kaaseri ser lyst på det
SER LYST PÅ 2023: «Jo dyrere strøm, jo mer er det å spare» kåserer Morten Lorentzen. (Illustrasjonsfoto: Michael Calamas/Unsplash)

Dette ser jeg lyst på!

Del artikkelen i Sosial medier

KÅSERI: Bergensmagasinets kåsør har en løsning på det meste, enten det dreier seg om krigen i Ukraina og klimakrisen eller rentestigning, dyre matvarer og høye strømpriser.

Tekst: Morten Lorentzen

VIGNETT Morten Lorentzen
MINIBIO: Morten Lorentzen

Vet du hva? Jeg tror ikke det blir så verst, jeg, 2023 og sånn. Nei, så du skjønner. Du blir ikke populær av å gå rundt og si sånt. Folk tror jo at jeg har tatt en overdose med lykkepiller eller tatt alt julebrennevinet på styrten. Jeg merker jo at folk begynner å flakke med blikket og se på klokka.

Men ta strømmen. Joda. Den er dyr. Men da tar jeg bare ned julebelysningen ute til vinterferien istedenfor å la den henge til påske som vanlig.

Jo dyrere strøm, jo mer er det å spare. Dessuten har jeg begynt å slukke lyset når jeg går ut, så dette er helt vilt! Dette ser jeg lyst på!

Er maten dyr sier du? Jeg har funnet ut av det også, jeg. Jeg har jo lenge ønsket å komme meg ned noen kilo, så jeg spiser bare litt mindre. Maten går opp i pris, jeg går ned i vekt. Dette er vinn-vinn.

Og helsestudioet som jeg gikk på for å bli kvitt de derre hersens kiloene. Nå går jeg i skauen i stedet! Og her snakker vi gratis! Lenge siden du har hørt det ordet?

Jada. Jeg er klar over at en del arbeidsplasser for sånne personlige trenere og den slags kan gå tapt, men så vidt jeg vet er det drøssevis av ledige stillinger i eldreomsorgen. De kan vel begynne som personlige trenere der.

Og ta dette med krigen for eksempel. Det ble jo krig fordi det hadde vært altfor lenge fred. Alle lagrene med våpen var smekkfulle.

Det var nesten ingen vits i å produsere så mye som en skarve bombekaster en gang. Freden lønte seg ikke. Noe måtte skje. Og vips, og bang og kræsj, så har man fått smelt og ødelagt nesten hele Ukraina. Og da må noe snart skje, skjønner du. Krigen lønner seg ikke.

Nei, så du skjønner. Du blir ikke populær med å gå rundt og si sånt. Folk tror jo at jeg har tatt en overdose med lykkepiller eller tatt alt julebrennevinet på styrten.

Ja, men bare se på Gazastripen. Hvert femte år så bomber israelerne det flatt, og så er det tid for gjenoppbygging, gjerne med Norge som ivrig bidragsyter. Greit, sier israelerne. På en betingelse: At dere kjøper alt dere trenger hos oss. Så bygger de opp igjen hele Gaza. Og når alt står ferdig, hva tror du skjer så? Nemlig.

Og dette skjønner han der i Moskva også. Når alt de har ødelagt i Ukraina skal bygges opp igjen, så blir det oppgang og vekst og full sysselsetting i årevis rundt forbi. Eneste betenkelighet er at alle de østeuropeiske håndverkerne som er i Norge nå, kommer til å reise til Ukraina og ta jobb der, så kjenner du ungdom på videregående, få dem inn på yrkesfaglige linjer fort som fy.

Det virkelig geniale er å tilby russerne jobben med å levere bygningsmaterialer og sement. Da tenker jeg denne krigen er over før du er ferdig med å bytte julegavene. Og når russerne har kommet til vekst og velstand, er jeg ganske sikker på at de finner ut at det er én mann de klarer seg uten.

Bare husk hva som skjedde etter 2. verdenskrig. Handel, gjenoppbygging, hjulene i gang igjen og plutselig var Vest-Tyskland og Japan blant de mest velstående land i verden.

Men hva hjelper det når klimakatastrofen rammer, spør du. Det nytter jo ikke å stå på all verdens klimakonferanser og se ut som Oslo Gospel Choir, når det ikke skjer noe her hjemme med utslippene?

Men har du hørt om thorium og Fenfeltet i Telemark? Hvis de klarer å utnytte dette radioaktive grunnstoffet i atomkraftverk, så kan det ifølge Wikipedia være verdt 100 ganger nordsjøoljen!

Hva med renta som stiger, da? Vel, da vi holdt på, var den på 17 prosent. Det ble folk av oss også. Jeg syns det er ganske moro å bli eldre, også, jeg, så det. Nå tror jeg kanskje at vi snart skal prøve å finne rommet mitt.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this