paa tampen rentestigning scaled
NYTT ÅR MED STIGENDE RENTEKURVE: «På et tidspunkt vil rentekurven synke igjen fordi man (tror) at inflasjonen er under kontroll. Det kan være mot slutten av dette året, men sannsynligvis snakker vi om 2024» skriver Thorstein Selvik. (Illustrasjonsfoto: Bergensmagasinet/Chensiyuan/Creative Commons)

Godt nytt og dyrt år!

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Det skal sterk rygg til for å bære gode tider sies det, men det skal jammen enda sterkere rygg til for å bære de harde tidene vi har nå.

Tekst: Thorstein Selvik

Vi måler våre liv i tid. Det kan jo være like greit, men hvor tiden kommer fra vet ikke jeg. Heller ikke Einstein var sikker på dette – han mente tiden var relativ. Og sånn kan det jo stundom virke, tiden kommer til oss, begivenheter kommer igjen og igjen.

Julen vi nyss har opplevd for eksempel. Da virker det som tiden står stille. Og første nyttårsdag – da er alt virkelig stille, en ganske vidunderlig følelse, men raskt avbrutt med et sjokk andre januar når man er tilbake i virkeligheten hvor alt er blitt dyrere. Og drittværet preger det nye året.

Alle dyrtiders mor (i hvert fall hittil) blir kanskje – og til og med sannsynligvis – 2023.

Det verste nye året husker jeg fra jeg var gutt. Det var 1970, da kom momsen med full styrke. Alt var blitt dyrere. Men alle dyrtiders mor (i hvert fall hittil) blir kanskje – og til og med sannsynligvis – 2023. Inflasjon og dermed renter går i feil retning for oss forbrukere.

Strøm og krig og krise har vi blitt tytt ørene full av i 2022, og i årene før var det pandemi. Og det er det visst fremdeles mange steder, særlig i Kina. Sykdom blir vi nok aldri kvitt. Det skal sterk rygg til for å bære gode tider sies det, men det skal jammen enda sterkere rygg til for å bære de harde tidene vi har nå.

For første gang på nærmest en generasjon opplever folk at renten biter. Det har vært billig og i reelle termer gratis (rente fratrukket inflasjon) å låne penger i mange år. Det er temmelig mye gjeld i Norge, og en god del av gjelden er til høyere rente enn første prioritets bankvilkår. Dette merker folk nå.

Og i et fremdeles svært høyt boligmarked er det sviende å leie og alternativt tungt å komme seg inn i markedet – som jo de aller fleste vil. Og så kommer strømmen og bilen og reiser og maten og alt annet som også blir dyrere. Nødvendigheten av sterk rygg er bare fornavnet.

Joda, på et tidspunkt vil dette avmattes noe, rentekurven vil synke igjen fordi man (tror) inflasjonen er under kontroll. Det kan være mot slutten av dette året, men sannsynligvis snakker vi om 2024.

I mellomtiden gjelder det å holde ut, kjøpe klærne på Fretex, beholde den gamle mobilen, la bilen stå, stenge hytten, droppe sydenturen, drikke mindre og billigere vin, og shoppe lurere og mer bevisst. Det går nok på et vis dette også. I mellomtiden: Godt nytt og dyrt år! Og løp i byfjellene – det er foreløpig gratis.

Selvik1
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this