leder bergenawards
FIKK HEDERSPRISEN: «Dette er et par som har endret humor-Norge» sa ordfører Marte Mjøs Persen da hun overrakte hedersprisen til ekteparet Hilde Sol Erdal og Arvid Ones under Bergen Awards i februar 2019. Året etter ble arrangementet avlyst to dager før det skulle gjennomføres. (Arkivfoto: Roy Bjørge)

LEDEREN: Verdens beste i Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Bergensmagasinets bidrag til dem som vil noe med stor kvalitet er todelt. Vi heier på dem som står på i spaltene våre. I tillegg arrangerer vi årlig Bergen Awards, som var det første som ble stoppet da korona stengte Norge ned.

logobilde Trond Tystad 1
«Vi håper at Bergen Awards sitt comeback etter 2022 faller sammen med at Brann igjen markerer seg i eliten med ambisjoner om å erobre verden.»

Brann slår omsider Mjøndalen. Publikum strømmer til hjemmekamper og bortekamper. Alle jubler hemningsløst. Selv om vi vet at det er en parodi vi setter opp. Best blant de nest beste er ikke Bergen sin misjon.

Niagarafossen, London og Paris. Ka e’ det mot Bergen, Nordens Paradis synger vi uten å rødme. Og det mener vi. Eller som Ove Thue sang om Brann. Vi e de beste, ja, helt uten forbehold. De aller beste.

Da Brann sviktet fundamentalt, bestemte vi oss for å vise at vi er verdens beste publikum. Vi lukker øynene, later som om vi er i mesterligaen og jubler som gale for at Brann vinner noen kamper nede i den norske gjørmeligaen. Her går ironien og selvironien i skjønn forening.

Men vi må ikke la det bli en vane. Enten så bør Brann rykke opp og etablere seg i toppen av den øverste nasjonale divisjonen, eller så bør vi forlate dem på historiens haug av glemsel. Da kan det utmerkede nye kvinnelaget til Brann – som faktisk presterer som om de fremdeles var Sandviken – få overta hele Stadion og publikummet med.

Og dette er ikke manglende lojalitet. Det er lojalitet mot Bergen sitt selvbilde, eller byens livsløgn. Bergen by sitt selvbilde skal være best i Norge og tidvis verdensberømt i Europa.

Vi som berget tørrfisk på kontinentets tallerkener når antall dager en ikke kunne spise kjøtt ble tresifret under paver med kollektiv spiseforstyrrelse på vegne av menigheten sin. Vi var faktisk berømt i hvert hjem hvor det ble spist tørrfisk fra Bergen Norge.

Vi håper at Bergen Awards sitt comeback etter 2022 faller sammen med at Brann igjen markerer seg i eliten med ambisjoner om å erobre verden.

Og vi som hadde Bergen i hekken på båter fra Shanghai til Pensacola. Ibsen, Bjørnson, Amundsen og Nansen. Alle hadde en flik av Bergen i sin globale suksess. For ikke å si Grieg og Ole Bull – som var USA sin første rockestjerne. Det er å bringe frem eller være en del av potensielle verdenssuksesser som er vårt kall i livet. Ikke å juble for å være bedre enn Stjørdal, Raufoss og Sandnes.

Jeg ser at alle nå skal ta noen promille av Oslo. «Vi vil ha litt mer av det Oslo har» synger Valhammer og hele hylekoret. Les vår bys historie, sier jeg. Vi har aldri blitt feit på smuler fra Oslo eller Staten generelt. All vår storhet er skapt av innfødte og tilreisende som har satt seg som mål å være best.

Og for å ta fotballspråket videre: Brann kan aldri vinne eliteserien og komme seg til Europa ved å ta tre prosent av det Vålerenga har. Piet Hein sa det så fint i et av sine gruk: «Den hvis mål er lisågo, er for evig nummer to».

LEDER Bergen Awards2
Les tidligere saker om Bergen Awards på Bergensmagasinets nettside

Vi i Bergensmagasinet heier på dem som vil lage verdens beste innen sitt gjøremål i Bergen. Enten det er sjokolade, havforskning, fotball, dataspill eller what ever, så må målet være å bli best i verden. For det er typisk bergensk å være best i verden.

Hører du godt etter en kald kveld på Stadion, så hører du at publikum der i det minste synger om verdens beste fotballag. Der gjelder det bare å «trøkke» ambisjonen fra tribunen ned på banen, og ikke minst inn i styre og stell.

Bergensmagasinets bidrag til dem som vil noe med stor kvalitet er todelt. Vi heier på dem som står på i spaltene våre. Og selvsagt fra lenge før verden har oppdaget dem, da står jo verdenspressen klar. Det vi krever er viljen til å prestere. Og vi har i tillegg et årlig stort arrangement, Bergen Awards, som var det første som ble stoppet da korona stengte Norge ned.

Fagjuryenes avgjørelser og statuene i ti kategorier fra det avlyste arrangementet ligger nå på lager. I vårt første høstnummer vil vi markere dem som vant, men ikke fikk æren av å motta prisen den gangen for to år siden. Det markerer også oppstarten av fagjuryenes arbeid frem mot prisutdeling for 2022.

Slik håper vi å få heiet frem noen som går den ekstra kilometeren for det de tror på. Vi håper at Bergen Awards sitt comeback etter 2022 faller sammen med at Brann igjen markerer seg i eliten med ambisjoner om å erobre verden.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this