Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
NESTEN SKYFRI HIMMEL: Til tross for at været på Bergenfest kan variere, er det alltid god stemning foran scenene. Bildet er fra John Mayers Bergenfest-konsert i 2014. (Foto: Roy Bjørge)

Bergensere om Bergenfest

På onsdag starter årets utgave av Bergenfest, nok en gang med et imponerende stort program. Bergensmagasinet har spurt en rekke bergensere om deres opplevelser knyttet til musikkeventyret på festningsområdet.

På årets Bergenfest kan du oppleve alt fra kortreiste favoritter (Hjerteslag, Depresno, Iris, Pom Poko, Razika, Romskip, Sushi X Kobe, Unge Ferrari) og indiehelter (Bon Iver, Madrugada, The Charlatans) til gamle festivalfavoritter som Lee Fields & the Expressions og John Grant – og ikke minst et gjensyn med selveste Patti Smith, rockeikonet over alle rockeikon.

Bergensmagasinet har spurt en rekke bergensere tre spørsmål om Bergenfest:

 1. Hva er din beste Bergenfest-opplevelse?
 2. Hva synes du om festivalen?
 3. Hva skal du få med deg i år?

Her er svarene:

Krister Wiberg

Krister Wiberg

Daglig leder i plateselskapet Raindrops Music

 1. Som en musikknerd som alltid skal ha med meg så mye som overhodet mulig, synes jeg det er vanskelig å bare velge én. Men for å trekke frem noen, vil jeg nevne Monica Helldal alene med gitaren i Magic Mirrors for mange år siden, Dillinger Escape Plan med sin ekstremt energiske mathcore, rapperen Yelawolf, St. Paul & The Broken Bones, som serverte verdens beste sørstatssoul, og Little Simz i Magic Mirrors så sent som ifjor, og som jeg har hatt gleden av å få jobbe med siden da!
 2. Bergenfest er en av landets aller beste festivaler, med god bredde i det musikalske – og ikke minst for matglade mennesker som meg. Bra fokus på å både booke artister for de som til og med er eldre enn meg, og for de som er 25 år yngre.
 3. Jeg er som sagt veldig nerdete og har laget meg en timeplan med intet mindre enn 36 konserter. Jeg skal naturligvis få med meg The Tallest Man On Earth på torsdagen og phlake på fredagen, siden dette også er artister som jeg jobber med. Ellers gleder jeg meg veldig til både Bon Iver på onsdag, The Twilight Sad på torsdag, Girson, Bishat, Angelo Reira og Sausegjengen på fredag og Benjamin Francis Leftwich i Håkonshallen på lørdag. Anbefaler også alle å få med seg mine venner i Hester V75 og elleville Pom Poko.

 

Robin Mortensen

Robin Mortensen

Daglig leder av Apollon Records

 1. Min beste Bergenfest-opplevelse var Susanne Sundfør og Röyksopp for et par år siden; ikke minst da de sammen avsluttet med gromlåten Running To The Sea. Gåsehud!
 2. Stort sett en meget bra festival med mye bra artister, super location og meget proff gjennomføring. Kunne ønsket litt bedre vær, selvsagt, og noen ganger litt frekkere booking.
 3. Jeg har ikke tenkt så langt egentlig, men skal alle dagene med unntak for «fjortisdagen» på fredag. Men The Charlatans kan bli moro.

 

Josefin Winther

Josefin Winther

 Artist

 1. Det må være Patti Smith i Grieghallen i 2008. Hun har en urkraft og klokhet over seg som jeg beundrer, og det var sterkt å få oppleve det på en relativt «intim» scene. Fra den konserten tok jeg med meg setningen «don’t cut down all the wild flowers», som er så fint og viktig sagt.
 2. Ser man på line-upen, er det rett og slett imponerende at Bergenfest lykkes i å skape en festivalfølelse midt i Bergen med så store og til tider legendariske artister. Kombinasjonen av kvaliteten i programmet, at det foregår i sentrum og at det er en festival er helt unik. Så vi er veldig heldige som har Bergenfest!
 3. I år skal jeg først og fremst spille førpremiere på det kommende albumet mitt foran «Solen» på Hotel Norge kl. 18 på fredagen. Det blir et absolutt høydepunkt for meg, når jeg for første gang skal få vise frem konsertproduksjonen av det nye albumet som vi har jobbet med i vår, og som gis ut i oktober. Det blir nytt band, dyktige folk på lyd- og lysdesign, og fri adgang, så det er bare å komme! På lørdagen spiller John Grant, som jeg er en stor beundrer av. Jeg varmet opp for ham på en av turneene i Storbritannia, og har sett hvor dyktig og han er på nært hold. Så målet blir å få med seg han og Patti Smith den kvelden.

