Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
Ove Landro (foto: Magne Fonn Hafskor)

Den minste ble en av de største

LEDEREN: Hvordan husker du Erik Huseklepp i Brann-trøyen?

Fotballinteressert eller ikke – du vet hvem han er. Du ser for deg den lyse lyggen. Smilet. Glimtet i øyet. Og kanskje du ser ham for deg i full fart mot motstanderens mål. Kan hende vet du – fotballinteressert eller ikke – at Huseklepp’n var en av dem som hadde evnen til å dra seg forbi motstanderne. Som scoret mål, eller spilte en lagkamerat fri. Som tok gull med Brann i 2007. Og i et mylder av spillere fra alle verdens hjørner – Island, Skottland, USA og Mjøsa – var han vår egen.

Folk som lykkes fascinerer oss. Mennesker som går til topps, som får til noe, folk som gjør seg bemerket i idrett, i næringslivet, i politikken, eller på scenen; kort sagt: De som blir invitert til Anne Lindmos studio på fredagskvelden. Erik Huseklepp blir neppe invitert til Lindmo. Men historien hans er fascinerende.

Kanskje husker du at han stod rakrygget foran pressen mens tårene trillet da Brann rykket ned. Og kan hende så du ham bli hyllet som banens beste da Brann slo Sarpsborg 08 foran 17.686 tilskuere da laget tok sølv for to år siden.

Han beviste at han kunne, men visste allerede at Brann-eventyret var over. Han hadde fått et tilbud han kunne si nei til. Huseklepps kvaliteter med ball ble ikke dyrket.

Og når sant skal sies, var han over tid ikke så god som han hadde vært. Kunne han blitt det igjen? Det fikk vi aldri svar på. Han pakket baggen og dro.

Folk som lykkes fascinerer oss. Mennesker som går til topps, som får til noe, folk som gjør seg bemerket i idrett, i næringslivet, i politikken, eller på scenen; kort sagt: De som blir invitert til Anne Lindmos studio på fredagskvelden. Erik Huseklepp blir neppe invitert til Lindmo. Men historien hans er fascinerende.

Fra han var tolv har han måttet bevise at han var god. Han var liten, og kom sent i puberteten. De andre tok ham på fysikken. Da Bjarg skulle til Norway Cup, ble Huseklepp skjøvet ut. Da han trodde han skulle spille for Fyllingens juniorlag, ble han i stedet vraket. Da drømmen om Brann ble oppfylt, måtte han sitte på benken. Og da han returnerte til Brann etter proffopphold i Bari, Portsmouth og Birmingham, ble han etter hvert skjøvet ut igjen.

Men han var blant Branns beste mot Brugge i 2008, og du verden som han herjet med Deportiva de La Coruna, som til slutt ikke så noen annen mulighet til å stoppe gutten fra Sandsli, enn å nærmest rive av ham drakten. Spanjolene fikk en fotballeksjon de sent vil glemme. Jeg glemmer det heller ikke. Jeg tror Drillo husker det også, for han ga lysluggen sjansen for Norge, og Huseklepp fikk en fri rolle og scoret mot nasjoner som Frankrike, Portugal og Irland.

Formsvikten kom samtidig som resten av Brann slet, og det endte med nedrykk i 2014. Lars Arne Nilsen snudde klubbens nedtur til opptur, men Brann-treneren og Huseklepp var ingen god match.

Nå kjemper Erik Huseklepp og Åsane for å overleve i 1. divisjon. Når dette skrives er det dagen før bortekampen mot KFUM Oslo. Når dette leses er det bare dager til returkampen mot samme lag på Myrdal. Er det siste kapittel om Huseklepps liv som ballkunstner som skrives nå? Jeg håper ikke det.

Når jeg kjenner en klump i halsen, har det ikke bare med fotball å gjøre, men mer det faktum at en flott karriere kan være over – en karriere som handler om en gutt som alltid måtte bevise at han var god nok.

På et tidspunkt var det knapt noen i Bergen som trodde på tenåringen. Selv tror Huseklepp at til og med faren, den legendariske Brann-spilleren Ingvald Huseklepp, hadde begynt å tvile. Resten er en fotballhistorie om at talent, evne og vilje ikke nødvendigvis er nok.  Gutten ble på mange måter reddet av spillerutvikler Stein Arve Lone.

Huseklepp er blitt 34 og kan bidra med smartness og rutine. Det gjenstår å se om det er nok til å redde Åsane. Hvis ikke rykker både Erik Huseklepp og Mons Ivar Mjelde ned fra 1. divisjon, og en minnerik karriere kan være over for gutten som nektet å la seg stoppe av fysikken.

Jeg tror gutten med 51 mål for Brann vil bli husket som en av de største. Til tross for at han lenge var den aller minste.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this