Årets Bergen Awards blir et storslått og forrykende show, med en rekke artister av høyeste kvalitet; blant andre Endre Nordvik og Sofye.
– Der Oscar-prisen kun handler om film, så favner vi bredere. Så sett med bergensøyne er dette en mye viktigere pris.
– Hvilke andre artister som kommer blir en overraskelse, men jeg kan trygt si at alle som en kommer til å være med og gi både de nominerte, vinnerne og alle andre deltagere en fantastisk kveld med minner for livet, sier Vegard Sletten.
Ideen om en egen pris kom til ham kort tid etter at han var med og gründet Bergensmagasinet, der han har vært daglig leder siden oppstarten våren 2016.
– Bergen Awards er et arrangement helt i Bergensmagasinets ånd og visjon, som er å løfte frem gründere, talenter og alle andre som er med på å få Bergen opp og frem, sier han.
– Dette skal være en prisutdeling til beste for alle, og som skal motivere til videre innsats for byens ve og vel.
KOMMET FOR Å BLI
– Så Bergensprisen er kommet for å bli?
– Alle signaler vi har fått hittil peker i retning av at dette er noe som bergenserne vil ha. Men vi klarer ikke dette alene; vi er avhengig av gode samarbeidspartnere og støttespillere for å få dette til.
– Du har tatt runden?
– Ja, det gjorde jeg før fjorårets prisutdeling, og det har jeg også gjort i år. Det gledelige er at alle foreninger og organisasjoner som takket ja til å være med i fjor, enten i en jury eller på andre måter, er med videre.
I tillegg har han fått med Universitetet i Bergen, som vil dele ut prisen til årets forsker/forskerteam.
– Dette er nytt av året, og noe vi er svært glad for. Det er viktig for oss at også akademia er med, slik at dette ikke blir en prisutdeling kun for kultur, idrett og næringsliv.
STØRRE ENN I FJOR
En annen ting som er nytt i år, er at det blir plass til flere. Fjorårets Bergen Awards fylte Kongesalen på Radisson Blu Royal Hotel på Bryggen, og hadde 150 mennesker på venteliste.
Til årets arrangement har Grieghallen stilt Peer Gynt-salen til rådighet, med plass til 550 mennesker. Vegard Sletten lover et «storslått og forrykende show», med en rekke artister av høyeste kvalitet; blant andre Endre Nordvik og Sofye.
– Hvilke andre artister som kommer blir en overraskelse, men jeg kan trygt si at alle som en kommer til å være med og gi både de nominerte, vinnerne og alle andre deltagere en fantastisk kveld med minner for livet.
Totalt skal det deles ut priser i 12 kategorier. For hver pris er det satt ned en egen uavhengig jury, som er gitt frie hender til å nominere de beste kandidatene og kåre en vinner.
– Det er ikke Bergensmagasinet som deler ut prisene; vi bare tilrettelegger. Til eksempel er det Olympiatoppen Vest som deler ut de to idrettsprisene, mens Vill Vill Vest kårer årets artist, forklarer han.
Unntakene er Årets ildsjel og Årets hederspris; her er det Bergensmagasinet som nominerer og kårer vinner.
– Ildsjelprisen skal gå til mennesker som gløder for en hjertesak. Som oftest er det her snakk om ren idealisme, sier Sletten.
Når det gjelder Hedersprisen, så skiller den seg litt ut fra de 11 andre. Der de øvrige prisene deles ut til personer eller organisasjoner som har utmerket seg i løpet av 2017, så går Hedersprisen til noen som har gjort seg positivt bemerket i en mannsalder.
SYMBOL FOR BYFJELLENE
Prisstatuetten fortjener å nevnes spesielt. Den er spesialdesignet, og helt unik. Utformingen er ment som et symbol for de syv byfjellene. Selve statuetten er støpt i sølv, og plassert på en betongsokkel med Bergensprisen og navn på mottaker inngravert. Betongdelen støpes av vossabedriften Tunge Ting, mens fjellet og ferdigstillelsen av statuetten utføres av Arven 1868 i Dreggen.
Dette er en komplisert prosess. Først blir prototypen til overdelen formet for hånd i kobber, i to halvdeler. Dette kalles elektroder. Kobberet skal så «spise» seg ned i stål, slik at man får fremstilt en nøyaktig «negativ» av statuetten. Fjellet blir deretter presset i sølv, før de to halvdelene loddes sammen, finslipes rundt kantene, forsølves med nysølv og poleres, og limes til slutt på betongsokkelen.
– Er dette byens egen Oscar-statuett?
– Hehe, det kan du godt si. Men der Oscar-prisen kun handler om film, så favner vi bredere. Så sett med bergensøyne er dette en mye viktigere pris.
Årets Bergen Awards finner sted i Grieghallen i kveld (fredag 16. februar) fra kl. 19.00. Selve prisutdelingen foregår fra kl. 20.00 til 23.00. Etterpå blir det afterparty med livemusikk fra The Flying Dancing Kings og DJ frem til kl. 02.00. Billetter på Ticketmaster (NB: Svært få igjen)