Vera and Kyte1
INTERNASJONAL SUKSESS: Bergensduoen Vera & Kyte har gjort seg godt bemerket internasjonalt for sin møbel- og produktdesign. Den blå benken er inspirert av den amerikanske shakerstilen, som skal være enkel og anvendelig, men samtidig visuelt interessant.

BERGENSK DESIGNDUO I MILANO

Del artikkelen i Sosial medier

Kreativitet kjenner ingen grenser. Denne uken er møbel- og produktdesignerne Vera & Kyte i Milano, der de viser frem bergensk design inspirert av deres opphold i New York.

Publisert 27. mars 2017 / oppdatert 3. april 2017

Møbel- og produktdesignerne Vera Kleppe og Åshild Kyte har akkurat mottatt en liten gul benk, ferskt ferdiglaget fra verkstedet. Da Bergensmagasinet møtte Vera & Kyte i deres designstudio på Georgernes Verft, jobbet de travelt med å få avbildet, pakket og sendt flere av sine nye prototyper, Dwell, til en av verdens største utstillinger for møbeldesign, Salone del Mobile i Milano. I morgen er de på plass i Italias nest største by.

– Både nasjonalt og internasjonalt er norsk design i vinden nå.

– Det er kun en håndfull som driver med det samme som oss i Bergen, men kreative bergensere er utrolig flinke til å støtte og hjelpe hverandre, sier Vera og Åshild, som var nominert til prisen Årets Designer under Bergen Awards 2016. 

GODT SAMARBEID

Vera og Åshild er blant de 30 norske formgiverne som av Katrin Greiling, kuratoren for Everything is Connected, årets norske utstilling, er blitt valgt til å representere norsk design under Milan Design Week i begynnelsen av april. Det norske bidraget er et samarbeid mellom Klubben, Norwegian Crafts, Design og arkitektur Norge (DOGA), og malingprodusenten Jotun.

– Takket være godt samarbeid med lokale håndverksbedrifter i Bergen har vi kunnet muliggjøre prototyper og utforsket mange spennende materialer som for eksempel glass, metall, tre og keramikk, sier Åshild.

Det var i 2013 at Vera og Åshild, som nyutdannede interiørarkitekter og møbel- og produktdesignere ved fakultet for Kunst, Musikk og Design ved UIB, besluttet å etablere sitt eget designstudio på Verftet. Siden da har de fanget oppmerksomheten til flere internasjonale produsenter.

Etter sin utstilling under Salone del Mobile i 2014, inngikk Vera & Kyte kontrakt med den italienske produsenten Opinion Ciatti om produksjon av deres romdeler «Apparel», som også fungerer som enkel garderobe. Suksess har også flere av deres design gjort, blant annet oppbevaringsserien «Stoneware», som produseres av den danske møbelkjeden Bolia.

Vera and Kyte2
BALLERINAER: Triadic Figurines med form, farge og funksjon inspirert av Bauhaus-balletten av Oskar Schlemmer. (Foto: Vera & Kyte)

FLERE UNGE SATSER

Under årets Milano-utstilling håper Vera og Åshild å finne produsenter til nye prototyper. Hvorvidt det foregår en bergensbølge innen møbel- og produktdesign, stiller duoen seg likevel litt tvilende til.

– Både nasjonalt og internasjonalt er norsk design i vinden nå. De siste årene har vi sett en satsing fra det offentlige med store norske fellesutstillinger, og vi ser at det er flere unge som satser på design nå. Vi er stolte av å være en del av et voksende norsk designmiljø, samtidig som Vera & Kyte arbeider innenfor et stort internasjonalt nettverk, sier Åshild.

Shaker-stilen skal først og fremst være enkel og anvendelig, men samtidig være visuelt interessant.

Hvorfor Vera & Kyte får mer oppmerksomhet i utlandet enn her hjemme, tror de det finnes en enkel forklaring på.

– Vi ser at vi mottar mest interesse internasjonalt, men dette har en naturlig sammenheng med at de største messene og utstillingene befinner seg i blant annet Stockholm, Milano, London og New York. Der møter man internasjonal presse, og kan knytte kontakter med produsenter og et stort mangfold av designere fra hele verden.

