I fjor brøt Thorbjørn Ludvigsen den magiske grensen i Stoltzen. Foran helgens 38. Stoltzen-løp har han satt seg et nytt mål.
For drøye tre uker siden satte han ny rekord i Styrkeprøven Rett Vest med tiden 4 timer og 40 minutter, en drøy halvtime foran nummer to. Løypen går fra over åtte fjell fra Gullbotn til Kjøkkelvik og strekker seg 50 kilometer og over 3500 høydemeter.
Vi møtte naturligvis Ludvigsen i en motbakke. Det er der han trives best. Mens vi sitter nederst i Stoltzekleiven kommer folk trippende forbi for å trene til det store løpet. Mange av dem kjenner igjen Ludvigsen, og hilser og ønsker ham lykke til.
– Når du er lavt på 8-tallet så er 16 sekunder en hel evighet.
Blant mosjonistene i Bergen er han blitt en kjent person, og løperen som fyller 28 i oktober, erkjenner at han noen ganger kjenner litt på forventningspresset. At Stian Angermund-Vik vant foran Ludvigsen i 2014 forandrer ingenting. For i fjor var bergenseren førstemann under åtte minutter opp de 800 trappetrinnene.
TO SEKUNDER
– Det var spesielt. Ikke 7.59, men 7.58. To sekunder under, sier Ludvigsen med trykk på to.
Sekundene teller. Marginene er små. Spenningen høy. Og nå er Stoltzen her igjen. Kan han gjenta prestasjonen? Kan han forbedre tiden?
Det begynte med 7-fjellsturen. Han hadde spilt fotball i Gneist, og ble etterhvert hektet på sykling. Men i 2005 gikk han på byfjellene sammen med Lene Bødtker, som senere skulle bli hans kone. Siden har han oppholdt seg mye i fjellet.
– Etter Stoltzen i 2010 har det ballet på seg. Jeg løp før det, men 2010 var gjennombruddet.
Han vant med tiden 8.22 – ni sekunder bak legenden Jon Tvedts bestenotering fra 1995. Etter debuten har Ludvigsen vunnet hvert år med unntak av 2014 da Stian Angermund-Vik stakk av med seieren (8.15).
– Du anser deg ikke som Stoltze-kongen, det er det Jon Tvedt som er?
– Ja. Jeg er ikke Stoltzekongen.
NOE MAGISK
– Jeg fikk aldri møtt ham. Du så ham i løp, og du visste selvsagt om ham. Du så jo opp til ham. Det var noe magisk ved Jon Tvedt.
– Kjente du Tvedt?
– Jeg fikk aldri møtt ham. Du så ham i løp, og du visste selvsagt om ham. Du så jo opp til ham. Det var noe magisk ved Jon Tvedt.
– Hvorfor motbakkeløp?
– Jeg trives best ute. I naturen. Jeg liker at det er kupert, og jeg liker å ha det litt vondt. Jeg liker å presse meg, og jeg føler jeg mestrer det.
– Fysikken din passer?
– Kroppsbygningen min passer nok godt til motbakker, og det skal helst være bratt. Jeg har løpt mye i Stoltzen.
– Korte eller lange skritt?
– En god variasjon. Du må holde en høy frekvens og variere steglengden. Det er ulike lengder på trinnene. Noen partier er veldig bratte, og så kommer det også noen flate partier, flatere i hvert fall. Jeg synes tretrappene er helt forferdelige. Og da nærmer du deg slutten og du begynner å bli ferdig.
FRILUFTSMENNESKE
Ludvigsen jobber som tømrer i Skanska. Arbeidsgiveren sponser ham med to dager fri i uken, og så tar løperen én dag fri på egen regning. Han jobber altså to dager i uken, og løper resten.
– Bortsett fra torsdagene, som vi prøver å holde på som en ren familiedag med trilletur eller bæremeis og bare være sammen. Etter at vi ble foreldre i november i fjor sørger vi for å sette av tid til familien også, smiler han. Men ellers er det jobb og løping.
– Hva er drivkraften?
– Jeg trives veldig godt med dette, det gir meg masse flotte opplevelser, og jeg blir kjent med mange nye fjes; konkurransebiten er jo nettopp fordi du er konkurransemenneske. Trening gjennom vinteren er det kjekkeste. Ute i all slags vær, og når du er helt alene og kjenner på at det er tungt. Regner det, er det bare å trekke opp i fjellene så snør det.
– Du er egentlig et friluftsmenneske?
– Ja. Det er jo derfor jeg gjør dette. Men så er jeg konkurransemenneske og har lyst til å vinne.
Når dette skrives venter han på svar på søknaden om å delta i VM i terrengultraløp som arrangeres i Portugal 29. oktober. Løpet er 85 kilometer langt og har 4500 høydemetere.
HEMMELIGHET
– Hva er høydepunktet i karrieren så langt?
– Stoltzen-løpet har vært veldig spesielt for meg. Det var stort i 2010; ingen hadde trodd at det var mulig å nærme seg Tvedts 8.13, og så kommer jeg, en helt ukjent fyr, og løper på 8.22. Det var selvsagt også gøy i 2013 da jeg tok jeg rekorden med 8.06. Og så kom fjoråret, da den magiske grensen ble brutt og jeg så 7-tallet for første gang. Det er et løp som betyr mye for meg, reflekterer Ludvigsen.
– Jeg har tenkt mange ganger at neste gang orker jeg ikke. Du er så mentalt utladet. Du har en målsetting og et press du legger på deg selv og føler nok at mange forventer noe av deg og du har lyst til å innfri. Jeg har fantasert om å stå på toppen, ikke konkurrere, kun heie på de andre. Men jeg tror jeg hadde angret.
– Og på lørdag er du klar igjen?
– Ja. Jeg har en liten målsetting i Stoltzen.
– Hva da?
– Nei, den vil jeg holde for meg selv.
Stoltzekleiven opp arrangeres 23. – 24. september.
Topp 10
Herrer
- Thorbjørn Ludvigsen, Varegg IL, 7.58
- Jon Tvedt, Gular, 8.13
- Stian Angermund-Vik, Varegg, 8.14
- Nils Engevik, Norna Salhus, 8.23
- Gustav Iden, Proaktiv, 8.25
- Stian Aarvik, Gneist, 8.27
- Sindre Bruraas, Vidar, 8.27
- Remi Hereide, 8.29
- Øystein Sylta, 8.32
- Eiliv Gjesdal, 8.33
Damer
- Kristin Størmer Steira, 9.35
- Karoline Bjerkeli Grøvdal, Vidar, 9.41
- Eli Anne Dvergsdal, Løplabbet, 9.53
- Anita Håkenstad Evertsen, Østre Slidre, 9.56
- Kirsten Melkevik, Gular, 9.58
- May Britt Buer, Gular, 10.04
- Christina Ellefsen Hopland, Varegg, 10.15
- Karoline Finne, Gular, 10.20
- Elisabeth Kristoffersen, 10.21
- Mari Fasting, Halden, 10.27