Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
GLEDEN VED Å BRYGGE EGET ØL: – Det er fint å se at folk med ulik bakgrunn har stor glede av den samme hobbyen, sier Birger Storaas. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Hjemmebrygging for humlefrelste

Vestbrygg begynte som en liten lokalbutikk i 2011, men har de siste årene nesten tredoblet omsetningen i takt med etterspørselen etter hjemmebrygget håndverksøl.

– Mye juleøl er sterkøl som trenger lang lagringstid for at smakene skal falle på plass.

For Birger Storaas, som startet Vestbrygg for syv år siden, har julestria allerede begynt. Det er nemlig nå man bør begynne dersom man vil servere hjemmebrygget til julematen.

– Mye juleøl er sterkøl som trenger lang lagringstid for at smakene skal falle på plass. Den beste ølen er kanskje fjorårets produksjon, sier Storaas.

Kilder: Wikipedia og Store norske leksikon

De siste årene har interessen for hjemmebrygg økt kraftig, med et stort spekter av sorter som passer til ulik mat. Øl med bitterhet og sitruspreg er blitt vanlig, noe som er med på å bryte opp den tunge og fettholdige julematen.

– Denne høsten er det også mange som vil bruke epler fra egen hage og produsere cider, sier Storaas, som kan fortelle at det ofte er enklere enn å lage øl.

– Det krever lite utstyr, og man kan fokusere på smakene i de ulike eplesortene.

Hjemmebrygging er ikke vanskelig. Man kan få øl av god kvalitet med enkle og billige metoder. Hvilket utstyr man bruker har lite å si for sluttproduktet. Hemmeligheten ligger i selve håndverket.

Ekstraktbrygging er den enkleste formen for ølbrygging. Da har råvarene blitt prosessert på forhånd, og man trenger kun å tilsette vann og gjøre noen enkle grep.

– Denne metoden krever lite utstyr, og egner seg også godt for produksjon av cider, forteller Storaas.

Ønsker man å avansere, kan man gå til innkjøp av malt, humle og gjær hver for seg. Da har man større mulighet til å fastsette smaksopplevelsen selv.

Vestbrygg begynte som en liten lokalbutikk i 2011, men har de siste årene vokst i takt med etterspørselen etter håndverksøl.

I løpet av de siste fem årene har de økt omsetningen fra rundt fem millioner i 2013 til 15,5 millioner i fjor.

I tillegg til å drive butikk, tilbyr Vestbrygg også egne bryggekurs for nybegynnere.

–  Med bare litt bakgrunnskunnskap får man veldig mye ut av en slik økt, sier Storaas, som synes det er fint å se at folk med ulik bakgrunn har stor glede av den samme hobbyen.

– Noen er opptatt av kjemien og prosessen. Andre er opptatt av smak og mat. Så har du kanskje de som er mest fascinert av historien. Felles for dem alle er at de vil produsere egen håndverksøl med god kvalitet.

LA HUMLA SUSE: Det finnes en rekke ulike humlesorter til bruk i hjemmebrygg. Koker den lenge, tilføres mer bitterhet og mindre aroma til ølet, mens resultatet blir omvendt om den kokes mindre. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this