 

Einar «Engelen» Engelstad

Einar «Engelen» Engelstad

Deltidspensjonist, mangeårig konsertanmelder i Bergens Tidende og medarbeider på Apollon Platebar

 1. Nesten umulig å svare på, men to konserter som fremdeles sitter i hukommelsen er Nick Cave i fjor og ekstrakonserten med Patti Smith på Ole Bull Scene i 2008. Jeg så også den i Grieghallen dagen før, men den på Ole Bull var mest intim og intens.
 2. Alt stemmer på Bergenfest. Omgivelsene, artistene og organiseringen. Utvilsomt en av landets best drevne festivaler. Været er det som oftest lite å gjøre med.
 3. Bon Iver selvfølgelig, og et gjensyn med både Patti Smith og Robert Plant. Men ofte er de største opplevelsene de som du ikke kjente til og ikke forventet noe som helst av.

 

Tine Taule

Tine Taule

Artist

 1. To konserter har fått meg i knestående, og jeg er evig takknemlig for at Bergenfest brakte dem til Bergen: Grace Jones og Nick Cave. Dette er to artister jeg beundrer og som har betydd enormt mye for meg i nesten 30 år. Grace Jones er moren til alle moderne artister som lager fest på scenen, hun tør å gi faen og hun gjør det på ekte. Hun er ikonisk. Nick Caves konsert, med sin eksplosive kraft sammen med bandet, var så full av varme for sitt publikum at det var helt rørende å oppleve.
 2. Bergenfest er den beste festivalen i Norge, med 100 prosent kontroll i alle ledd. Jeg er ikke fotballsupporter, men hvis festivaler hadde vært inndelt i lag slik at vi kunne heie på de, hadde jeg utvilsomt ønsket å se Bergenfest i finalen mot Northsea Jazz Festival. Bergenfest i seg selv er en totalopplevelse; jeg elsker variasjonen av artister i uttrykk og genre. Lokasjonen er også glimrende, midt i en kokende oase får man følelsen av et intimt scenario. Jeg har hatt lykkelige stunder der i pissregn uten å engang være fan av bandet på scenen. Man elsker det likevel når noen står foran deg og gir alt – spesielt på en regnfull dag på en utescene. Og når solen skinner er det uslåelig. Å vandre fra konsert til konsert og bli overrasket over å finne noe du aldri har hørt før – og umiddelbart bare digger – er en lykkefølelse for en musikkelsker, nesten som om du har møtt ditt livs kjærlighet for første gang.
 3. I år har jeg selv konserter på alle dagene under festivalen, så jeg får ikke med meg noe. Å gå glipp av Robert Plant og Patti Smith svir. Men jeg får heldigvis tid til å se Bob Dylan igjen 21. juni. Det gleder jeg meg enormt til.

 

Julie Andersland

Julie Andersland

Byråd for klima, kultur og næring

 1. Bergenfest er flinke til å booke varierte og spennende artister, så det er vanskelig å si hva som er min beste opplevelse. Det jeg kanskje husker best er da Franz Ferdinand måtte avlyse i 2013. Det var skuffende der og da, men gjorde at jeg fikk hørt Lee Fields & The Expressions – totalt ukjent for meg da, men som virkelig fikk opp stemningen. Gøy å oppleve nye artister!
 2. Jeg liker veldig godt stemningen i de flotte, historiske omgivelsene. Det skaper en helt spesiell atmosfære og ramme for festivalen. Og så er det imponerende hva de får til av spennende bookinger år etter år. Absolutt en bra festival!
 3. I år er jeg bortreist under nesten hele Bergenfest, så jeg er ikke sikker på om jeg får med meg noe, dessverre. Det kan være jeg rekker noe fredagen – i så fall kan jeg jo få et gjensyn med Lee Fields & The Expressions. 😊

 

Bård Ose

Bård Ose

NRK-journalist

 1. Den amerikanske gitaristen Sonny Landreth. Han var her to ganger – første gang oppnådde jeg nirvana da han fyrte løs. For meg er han den største gitaristen i nyere tid innen blues/roots.
 2. Personlig savner jeg særpreget som festivalen hadde da den spredte seg over alle utestedene i sentrum. Men jeg mener likevel det var helt riktig å fornye seg ved å flytte alt ut til Bergenhus festning. Så svaret må bli at jeg synes Bergenfest har vært gode på fornyelse, og det gjelder også programmet.
 3. Patti Smith.

