villvillvest1
VISUELL PUBLIKUMSVINNER: Bergensrapperen Kjartan Lauritzen (opprinnelig fra Balestrand i Sogn og Fjordane) gjorde stor suksess på fjorårets Vill Vill Vest-festival. I dag er han en av de nominerte til BIFF og Vill Vill Vests musikkvideopris, og på fredag slipper han EPen Fenomenet. (Foto: Helge Brekke)

– Viktigere å bli sett enn hørt

Del artikkelen i Sosial medier

– Hele den visuelle identiteten er blitt viktigere for artister som vil nå frem i dag, sier Vilde Blomhoff, som har et navn som står godt til jobben som festivalsjef for årets utgave av Vill Vill Vest.

Den vestlandske tredagers-festivalen ble arrangert første gang i fjor høst på initiativ fra en bredt representert og sammensatt gruppe fra musikkmiljøet. Tanken bak er å lage et årlig arrangement for Norges musikkbransje.

– Er det en ren bransjefestival?

– Nei. Noen av konferansene på dagtid er nok rettet mer mot bransjen, men dette er en festival som absolutt er for publikum også.

SAMARBEIDER MED OPP, BIFF
OG BERGEN DESIGNFESTIVAL

– Det vi ønsker, er å lage møteplasser mellom artister og aktører i musikkbransjen.

Nytt av året er at de har inngått samarbeid med Innovasjonsuken Opp, Bergen design festival og Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

– Vi er fire individuelle organisasjoner, men har likevel noen spennende krysningspunkter, sier hun, og forteller at de blant annet arrangerer musikkvideokonkurranse sammen med BIFF (NB: dette skjer i dag, 27. september), samt et opplegg med designfestivalen om sammenhengen mellom musikk og visuelt uttrykk.

– Handler det om coverkunst?

– Tradisjonelt er det dét folk ofte har fokus på, men vi vil også se mer helhetlig på det. Design kan handle om alt fra fonten på plakater til opptreden på sosiale media. Hele den visuelle identiteten er blitt viktigere for artister som vil nå frem i dag.

– Dere har en sterk visuell profil selv, med mange v-er og skråstreker?

– Ja, og vi er også bevisst på bruken av farger. Det er viktig å markere seg godt. I fjor laget vi geometrisk kunst på alle spillestedene.

villvillvest2
NYE TRENDER: – Akkurat nå er urban/hiphop i vinden, og det blir spennende å se om tropical house forsvinner eller ikke, sier Vilde Blomhoff. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

DEN HEMMELIGE FESTEN

Festivalen består av en konsert og en seminardel. Konsertene vil bestå av både nye og aktuelle artister som vil fylle ti ulike scener i byen. Seminardelen og det faglige programmet arrangeres av Brak, og vil i hovedsak foregå på Litteraturhuset i Bergen.

– Dere inviterer også til Den hemmelige festen, som holdes lørdag på USF Verftet. Har du lov å fortelle noe om den?

– Hehe. Det er et stort samarbeidsprosjekt som gjør at festivalen varer til lørdag. Publikum kan kjøpe billett som gjelder til begge deler. De fleste av våre egne ting foregår på torsdag og fredag.

Blomhoff kan ikke love noen store headlinere på de to viktigste festivaldagene, derimot slår hun fast at alle kan puttes i sekken «aktuelle» – enten det er snakk om etablerte navn eller nye og spennende artister/band.

INTERNASJONAL
POPSTJERNE FRA BERGEN

– Noen av dem er også eksportklare. Vi inviterer mye internasjonal bransje; norsk musikk er blitt veldig attraktiv i utlandet, og jeg tror at mange kommer til å gjøre seg gjeldende i tiden etter festivalen, sier hun.

– Kroneksempelet vårt er Sigrid, som opptrådte hos oss i fjor. Nå, ett år senere, er hun blitt en internasjonal popstjerne. Det vi ønsker, er å lage møteplasser mellom artister og aktører i musikkbransjen.

– Er dere bygget på noenlunde samme modell som Bylarm i Oslo?

– Ja, vi er en venuefestival på samme måte som dem, men de er større. Jeg var med i programkomiteen deres i fjor, og vi har en dialog.

– Hva med den berømte «glassveggen» mellom Oslo og bergensartister; er den borte?

– Musikk fra Bergen er nesten blitt en egen sjanger. Folk lytter litt ekstra til musikk fra byen vår; bergensband er blitt en egen greie som må sjekkes ut. Stavangerband klinger ikke like bra.

villvillvest3
VILL VILL VEST-GJENGEN: Bak fra venstre: Thomas Digervold, Einar Stokka, Markus Rønne Malmo, Belén Asri, Siren Døvik, Mario Urban, Rick Akerboom, Vilde Blomhoff og Andres Dahl. Fremme: Thea Kinstad Sjølie, Maria Garberg, Unn Thorsen​, Lillian Santos Herberg, Monica Santhos Herberg, Karen Sofie Sørensen og Chris André Aadland. (Foto: Chris André Aadland)

Fakta

Vill Vill Vest

  • Vill Vill Vest er en nasjonal musikkfestival der nærmere 60 aktuelle artister vil spille på flere av Bergens mest etablerte scener.
  • Fra torsdag 28. og frem til lørdag 30. september gjøres byen om til én stor konsertarena.
  • Noen av artistene på årets program: Amanda Tenfjord, Amber Clouds, Building Instrument, Cakewalk, Carmen Villain, Erlend Apneseth Trio, Hvitmalt Gjerde, John Olav Nilsen & Nordsjøen, MK’s Marvellous Medicine, Shikoswe Wonder The Boy og Young Dreams.
  • I tillegg til festivalen vil musikkorganisasjonen Brak på dagtid presentere et innholdsrikt konferanseprogram for musikkbransjen og andre interesserte.
  • Over 300 gjester, samarbeidspartnere og internasjonal musikkbransje tar turen til oss i Bergen.
  • Det har lenge vært behov for en egen møteplass her vest som samler nasjonal og internasjonal musikkbransje.
  • Sentrale musikkaktører på Vestlandet har derfor slått seg sammen for å arrangere Vill Vill Vest.
  • Festivalen skal styrke samarbeidet mellom musikkaktører og bygge en sterkere lokal musikkbransje.
  • Vill Vill Vest vant prisen for Årets kulturbegivenhet på Bergen Awards i februar (prisutdeling arrangert av Bergensmagasinet).
  • Mer informasjon: villvillvest.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this