Frodig hagedesign 1
GRÜNDER: Yvonne Breen driver selskapet Frodig hagedesign. – Jeg har skapt min egen og andres arbeidsplass. Nå gjelder det å holde den i live, og jeg har troen på at det kommer til å gå helt fint, sier Breen. (Foto: Irene R. Mjelde)

Yvonnes hagedrøm ble virkelighet

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg har drømmejobben, sier Yvonne Breen i Frodig hagedesign.

– Ingenting er mer tilfredsstillende enn å gi nytt liv til en litt sliten hage.

– Det hender jeg våkner om natten og bare må tegne en skisse som dukker opp i hodet mitt. Det er så utrolig gøy når det bare sier klikk og så har du løsningen, sier Breen.

I snart fire år har hagedesigner Yvonne Breen fartet Vestlandet rundt og planlagt og beplantet private hager for takknemlige kunder.

– Vi skaper frodige hager med atmosfære, grønne lunger der både mennesker og dyr skal trives, forteller gründeren.

Når hun etter befaring setter seg ned med bilder og tegneprogrammer er det med inspirasjon fra den grønne vestlandsnaturen i bakhodet. Hagene hun planlegger skal spille på lag med vårt fuktige klima.

GIR HAGEN ET LØFT

– Det er ikke alltid så mye som skal til for at hagen din skal få et løft. Vi vil hjelpe alle som ønsker å få maksimalt ut av sine grønne oaser. Derfor har vi delt tilbudene våre opp i ulike tjenester ut fra hvor omfattende tilbud som ønskes, og til hvilket budsjett, redegjør Breen.

Dersom kunden ønsker full pakke planlegger Frodig hagedesign hva hagen skal inneholde og hvordan alt skal plasseres i forhold til hverandre. Et plantedesignprosjekt derimot, begrenser seg til planlegging av selve beplantningen – enten for enkeltbed eller for hagen i sin helhet.

Frodig hagedesign 3
BZZ! Alle skal kunne trives i hagen, også insektene våre. (Foto: Irene R. Mjelde)

– Mange hager er allerede veletablerte og trenger bare litt vedlikehold. Ingenting er mer tilfredsstillende enn å gi nytt liv til en litt sliten hage. Det er utrolig kjekt å se kunder som egentlig ikke har særlig interesse for hage bli entusiastiske og finne glede i hagen når den har fått sin ansiktsløftning, forteller den blide hagedesigneren.

Om noen har spesifikke ønsker for hagen sin tas det utgangspunkt i dem. Sammen med kunden jobber Frodig hagedesign mot et resultat som huseier føler seg komfortabel med.

– Det er alltid spennende å legge frem et ferdig designforslag, og veldig gøy med den typiske tilbakemeldingen «dette hadde jeg aldri kommet på selv». Når en ser noe hver dag går en seg gjerne fast i egne spor, mens vi som kommer inn på området med friskt blikk ser mulighetene i stedet for problemene.

PLANLEGG OM VINTEREN

Frodig hagedesign 5
SER MULIGHETENE: – Det er alltid spennende å legge frem et ferdig designforslag, og veldig gøy med den typiske tilbakemeldingen «dette hadde jeg aldri kommet på selv», sier Yvonne Breen. (Foto: Irene R. Mjelde)

Hagekjenneren meddeler at det gjerne tar både to og tre år før det fulle resultatet av plantearbeid viser seg.

– Mange tenker ikke på hagen før den første løvetannen stråler gult der de i fjor tenkte de skulle hatt et blomsterbed. Om en bruker vintersesongen til planlegging og eventuelle grovere arbeidsoppgaver får en anledning til å nyte mer av sommeren i den nye hagen.

Selv om Breen helst er til stede gjennom hele prosessen ved å opparbeide hagene hun har kreert på dataskjermen tar hun heldigvis ikke alt det tunge arbeidet selv. Når det behøves murere eller tømrere samarbeider hun med fagfolk. I fjor ansatte hun også to personer til i firmaet, en hagedesigner og en gartner.

Breen har ulike fremtidsvisjoner om utvidelse av virksomhetsområder. Blant annet tilbyr nå Frodig hagedesign kurs i hagestell.

