Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
AMERICANA-ARTIST I VERDENSKLASSE: – Miranda Lee Richards er en helt usannsynlig dyktig produsent og låtskriver. Dessuten synger hun som en gudinne, sier HP Gundersen. (Foto: Julie Patterson)

Fire dager med gåsehud-musikk

Dersom du har hørt amerikanske Miranda Lee Richards, så vet du at dette er en artist helt i en klasse for seg. Når du i tillegg får møte det Hans Petter Gundersen omtaler som «verdens beste ukjente artister», så vet du at dette er en festival du absolutt ikke vil gå glipp av.

– Alle artistene som kommer til festivalen har det til felles at de er helt usannsynlige låtskrivere, sier Hans Petter «HP» Gundersen, som har brukt fem år på å finne frem til alle artistene han ønsker å presentere for bergenspublikummet.

– En ting er de som synger fint, noe annet er de som har en visjon.

Festival-planene begynte med at han ble kjent med americana-artisten Maesa Pullman (skuespilleren Bill Pullmans datter) i Oslo. De skrev noen sanger sammen, og han ble invitert til Los Ageles for å gjøre noen innspillinger sammen med henne der.

Dette resulterte i at Maesa Pullman ble vokalist på The Last Hurrah!!-albumet Mudflowers (utgitt på Rune Grammofon i 2015), mens kusinen Rosa Pullman og den verdenskjente americana-artisten Miranda Lee Richards var med og koret. Men nå foregriper jeg historien; det er bedre å la HP fortelle selv.

«SURE, IF I CAN FEEL THE MUSIC»

– Maesa, Rosa og Miranda hadde en vokaltrio sammen, og hadde nettopp hatt en session da jeg kom til studio i LA. Jeg ante ikke hvem Miranda var, men hørte at stemmen hennes blendet noe helt usannsynlig med de to Pullman-jentene. Så jeg spurte frekt og freidig om hun kunne tenke seg å kore på noen låter med meg. Maesa ble helt stiv i ansiktet. Altså, jeg fikk senere vite at førsteplaten til Miranda hadde solgt flere millioner og gikk til topps i Japan.

– Hva svarte hun?

– Å, det var så sympatisk. «Sure, if I can feel the music». Det er helt nydelig. Heldigvis likte hun låtene enormt godt, og det endte med at hun koret på tre av dem. Etter at jeg kom tilbake til Bergen, mailet hun meg albumet Echoes of the Dreamtime (2016). Jeg ble helt satt ut da jeg hørte det; jeg ble helt besatt, og søkte opp alt som fantes av intervjuer og konserter med henne på Youtube.

Han tar en pause, og ber meg lytte til en av låtene hennes. Den heter First Light of Winter, og tro meg, jeg har aldri hørt en låt som så perfekt nærmest innkapsler årstiden vi er på vei inn i. Det er så du kan kjenne den stjernebesatte høstkveldhimmelen prikke deg i huden.

FESTIVALBAND MED BERGENSMUSIKERE

– Siden har jeg gått rundt med den ideen at vi kunne sette sammen et godt nok husband her i Bergen, for så å invitere americana-artister i verdensklasse over til å spille med oss.  Det er konseptet mitt – at vi har et sånt husband her. Det er ekstremt kostnadsbesparende at de ikke trenger å ha med seg band.

Musikerne HP Gundersen har fått med seg er –i tillegg til seg selv – Jason Hiller (Maesa Pullmans mann), Øyvind Storli Hoel, Bjørn Sæther, David Chelsom Vogt, Kåre Sandvik, Jørgen Sandvik, Lasse Hammersland og Henrik Paulsen – eller sagt med tre ord: The Last Hurrah!! – og med Nils Einar Vindjord og Nora Yuyue Zheng som gjester.

Piloten for helgens festival var på Bergenfest i 2017, da Miranda Lee Richards spilte med The Last Hurrah!! som kompband. Siden var han tilbake i Los Angeles for å jobbe med et bestillingsverk til Vossajazz 2018 – der Maesa Pullman var invitert til å spille sammen med The Last Hurrah!!.

KOSMISK AMERICANA-MUSIKK

Mens han var der, ble steelgitaristen i Miranda Lee Richards’ band syk – like før de skulle ut på en turné langs den amerikanske vestkysten.

– Jeg hadde nettopp sett dem live uken før, og aldri tidligere opplevd å ha så mye gåsehud på en konsert – fra begynnelse til slutt, forteller HP.

– Så du fikk jobben?

– Ja. I min verden var det som å få spille med Gram Parsons. Så høyt satte jeg det. Han var visjonær. En ting er de som synger fint, noe annet er de som har en visjon. Gram Parsons hadde en visjon om kosmisk americana-musikk, og det har Miranda tatt videre. Vi spilte i San Francisco, Oregon, Seattle; jeg husker ikke alle stedene – jeg var trippelhøy av hele situasjonen.

Bergen International Americana Festival holdes over fire dager – fra torsdag til og med søndag denne uken – med følgende konserter:

  • Victoria pub, torsdag kl. 21.00-23.00: Festivalvorspiel og foredrag med Mark Humphrey (US) (radiovert og musiker, kjent fra det amerikanske radioprogrammet Roots Music and Beyond), samt duoen Bjørn Tomren og Åse Britt Reme Jakobsen.
  • Ole Bull Scene, fredag kl. 20.00-23.30: Maratonkonsert (tre konserter) med Miranda Lee Richards (US), Maesa Pullman (US) og Rosa Pullman (US).
  • Underlig, lørdag kl. 20.00-00.00: Konserter med Hannah White and The Nordic Connections (UK/N), Jess Morgan (UK), Clare Means (/US) og Sarabeth Tucek med Luther Russell (US).
  • Christinegård Hovedgård i Sandviken, søndag kl. 20.00-23.00: Klubb Gåsehud Spesial med artistene Luther Russell (Those Pretty Wrong) og RJ Chesney and The Amateur Revolution etterfulgt av americana-jam med diverse artister.
FIRE DAGER MED ROOTS-MUSIKK: Inspirasjonen bak festivalen er Woodstock-filmen og The Last Waltz med The Band. – Det blir en galla. Alt skal spilles inn og filmes, og vil bli utgitt på plate i ettertid, lover HP Gundersen. (Foto: Magne Fonn Hafskor)
Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this