Spis opp
DIGG RESTEMAT: Plukkfisk er en super måte å bruke opp rester av fisk og poteter og gjerne noen slappe grønnsaker. (Foto: Christin Eide)

Digge middagsrester

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Visste du at middagsrester er noe av det vi kaster mest av når det gjelder matavfall i Norge? Middagsrester! Det burde være lett å gjøre noe med.

Av Mette Nygård Havre / Spis opp maten

Hver og en av oss kaster i snitt 42,6 kg spisbar mat i året. Vi kaster mest middagsrester, deretter frukt og brød. Jeg lurer litt på hvorfor vi kaster så mye middagsrester?

Er maten for billig, slik at vi føler vi bare kan kaste det som er igjen og handle inn ny mat? Er det sånn? Eller mangler du oppbevaringsbokser i skapet? Ja, for det er jo enkelt å ta restene i en boks og spare dem til dagen etter.

Ingenting er så digg som å ha med seg rester til lunsj på skole eller jobb. Det smaker godt og det gir en god følelse.

Jeg vil påstå at ingenting er så digg som å ha med seg rester til lunsj på skole eller jobb. Det smaker godt og det gir en god følelse. Jeg er en matredder! Se på meg, vi driver ikke med sløsing hos oss! Spare penger gjør du også på denne lille handlingen.

Noen er redd for at de kan bli dårlige av middagsrester. Flere har hørt om folk som er blitt syke av å spise rester av ris. Derfor vil jeg gi deg et råd. Og det gjelder generelt når det gjelder middagsrester, ikke bare ris.

Når middagen er fortært, og dere har mer igjen i gryter og panner, så kan restene legges i en boks eller to og settes kaldt i kjøleskapet. Maten er godt lunken etter middag, ja, kanskje til og med helt kald. Få den da inn på riktig temperatur i kjøleskapet (2-4 grader).

[PostBlock id=280]

Lar du kokt ris stå i pannen på komfyren til dagen etter, så kan du faktisk bli syk av den. En bakterie som heter bacillus cereus kan utvikles. Den kan forårsake kraftig matforgiftning. Den vil du ikke ha i magen. Men hvem lar mat som har vært varm stå på komfyren eller kjøkkendisken et helt døgn? Ihvertfall ikke du etter å ha lest dette.

Noen middagsrester er bedre dagen etter og dagen etter der igjen. Tenk bare på lapskaus eller en god gryterett som får stå litt. Nam! Oppbevarer du maten riktig, så kan den spises i flere dager.

Hos oss er restetorsdag en slager. Er det middagsrester igjen fra tidligere i uken så spiser vi dem på restetorsdag. Det betyr at det kan bli en buffet av litt forskjellig eller at vi lager noe nytt på restetorsdag av for eksempel fiskerester. Plukkfisk er en av de beste restemiddagene jeg vet om. Det er forresten godt som restelunsj også!

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this