KariSundet2019 scaled
TONESETTER NEDREAAS-ROMAN: – De sterke visuelle, lydlige og sanselige beskrivelsene i «Musikk fra en blå brønn» har gitt meg inspirasjon til et musikkstykke, sier Kari Telstad Sundet. (Foto: Privat)

Tonesetter «Musikk fra en blå brønn»

Del artikkelen i Sosial medier

Husker du Herdis Hauge fra Torborg Nedreaas-trilogien Trylleglasset, Musikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne? Nå skal den andre boken i denne oppvekstskildringen fra Møhlenpris omskapes til toner av komponist Kari Telstad Sundet.

Det som treffer komponisten sterkest i Musikk fra en blå brønn er forfatterens evne til å beskrive et barns indre liv og dets måte å se verden på.

– En del av jobben til en kunstner, mener jeg, er å formidle de tingene som man ikke har noe vokabular for. Nettopp dette opplever jeg at Herdis gjør, på sitt barnlige vis – selv om de andre barna dessverre hører det som skrøner, sier Kari Telstad Sundet.

FAKTA Torborg Nedreaas1
Mer informasjon: torborgnedreaas.no

– Skildringene til barnet, og skildringene til fortelleren som representerer barnet, er fulle av nydelige metaforer for det som befinner seg i grålysningen mellom fantasi og virkelighet.

Musikkprosjektet hennes blir i morgen tildelt Nedreaas-stipendet for 2022. Dette deles ut av Torborg Nedreaas-selskapet, og består av 30.000 kroner og et diplom.

Overrekkelsen vil foregå på Litteraturhuset i Bergen i morgen kveld kl. 19.00 i forbindelse med selskapets årsmøte. Prisvinneren vil da presentere prosjektet og gi publikum musikalske smakebiter.

Selskapet vil i tillegg markere at Bergen kommune nå har vedtatt at Torborg Nedreaas blir tredje kvinne ut i deres Kvinner på sokkel-prosjekt, og skal få et fysisk minnesmerke sentralt i Bergen.

– Skildringene er fulle av nydelige metaforer for det som befinner seg i grålysningen mellom fantasi og virkelighet.

Sundet har tidligere skrevet musikk til ti lydbøker av Knut Hamsun, utgitt på Gyldendal, og har dessuten bakgrunn som mezzosopran – noe Nedreaas etter sigende også var. Nedreaas-verket hennes er planlagt for de tre gitaristene i Unionen gitartrio.

– De lot seg begeistre både av konseptet og mulig tittel, og hadde umiddelbart to konserter de gjerne ville ta verket med på programmet til, forteller Sundet, som liker å formidle litterære farger og stemninger i lyd og toner – slik hun gjorde i Hamsun-lydbøkene.

– Det å arbeide frem musikalske univers som spilte sammen med teksten og karakterene i bøkene var svært givende, og gav absolutt mersmak.

På jakt etter et nytt musikalsk-litterært prosjekt fant hun fort frem til Torborg Nedreaas.

– Hennes verker er naturlig musikalske, og fulle av mystiske beskrivelser og slående metaforer, forklarer hun.

– Jeg er også svak for hennes skildringer av Bergen, hvor jeg selv studerte, jobbet, giftet meg og fikk barn. Selv om jeg nå har flyttet til Kristiansund, vil Bergen alltid være byen min.

Fakta

  • Kari Telstad Sundet har sin utdannelse fra Griegakademiet i Bergen og Chopin-akademiet i Warszawa.
  • Hun skriver elektroakustisk kammermusikk for ulike besetninger, og har fått den fremført på festivaler som Borealis, UNM, Bergen Assembly og Sound of Stockholm.
  • Som komponist er Sundet opptatt av musikkens evne til å fremkalle visuelle assosiasjoner og minner. Hun bruker ofte historisk arkivmateriale og feltopptak.
  • I 2022 ble hun valgt til å være deltager av KUPP: et utviklings-, nettverks- og promoteringsprogram for komponister under 35 år, initiert av Norsk Komponistforening, Talent Norge, NB Noter og Music Norway.
  • Mer informasjon: karisundet.com og soundcloud.com/kari-sundet

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this