– Julen handler om tradisjoner for de fleste av oss, så det er nok lenge igjen til Ola Nordmann bytter ut øl og akevitt med oransjevin til pinnekjøttet og lutefisken, sier Trond Erling Pettersen. – I desember ligger vi 1,7 ganger over gjennomsnittet på en vanlig måned, sier butikksjefen på Vinmonopolet i Valkendorfsgate, Anngun Lillegraven.
Julen er høytiden der det meste og det beste skal på bordet. Lange late frokoster, kaloririke desserter, feite julemiddager som skylles ned med noe godt i glasset.
– Vi blir stadig mer bevisste på hva vi drikker til maten, og særlig til jul og nyttår er dette viktig for folk. Da drar vi på med litt ekstra gode råvarer og forseggjorte menyer, og vil at drikkevalget skal stå i stil med maten, sier kategorisjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet til Bergensmagasinet.
VELGER TRADISJONELT

Så å si alle bransjer som driver med salg opplever at omsetningen øker markant de to siste månedene av året. Mange butikker er faktisk avhengige av mersalget i november og desember for å overleve.
Til sammen regner man med at nordmenn kommer til å bruke rundt 100 milliarder kroner på innkjøpene sine til årets julefeiring.
I julen sparer man ikke på konfekten, for å si det sånn.
– Desember er alltid vår største salgsmåned i volum og kroner, forteller Pettersen, som kan fortelle oss i detalj hva nordmenn og bergensere drikker til jul.
– De aller fleste velger trygt og tradisjonelt til jul, men samtidig ser vi at nordmenn eksperimenterer litt mer enn før.
– Mange kunder spør om hva de skal velge av drikke til maten, og enkelte er særlig nysgjerrige på smak og kombinasjoner mellom mat og drikke. Disse eksperimenterer gjerne med rosévin til rakfisk og surøl til ribben.
Det er ikke mer enn ti år siden det vakte stor oppsikt at Vinmonopolet anbefalte hvitvin til julematen, og de siste årene tipser stadig flere vinjournalister om champagne til pinnekjøtt.
Hele 42 prosent av all akevitt og 35 prosent av alt ølet som selges på polet i løpet av året selges i november og desember. Det er ganske heftige tall.
I Bergen har vi flere lokale drikkevareprodusenter, men det er ikke nødvendigvis sånn at disse bare selger på Vestlandet.
42 prosent av all akevitt og 35 prosent av ølet som selges på polet i løpet av året selges i november og desember.
Hansa og 7 Fjell Bryggeri selger ganske jevnt over hele landet, selv om ølene fra 7 Fjell med lokale navn som Tjommi, Kniksen og Fløien selger klart mest i Bergen og omegn. Av akevitt er det Bareksten Botanical Aquavit fra OSS Craft Destilleri på Flesland det selges desidert mest av i bergensområdet.
ALKOHOLFRI TREND

Det er uansett rødvinen som er den store salgsvinneren. Nesten halvparten av drikkevarene som selges på Vinmonopolet er rødvin, og sånn er det også i julemåneden.
– Til jul og nyttår ser vi også at folk vil ha et bredere spekter av varer. Juleøl og akevitt, selvfølgelig, men også riesling til ribbe, hvit burgunder til juletorsk med smørsaus og portvin til pepperkaker med blåmuggost.
Alkoholfrie festdrikker er også i vinden som aldri før, og i julemåneden dobles salget sammenlignet med resten av året.
– Totalt selger vi faktisk mer alkoholfrie produkter enn hetvin nå, og det er mange som velger dette til julematen. Eplemost og annen fruktmost passer godt til de tradisjonelle julerettene, og alkoholfrie drikker med bobler er et alternativ som stadig flere velger.
BOBLER I GLASSET
I desember går også salget av musserende vin til himmels som nyttårsraketter.
Et år er over, et nytt skal begynne, og det skåles i leiligheter, på terrasser og festplasser.
Det selges fem ganger mer champagne i desember enn hva det gjøres i januar.
– Vi selger musserende i alle former og farger til nyttårsaften, og omtrent en tredjedel av all champagnen selger vi i løpet av årets to siste måneder. Dette gjentar seg hvert år, forteller Pettersen.
Men hva drikker Trond Erling Pettersen selv i julen og til nyttår?
– Jeg drikker lite, men godt. Som far til to små barn velger jeg alkoholfritt juleøl eller alkoholsvake drikker, for eksempel en god eplesider, til maten og tidlig på kvelden.
– Så kan jeg heller slappe av med et skikkelig godt juleøl, et glass av det beste fra vinskapet eller en liten madeira når barna er i seng og freden har senket seg i huset.
FORVENTER KØ
Butikksjefen på Vinmonopolet i Valkendorfsgaten, Angunn Lillegraven, bekrefter at desember er en hektisk måned.
– Det er nok likt på Vinmonopolet over hele landet; desember er den største salgsmåneden, og da ligger vi ca 1,7 ganger over gjennomsnittet på en vanlig måned.
– Det er rolig i begynnelsen av desember, og så merker vi at det blir mer og mer intenst inn mot jul. Derfor pleier vi å si at det kan være lurt å ta julehandelen litt tidligere dersom en har mulighet og vil unngå kø, sier Lillegraven.
At det blir ekstra hektisk dagen før selve dagen, er ikke til å komme fra.
– Det topper seg på lille julaften, spesielt i år når vi vet at julaften er på en tirsdag. Da må man regne med kø på mandagen. De siste dagene ser vi også at det selges mer gaveemballasje og flere dyre viner, og det tar vi som et tegn på at en del av våre varer havner under treet.
Men folk skal naturligvis ikke bare handle julegaver på Vinmonopolet; desember er måneden da man vil kose seg litt ekstra.
– Ja, og vi ser nå at litt lettere og lysere produkter øker i salg. Samtidig selger vi mer alkoholfritt, og det synes vi er veldig positivt.

Lillegraven og hennes ansatte på Vinmonopolet skal både begeistre og skape inspirerende kundeopplevelser, samtidig som de skal ivareta samfunnsansvaret og begrense skadevirkninger knyttet til for høyt alkoholinntak.
– Dette er veldig tydelig beskrevet i samfunnsoppdraget som vi får av eierne våre hvert år, og vi har et stort fokus på ansvarlig salg av alkohol i butikken. Det vil si at vi sjekker alder, forebygger og avviser langing, og vi avviser folk som åpenbart er beruset. Det gjør vi veldig ofte, det kan skje opp til flere ganger for dagen, spesielt når man er et sentralt Vinmonopol i byen, slik vi er.
– Dette skal balanseres. For vi har også kunder som kommer inn til oss fordi de skal forberede et spesielt måltid og vil ha råd til hvilken drikke som passer, og da hjelper vi uten å legge noe press på kunden for at han skal kjøpe mer.
NOLO-TRENDEN
– Det kommer stadig nye matprogrammer på fjernsynet, og her hjemme er både mat- og ølfestivalen populær; skjer det en dreining her i Norge der folk er blitt mer nysgjerrig på smaker?
– Vi vet jo ikke hva kundene våre handler til, men mange spør oss og mange er kunnskapsrike og har stor interesse både for vin og øl og ikke minst dette med å matche mat og drikke. Interessen øker også for naturviner, og stadig flere velger lettere og lysere produkter, varer med mindre sukker, kalorier og alkohol. Stadig flere er opptatt a NoLo-trenden, altså drikkevarer med lav eller ingen alkoholprosent, sier Angunn Lillegraven.