ikke en storby, der vi kunne rendyrket én profil.

I andre enden ligger fiskematrestauranten deres, mens fiskebutikken ligger på sørsiden, opp mot gaten.

– Dere har tenkt litt ulike konsepter?

– Ja. Bergen er ikke en storby, der vi kunne rendyrket én profil. Vi trenger litt mangfold, noe også kundene våre vet å sette pris på. Innenfor familien har vi flere bedrifter, blant annet driver vi med eksport til store deler av verden, samt at vi leverer til cruisebåter både i Bergen og i andre norske havner.

Fiskesalg fra båt

– Hva selger dere mest av?

– Norsk laks er veldig etterspurt, det samme gjelder torsk. Vietnam og Japan er store kunder, mens her i Europa går det mest til Spania, Italia, Tyskland, England og Sverige.

– Silje Hjemdal ønsker å få tilbake salg av fisk fra båt. Hva tenker du om det?

– Det er veldig positivt dersom noen vil prøve på det, så lenge vilkårene er de samme som for oss som står på land. Da tenker jeg både på leie av plass, krav til kjøling av fisken, monsregistrering og at de må ha kassaapparat.

– Det viktigste er å få en opprustning av utetorget med strøm, vann og avløp, slik at det blir mulig å investere i noe langsiktig.

– Men det kan bli lange arbeidsdager. Det går noen timer fra Nordhordland og inn hit for å selge fisken, og så tilbake. Jeg kan ikke tenke meg at noen vil ha det som fulltidsjobb; det må bli mer som en hobby.

– Men de får det til i Ålesund og Oslo?

– Ja, men jeg tror de satser mest på reker og litt fisk utenfra.

Gammel grunnmur

– Grunnflaten her følger ikke dagens standard. Ingen vil bygge nytt hus på en gammel grunnmur.

– Hva ville du selv gjort for å skape mer liv på torget?

– Det viktigste er å få en opprustning av utetorget med strøm, vann og avløp, slik at det blir mulig å investere i noe langsiktig. Dessuten må vi få til et bedre samarbeid med kommunen, der de lytter til torghandlernes innspill.

– Kunne du vært med i planleggingen av en idékonferanse?

– Ja, gjerne det. Men det hjelper ikke å snakke dersom det ikke blir gjort noe i etterkant. Vi har hatt en debatt gående i alle år. Grunnflaten her følger ikke dagens standard. Ingen vil bygge nytt hus på en gammel grunnmur.

torget FAKTA
UTSIKT MOT MATHALLEN: Bystyret har besluttet at Torget utelukkende skal fremstå som omsetningssted for fisk, sjømat og skalldyr, lokalprodusert gardsmat, frukt, bær, grønnsaker og blomster/planter. (Foto: Øyvind Toft)

Torget og Mathallen

  • Bystyret har besluttet at Torget utelukkende skal fremstå som omsetningssted for fisk, sjømat og skalldyr, lokalprodusert gardsmat, frukt, bær, grønnsaker og blomster/planter.
  • Grønn etat har ansvaret for drift og vedlikehold av Fisketorget. Dette handler om økonomi, personale, kontrakter, avtaler og lignende for å sikre en forsvarlig drift av torghandel i første etasje i Mathallen og på torgflaten ute.
  • Inne i Mathallen er det tre serveringssteder: Fish Me, Lokalt & Lekkert og Fjellskål. Samtlige har skjenkebevilling for øl og vin.
  • Bondens marked arrangeres på Fisketorget annen hver lørdag. Her selges alt fra kjøttprodukter, ost, drikke og syltetøy, til bakervarer, frukt og bær. Høstens datoer: 24. september, 8. oktober og 3., 10. og 17. desember.
  • Vest-Norges Fiskesalslag har gitt krabbefisker Erik Riisnes en midlertidig dispensasjon for 2016 for salg av levende krabber på Fisketorget.
  • Margit Fargertveit-Aakre ble i fjor høst ansatt som ny torgleder.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this