Haakon Boers Lind1
HYLLER ALLE SYKEPLEIERE: Sykepleierportrettet er malt av gatekunstner Håkon Børs-Lind. Bildet ble offisielt avduket på Oslo Sentralstasjon 12. mai, der det skal henge i én måned. (Foto: Arne Beck/Piece By Piece)

Bergenskunstner hyller sykepleiernes innsats

Del artikkelen i Sosial medier

Sykepleierstudent Håkon Børs-Linds bilde av intensivsykepleier Anniken Maamoen ble avduket på Oslo S i forrige uke, og skal henge der i én måned som en hyllest til alle sykepleiere.

– Kunstverket viser det milde og omsorgsfulle. Trøst. Men sykepleie dreier seg også om mye mer, sa Norsk Sykepleierforbunds leder Lill Sverresdatter Larsen da hun avduket bildet.

Hun sa også at koronaens tid har vist at sykepleiere trenger godt utstyr, og minnet om at det trengs flere av dem, både i Norge og internasjonalt.

I løpet av året skal seks sykepleiere portretteres i ulike deler av landet, valgt av medlemmene selv. Nå gjenstår altså fem.

– Da koronaen kom, var hun allerede nominert. Bildet av henne ble jo da veldig relevant.

Det er Håkon Børs-Lind, med kunstnernavnet Harem, som har malt det første bildet. Han er selv snart ferdig utdannet sykepleier og har ekstravakter på psykiatrisk akuttmottak i Bergen.

Den portretterte er Anniken Maamoen, leder av intensivsykepleiernes faggruppe i Oslo. Siden mars har Maamoen behandlet koronapasienter på kohortintensiven på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Det var henne kollegene på Rikshospitalet valgte da NSF spurte: «Hvilken sykepleier skal på veggen? Har du en kollega som har vært modig og stått i stormen? Eller en som er faglig, dyktig og dedikert til yrket?»

Bildet heter «After hour», og skal i første omgang henge på Oslo S i en måned.

– Jeg fikk vite at det skulle være om korona, selv om prosjektet i utgangspunktet var å male sykepleiere som lokale helter, forteller kunstneren selv, Håkon Børs-Lind, til Sykepleien.

– Da koronaen kom, var hun allerede nominert. Bildet av henne ble jo da veldig relevant.

For å kunne male henne, trengte han et referansefoto. Anniken Maamoen fant en kollega som kunne fotografere og en annen kollega som kunne være med på bildet. Med instruksjon fra Harem på telefon, fikk de det til.

Anniken Maamoen er kledd i hvitt på bildet – fordi smittevernutstyret ville ha anonymisert henne. Hun trøster en utslitt kollega som sitter på gulvet.

Det er 200 år siden Florence Nightingale ble født, og Verdens helseorganisasjon har erklært 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år. «The art of nursing» er en del av denne markeringen. NSF samarbeider her med Piece by Piece i et prosjekt som inneholder både bilder, film, dans og musikk.

Første video ut er In This Together (se under), med musikk av Mojo Soundtrack (André Lund), dans av Malin Nøss Vangsnes og filmet av Arne Beck.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this