Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
LØPSFEST I MORGEN: Etter suksessen med Bergen City Marathon inviterer Turn og Idrettsforeningen Viking nå til løpsfesten Bergen City Milen. (Foto: BCM)

Satser på ny løpsfest

Etter suksessen med Bergen City Marathon satser Viking friskt videre med et nytt sentrumsløp. I morgen er det klart for Bergen City Milen i byens gater.

Bergen City Marathon ble en dundrende suksess i april med ny deltagerrekord. Det var 11.331 påmeldte, og 10.030 som startet. Det er 500 flere enn året før.

– Løpene har veldig mange tilreisende, og vi fyller nok opp hotellene i byen vel så mye som det Sykkel-VM gjorde.

– Hvorfor har dere lykkes?

– Jeg tror vi gjør arrangementet folkelig. Og så er vi profesjonelle i alt vi driver med, sier arrangementsleder Janne Jensen.

– Vi har lang erfaring med å arrangere, og stort fokus på at deltagerne skal ha det bra fra de kommer til de drar hjem.

SETTER BERGEN PÅ KARTET

Mer informasjon: bergencitymarathon.no

Viking samarbeider med Statens Vegvesen hele året, og blir informert om alt som skal skje i områdene tilknyttet maratonløypen.

– Vi blir også satt i kontakt med entreprenørene, slik at de også vet om oss.

Bare noen dager før arrangementet i april var hele løypen gravd opp ute på Nordnes.

– Det var ikke vei der ute hvor du kommer ut av parken, sier hun.

– På løpsdagen var alt lukket igjen, og det gikk bra. Vi får hjelp av myndigheter og vegvesen og politi, og opplever at folk vil at vi skal få til dette arrangementet og at vi skal lykkes.

Deltagerne på milen skal løpe gjennom Marken, gjennom parker og på sykkelveier, og alt krever planlegging. Og så skjer det midt i byen på en lørdag.

– Vi vil ha folkelivet, men vi arrangerer det så sent som klokken 17 på en lørdag fordi vi vil gjør det litt enklere logistikkmessig. Samtidig som vi kanskje forlenger lørdagen i byen, for vi håper jo at folk som handler blir igjen for å få med seg løpet og folkelivet.

– Ser næringslivet verdien av dere?

– De vet at vi gjør en forskjell. I fjor fikk vi Bergen Reiselivslags ærespris, og det har litt å gjøre med at de ser verdien av det vi gjør og det vi skaper i sentrum. Vi har snakket om å lage en analyse på hvor mye vi legger igjen. Løpene har veldig mange tilreisende, og vi fyller nok opp hotellene i byen vel så mye som det Sykkel-VM gjorde.

OVER SMÅPUDDEN

Jensen forteller at milløpet har ligget i planene til Viking lenge.

– I begynnelsen holdt vi igjen fordi vi ønsket å bygge opp maratonløpet vårt. Etterhvert har vi sett at det ikke er plass til mer på samme dag. Her har vi allerede en del logistikk når det gjelder å tilpasse fem kilometer, stafett, halv- og helmaraton i forhold til hverandre. Disse distansene er presset inn på disse seks timene, og vi klarer ikke å passe inn en ti kilometer også.

– Et annet poeng er at dersom vi for eksempel skulle legge inn en ti kilometer i maratonløypen vår, så måtte vi ha startet løpet oppe ved Haukeland sykehus. Du kan ikke plassere fem tusen løpere midt i veien hvor utrykningskjøretøyer skal ut og inn.

KLAR FOR MILLØP I SENTRUM: – Vi har fått noen tilbakemeldinger på at 21 kilometer er for langt, og at vi skulle hatt en ti-kilometer. Så ja, jeg tror denne milen har et stort potensial, sier arrangementsleder i TIF Viking, Janne Jensen. (Foto: Ove Landro)

Milen starter på Vågsallmenningen, og fortsetter til Nedre Korskirkeallmenningen og inn i Kong Oscarsgate, som man følger bort til jernbanen, inn i Strømgaten, mellom jernbanen og Bygarasjen og bort til ADO.

Så skal man rundt Store Lungegårdsvann, inn i Nygårdsparken og ut til bryggekanten i Solheimsviken, hvor man løper et stykke ut i Damsgårdsundet, før man tar inn på Damsgårdsveien. Det blir vending ved Baker Brun under Puddefjordsbroen. På returen krysser man Småpudden, svinger innom Nygårdsparken igjen, returnerer til ADO, forbi jernbanen, inn i Marken, tilbake via Kong Oscarsgate og i mål igjen på Vågsallmenningen.

HÅPER PÅ 2000

– Dette løpet må vel ha vel så stort potensiale som hel- og halvmaraton-arrangementet, ettersom enda flere mosjonister vil tenke at en flat ti-kilometer er noe de kan klare?

– Vi tror også det. Og vi har fått tilbakemeldinger på at 21 kilometer er for langt, og at vi skulle hatt en ti-kilometer. Så ja, jeg tror denne milen har et stort potensial.

– Hvor mange deltagere kan dere ta i mot?

– De beregninger vi gjør nå er at vi skal kunne ta i mot fem tusen løpere. Det blir nok ikke så mange første gangen, men klarer vi to tusen i år skal vi være strålende fornøyd. Ting tar litt tid. Vi startet med 1400 på Bergen City Marathon, og året etter var vi i fem tusen.

Selv måtte hun utsette ferien i år.

– Jeg hadde litt fri i juli, men ikke så lang ferie som jeg pleier. Vi må jobbe for å få ting på plass. Ikke minst all kontakten og planleggingen sammen med Bergen kommune, Statens Vegvesen, brannvesen og politi. Mye er selvsagt planlagt og diskutert allerede, men mye må diskuteres helt frem til løpsdagen.

SAMFUNNSANSVAR

– Hvor ligger gevinsten foruten inntekten?

– Det er givende å få til noe som folk opplever er bra. Dessuten er idrettslaget avhengig av å skape gode aktiviteter for å kunne drive vår organisasjon. Det er selvsagt økonomi oppi dette også.

– Noe av det gøyeste med å arrangere Bergen City Marathon er det du gjør det halvåret før løpet med å få folk i aktivitet. Vi har fellestreninger og en løpeskole, hvor det kommer mange hundre for å delta. Ikke alle har løpt før. De finner et fellesskap hos oss, og de får oppleve gleden ved å løpe. Og da ser vi at vi har et samfunnsansvar som idrettslag.

– Det er også en samfunnsoppgave når vi ser at fem tusen løpere melder seg på halvmaraton og trener hele vinteren for å være forberedt. Da blir dette så mye mer enn bare løpet i april, med folk i aktivitet store deler av året. Det er vi stolte av.

Jensen ser at det kommer ulike løpere på de forskjellige arrangementene.

– I begynnelsen av juni hadde vi 2000 løpere på Bergen Fjellmaraton, og av disse er det mange som vi ikke finner igjen i gateløpene våre. De ønsker å løpe på fjellet og være i terrenget.

– De skyr asfalt?

– Ja, mange av dem gjør det. Men det trenger de ikke. Nå kommer det et nytt løp, som med tanke på lengden kanskje vil favne enda flere enn Bergen City Marathon. Det er i hvert fall det vi håper på.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this