Adelheid 3
FIKK NEDREAAS-STIPENDET: «Et særlig berøringspunkt med Nedreaas er at kvinnekamp ikke bare består av å kjempe for retten til fri abort, men dessuten for retten til å bære frem barn i et samfunn som ønsker det velkommen» heter det i styrets begrunnelse for tildelingen av Nedreaas-stipendet til forfatteren Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen. (Foto: Privat)

Fikk stipend til nytt romanprosjekt

Del artikkelen i Sosial medier

Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsens kommende roman handler om morens opplevelse av hvordan det var å få barn med en svart mann på et kritthvitt norsk 1960-tall.  På fredag ble hun tildelt Torborg Nedreaas-selskapets stipend for arbeidet med denne.

Høsten 2020 lyste Torborg Nedreaas-selskapet ut det aller første Nedreaas-stipendet – til støtte for «forfattere, kritikere, journalister, studenter, lærere, kunstnere og andre som ønsker å fordype seg i Nedreaas’ forfatterskap eller produsere noe som er i hennes ånd».

– Vi er sikre på at Nedreaas selv hadde vært henrykt over å se så mye talent og arbeidsvilje satt inn mot å føre hennes arv videre.

Det kom inn mange gode søknader, og da selskapets styre samlet seg for å kåre en vinner, ble det ganske tidlig åpenbart at det klarte de ikke.

– Flere av søknadene var gode nok til å fortjene stipendet, sier styreleder Grethe Fatima Syéd som forklaring på hvorfor de til slutt endte opp med to vinnere: Kjersti Elvik og Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen.

Sistnevnte har gitt ut flere prisbelønnede romaner med et sosialt perspektiv, blant annet om det hun beskriver som «den helt ‘ordinære’ kvinnen», bygdekjerringa Maren-Anna. Hun har imidlertid også en høyst ekstraordinær erfaringsbakgrunn, og ønsker å bruke stipendet til å skrive videre på romanprosjektet «Mors hus».

Tematikken i denne er knyttet til kjønn og etnisitet, med utspring i hennes mors opplevelse av hvordan det var å få barn med en svart mann på et kritthvitt norsk 1960-tall.

Blant annet skal hun skrive om det vonde presset Abortkommisjonen la på moren da de fikk vite om barnet hudfarge og om morens tvil som dermed snudde til beslutning, i tråd med Nedreaas’ abortsyn – rett til også å få barn.

Kjersti Elvik
PLANLEGGER HERDIS-MUSIKAL: Kjersti Elvik vil bruke støttebeløpet til forarbeidet for en musikal om Herdis Hauge – den undrende, tenksomme, begavede og trassige småpiken som er en hovedperson i Nedreaas’ forfatterskap.

Kjersti Elvik på sin side vil bruke støttebeløpet til forarbeidet for en musikal om Herdis Hauge – den undrende, tenksomme, begavede og trassige småpiken som er en hovedperson i Nedreaas’ forfatterskap.

Herdis-figuren er basert på Torborg Nedreaas’ egen oppvekst, og har underholdt generasjoner av lesere.

Kjersti er i disse dager i ferd med å starte innspillingen av alle de tre Herdis-bøkene for lydbok. Med seg på laget i musikal-prosjektet har hun komponist Julian Berntzen.

Torborg Nedreaas-selskapet ble stiftet på Nedreaas’ 111-årsdag 13. november 2017. Nedreaas-stipendet er på 30.000 kroner og et diplom. Det er gjort mulig på grunn av sjenerøs støtte fra Sparebanken Vest, Westfal-Larsens almennyttige fond og ikke minst Nedreaas’ arvinger i Norge, som har donert alle inntekter de har fra forfatterskapet til selskapet og arbeidet de gjør med å fremme Nedreaas’ forfatterskap.

– Begge årets stipendmottakere oppfyller til fulle våre ønsker om kvalifiserte søkere, og vi er sikre på at Nedreaas selv hadde vært henrykt over å se så mye talent og arbeidsvilje satt inn mot å føre hennes arv videre, sier Syéd.

– Vi ønsker å takke alle søkere og våre snart 600 medlemmer som viser både oss og andre at interessen for Nedreaas er levende og at det er bryet verdt.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this