 

Calle Hamre

Calle Hamre

Artist/musiker/musikkinstruktør (Butterfly Garden, Jem Jem Due)

 • Jeg har tre store opplevelser: Nick Cave, Sleaford Mods og Thåstrøm.
 • Synes festivalen er blitt proffere og bedre organisert, flink på variert booking. Generelt veldig bra. Kunne hatt flere lokale artister om det skulle være noe. Men Bergenfest er et av årets høydepunkter.
 • Novo Amor, Charlie Cunningham, Barns Country, Stephen Malkmus & The Jicks, og selvfølgelig The Charlatans, og jeg dropper vel innom Robert Plant og Bon Iver.

 

Christine Sandtorv

Christine Sandtorv

Artist (Ephemera, Stjerneteller)

 1. Nick Cave & the Bad Seeds på Bergenfest i fjor var nydelig! Ellers var det også fantastisk å få spille min egen barnemusikk for tusenvis av små barnehagebarn i regntøy for et par år tilbake!
 2. Jeg synes det er fantastisk å ha en så god festival midt i hjertet av vår egen by. Det er latterlig å ikke benytte seg av det!
 3. I år har jeg festivalpass hele uken. Jeg skal gå på noen planlagte konserter, og slenge innom mange artister og band som er ukjente for meg. Forhåpentligvis blir jeg positivt overrasket og oppdager ny musikk! Gleder meg til å høre nykommeren Iris, og Razika er jo alltid kjekt.

 

Frode Harald Unneland

Frode Harald Unneland

Artist (Evig Din For Alltid, Pompel & the Pilts, Savoy)

 1. Beste opplevelse er selvfølgelig å spille på Bergenfest. Kult med den enorme køen utenfor teltet før Pompel-konserten. Ellers var Thåstrøm Lars Vaular, Wilco, Sleaford Mods og Little Zims fine høydepunkt for meg.
 2. Fet festival med god mat. Lett tilgjengelig og nær sentrum. Savner selvfølgelig noen artister, men det er alltid lett å klage på booking. Været i Bergen kan man gjøre lite med, men jeg har hatt fantastiske opplevelser i styrtregn på Bergenfest, blant annet med Blondie.
 3. I år ser jeg frem til The Charlatans, Stephen Malkmus, Snail Mail, Sushi X Kobe, Hester V75, Kurt Vile og Razika. Men høydepunktet blir Hjerteslag, som både min kone og jeg elsker. Det blir fett. Og så er det alltid gøy å bli overrasket av artister man ikke har hørt før.

 

Petter Lønningen

Petter Lønningen

Journalist og redaktør

 1. Dette er kanskje litt juks, men min favorittkonsert fra Bergenfest er faktisk fra 2004 da festivalen fremdeles het Ole Blues. Legendary Shack Shakers satte fyr på Den Stundesløse og gjorde meg til blodfan. De spilte som om det var deres siste konsert noensinne – noe de gjør hver eneste gang de står på scenen. Da får man som publikummer følelsen av at man er med på noe helt spesielt, og det er jo derfor man går på konsert. Hvis man bare vil ha god lyd og kald drikke kan man like gjerne høre på albumet hjemme i sin egen stue.
 2. Bergenfest booker ekstremt smart: Det er en god blanding av nostalgi og eventyrlyst. De har en solid base av lokale artister som også kan være hovedtrekkplastre, de booker gamle travere som treffer dem over 50, de har kredible indiehelter som trekker unge voksne – og de er ekstremt flinke til å fange opp det som kan bli det neste store. Bergenfest har noe for de aller fleste, og slik må man tenke hvis man skal drive en så stor festival i en så liten by som Bergen. Men det gjør også at man ikke kan booke på samme måte som for eksempel Øya-festivalen, som i år kliner til med selveste The Cure. Det er også en del amerikanske artister i mellomsjiktet som blir for dyre, artister som sjelden besøker andre norske byer enn Oslo. Derfor sto jeg helt fremme da Action Bronson var her i 2016.
 3. Jeg er på jobb under festivalen, så i skrivende stund vet jeg ennå ikke hva jeg får sett. Kvaliteten på årets program er som vanlig imponerende, og dette er en flott mulighet for folk til å få med seg kremen av bergensk populærmusikk. Foreløpig er det ikke noen av navnene på plakaten som jeg føler at jeg personlig bare få med meg, men vi tar det som det kommer. Det blir nok en fin festival uansett!
Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this