NY VRI PÅ HISTORISK DESIGN

– Vi har aldri selv tenkt over at vi har noen bestemt stil i vår design, men etterhvert som folk har påpekt at de ser en rød tråd i det vi lager, så har vi vel begynt å se det selv, ler duoen.

– Det kanskje «smaleste» vi er blitt inspirert av, er Den triadiske ballett, av Oskar Schlemmer fra 1922. Inspirasjonen fra de skulpturelle og geometriske kostymene i balletten brukte vi til å designe tre små metallfigurer som spinner som tre ballerinaer når man vrir på dem.

I mai reiser Vera & Kyte til New York for å delta på utstillingen Furnishing Utopia, en gruppeutstilling av nye design inspirert av den amerikanske shakerbevegelsen. Shakerne var en protestantisk sekt, som i følge The Metropolitan Museum of Art kom til Amerika fra England i 1774. Shaker-stilen skal først og fremst være enkel og anvendelig, men samtidig være visuelt interessant.

De to bergenserne er spente på hvordan amerikanerne vil motta deres fortolkninger av den klassiske shakerstilen.

– I september 2016 deltok vi på en internasjonal workshop i Hancock Shaker Village utenfor New York, med det formål å fortolke klassiske shaker-møbler og objekter. Under oppholdet lot vi oss fascinere av de mange elegante benkene og noen særegne teppebankere. Vi tok skissemateriale med oss hjem, og har nå laget våre egne varianter av dette, sier Vera.

HJEMME BEST

Med panoramautsikt over Byfjorden fra sitt studio i fjerde etasje, har Vera & Kyte uten tvil en av byens vakreste arbeidsplasser.

– Å, vi er heldige sånn. Det er veldig kjekt å kunne være basert i Bergen, hvor vi også har anledning til å gjøre annet enn å designe møbler for internasjonal produksjon. Vi synes blant annet det er veldig spennende å gjøre unike designoppdrag til de som ønsker seg noe spesielt til bedriften.

– Vi er mye på farten, men vi har ingen planer om å forlate Bergen, smiler Vera & Kyte.

Dwell
STILLES UT I MILANO: Benken Dwell henter inspirasjon fra den amerikanske Shaker-bevegelsen. Design: Vera & Kyte. (Foto: Lasse Fløde – Pudder)

Fra Bergen til Milano

En rekke designere fra Bergen stiller ut på den norske utstillingen «Everything is Connected» under denne ukens Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile:

  • Vera & Kyte stiller som nevnt med «Dwell», en benk som henter inspirasjon fra den amerikanske Shaker-bevegelsen. De opplevde forøvrig suksess da de stilte ut under den beslektede talentutstillingen SaloneSatelite i 2014. Da ble romdeleren «Apparel» plukket opp og satt i produksjon hos italienske produsenten Opinion Ciatti.
  • Siri Barmen fra Sogndal og Per Tore Stokke fra Stord både bor og jobber sammen i Bergen, der de går under navnet Barmen & Brekke. I Milano viser de fram «Make», en serie med beholdere laget av leire, tre og glasur. Ingen av beholderne er helt like, noe de forklarer med at de speiler det å være et par – to som passer sammen uten å være helt like.
  • Stine Aas og Cecilie Zhang har hentet inspirasjon fra repene rundt pullerne i Vågen da de designet «The Bollard Carpet». Teppet består av ull fra Hillesvåg Ullvarefabrikk som er laget til rep av repslagere ved Hardanger Fartøyvernsenter. Det håndlagde teppet bruker en lagteknikk som gir en tredimensjonal effekt, der den hevede seksjonen kan brukes til å hvile hodet eller beina på.
  • Kiyoshi Yamamoto er noe så sjeldent som en japanskættet, brasiloppvokst, bergensbasert designer. I Milano skal han stille ut «Blue Kill Yellow», en serie med japanske silkemalerier basert på en fargepalett valgt ut av fargeblinde personer. Yamamoto tar også med skulpturinstallasjonen «Sketch for a Tapestry», laget med norsk og tropisk treverk.

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritert utstilling under årets Salone del Mobile.

I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare må få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate frem til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

Aase av Andreas Bergsaker
FLERE NORSKE UTSTILLERE: «Aase» av Andreas Bergsaker, «Make» av Barmen&Brekke, «Bror» av Noidoi og «Allen Wood» av Silje Nesdal. (Foto: Lasse Fløde – Pudder)

 

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this