– Definisjonen på en lettstelt hage er veldig misforstått. Mange tenker jo færre planter, jo mindre arbeid, men frodig beplantede hager kan også være lettstelte. Planter er dessuten mye rimeligere enn å opparbeide med asfalt, stein og helleplattinger, de filtrerer vind bedre enn levegger, og miljømessig er de også å foretrekke.

Når hun planlegger beplantning i en hage passer hun på å tenke blomstring hele sesongen, slik at det alltid er noe å finne for humlene og de andre insektene våre.

– En liten hagedam er også et miljømessig godt valg. Den tiltrekker seg insekter, fugler finner drikke der, og det samme gjør pinnsvin. Og pinnsvin spiser snegler.

På spørsmål om hvordan hagen utenfor hennes egen bolig ser ut ler Breen godt.

– Den ser ikke ut i det hele tatt. Jeg har aldri hatt så lite tid til egen hage som jeg har hatt de siste årene. Men nå har vi etablert kontor i første etasje i samme hus, og det er meningen at uteområdet skal bli vår showhage der vi kan vise frem spennende planter og produkter. Tegningene er klare, og arbeidet starter i løpet av våren så endelig får jeg en designet hage selv også.

DREV GJESTEHUS

Utdanningen i faget tok Breen i England der hagedesign er et godt innarbeidet og anerkjent yrke. Fra tidligere fartstid i arbeidslivet hadde hun blant annet syv års erfaring som selvstendig næringsdrivende.

– Sammen med min søster drev jeg et gjestehus i Bergen sentrum og fikk sansen for både friheten og ansvaret som følger med det å være sin egen sjef. Da den nye firmaideen dukket opp kombinerte jeg lavsesongen på gjestehuset med å være student. Da Frodig hagedesign ble opprettet hadde jeg gått i alle oppstartfellene. Denne gangen har jeg hatt full kontroll fra starten av, fastslår Breen.

Frodig hagedesign4 Irene R. Mjelde
FARGER SKAPER LIV: Med blomstring hele sesongen er det alltid noe å finne for humlene og de andre insektene. (Foto: Irene R. Mjelde)

Den store, positive overraskelsen var at firmaet hennes fikk så mye å gjøre helt fra begynnelsen.

– Bransjen er så ny her til lands, og jeg gjorde ikke markedsundersøkelser på forhånd, men siden det ikke krevdes store investeringer tok jeg sjansen. Utfordringen har vært å finne ut hvordan vi kan gjøre driften lønnsom nok. Det jobber vi fortsatt med. Det samme gjelder for former og strategier for konseptet.

– Det er en balansegang. Vi skal holde på kjerneaktiviteten, men samtidig se nye muligheter. Jeg har skapt min egen og andres arbeidsplass. Nå gjelder det å holde den i live, og jeg har troen på at det kommer til å gå helt fint.

GJØR TING SKIKKELIG

– Jeg har skapt min egen og andres arbeidsplass. Nå gjelder det å holde den i live, og jeg har troen på at det kommer til å gå helt fint.

I oppstartfasen av firmaet benyttet Breen seg av kurspakken A-B-C Etablering hos Etablerersenteret. Dette er et fylkeskommunalt rådgivningskontor for dem som vurderer å starte, eller nylig har startet, egen bedrift. Hun har også hatt flere møter med rådgiver der etter at selskapet ble etablert.

– Etablerersenteret er et solid og kunnskapsrikt rådgivningsorgan, og det gir trygghet å vite at en har fått veiledning helt fra etablering av selskapet. Det at en kan komme tilbake og diskutere utfordringer med en rådgiver er også gull verdt, mener den engasjerte hageelskeren.

Breens beste råd til andre som brenner for sin nye gründeride er som følger:

– Gjør ting skikkelig fra dag én. Bruk regnskapsfører og få juridisk hjelp til viktige papirer som for eksempel kontrakter, slik at fundamentet er på plass. Det er lett å bli for opphengt i eget fag, men det å drive selskapet skikkelig er helt grunnleggende for å lykkes.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this