Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
JAPANHAGEN PÅ MILDE: Her kan du rusle og finne gode ideer, blant annet til hvordan du kan bruke mose i hagen. Den er åpen hele året. (Foto: Anne Tafjord-Kirkebø)

Senhøst i hagen

HUS & HAGE: Hør – det går mot vinter i hagen. Det rasler under føttene dine der du går. Du kjenner duften av høst. Mettet som den er av løv som er i ferd med å bli jord. Lyset dempes. Skyggene er lange. Ettermiddagene korte.

MINIBIO

Tekst og foto: Anne Tafjord-Kirkebø

Noen synes det er vemodig med høsten i hagen. Andre løftes opp av alle mulighetene som nå er her til å planlegge, endre og bygge nytt.

Og så er det jo løk. LØK! Det er jo noe av det deiligste som finnes – du planlegger vårens fargekavalkade og lever deg inn i den der du ligger på kne og setter løkene i et mønster ned i bakken.

Hos oss har konfirmanten fått velge sine løker, slik at hun/han får akkurat de fargene de ønsker seg i mai! De legges i hjerteform, i form av bokstaver, hulter til bulter, alt etter hva den kommende konfirmant ønsker.

Skal du ha bryllup eller stor dag i april/mai, så kan du jo lage noe helt spektakulært i bedene med løk. 

La oss ta runden. Nå er det tid for å ta inn alt som ikke tåler regn og tømme putekassen. Putene legges på loftet eller i et tørt rom.

Bord og stoler settes under tak, eller tørt, om du kan. Jeg tar inn alle pynteting, i glass, keramikk eller i aluminium, alt som slites av å stå ute i vinter. Det tåler gjerne å stå, men det slites.

Ta vare på hagens gull!

Utnytt mulighetene til å bruke kroppen på en sunn og god måte ute. Så blir våren enda vakrere og du føler deg kreativ og løsningsorientert!

Tøm alle ute-springer! Vann er trasig når det fryser seg ut i rør eller spring. Alle krukker løftes, mange settes inn – ihvertfall terrakottakrukkene, for de tåler ikke frost.

Legg krukkeføtter under krukkene slik at de står litt opp fra bakken og ikke fryser fast. Da kan selv de frostsikre sprekke. Tenk deg at regnvann fra potten ikke skal ligge mellom den og underlaget. Derfor setter du noe under krukken (det kan godt være steiner også), slik at vannet kan renne vekk.

MOSE OG ROGNEBÆR: Ta en tur i skogen og finn de fineste ting å lage juledekorasjoner av. Kjekt å stå med ute!

Blader som faller fra treene er hagens gull. Jeg raker dem sammen i store plastsekker (de til plastavfall er fine til formålet, da det er hull i dem – det må komme luft til). Det bør være litt fuktig i sekkene. La dem stå ute, eller under takskjegget, frem til våren. Da er bladene omdannet til mold, mager mold som egner seg utmerket til å blande i såjord.

Den er også fin til å legges over bedene i ti cm høyde, slik at ugressfrøet ikke får lys til å spire i. Smart, ikke sant? Mulching kalles dette på utenlandsk, om du har hørt det uttrykket brukt. Det gode er i tillegg at sneglene nå ikke finner ly under bladene (særlig bøkeblader liker de godt, for de omdannes så sent), slik de gjør om de ligger på bakken.

HJERTETRE: Vil du slå på stortrommen, kan du henge girlandere med hjerter i treet. Hjertene kan også flettes av plastremser.

På denne tiden kutter jeg ned staudene. Ikke helt ned, jeg lar det stå 10-15 cm igjen slik at rothalsen har litt beskyttelse. Grunnen til at jeg gjør dette, er å få et tørrere miljø. Ligger det blader på bakken, holder de på fuktigheten. Fuktige bed gir husly til snegl. Hos oss er det mye fuktighet. Derfor er det smart å tenke på hva som kan bidra til at jorda kan tørke opp mellom hver regnbyge. 

Rosene får et godt lag med kugjødselkompost over rothalsen. Podestedet bør ha ca. 7 cm dekke over seg for å unngå at det fryser i vinter. Jeg klipper ned litt av buskrosene om de kan stå i fare for å knekke om det blir mye snø.

Jeg etterfyller mer i år enn jeg pleier, da vi har hatt svært mye regn i sommer, skikkelig kraftig regn, som har drenert bort noe av jorda. Særlig viktig å sjekke om hagebedene dine ligger skrått. Små knoller som krokus eller vinterblom (eranthis) kan lett bli liggende oppå jorda om en ikke følger med.

Perfekt tid for planlegging 

SOPP PÅ JULEROSEN: Det lønner seg å fjerne bladene på juleroser som har fått sopp brune flekker på bladene). Fjerner du ikke dette, kan det smitte over på blomstene.

Rusle rolig rundt i hagen din, både i dagslys og skumring. Se deg om! Noe du vil endre? Lage en ny sti, eller endre den du har? Et nytt bed eller sitteplass der det før var sandkasse – for den har ungene vokst fra?

Høsten er perfekt for planlegging, og vinteren er perfekt for hagearbeid med muring, graving og dreneringsarbeid. Ja, når det ikke er frost i bakken, da, og det er det iblant, men ikke så ofte eller lenge om gangen. Utnytt mulighetene til å bruke kroppen på en sunn og god måte ute. Så blir våren enda vakrere og du føler deg kreativ og løsningsorientert!

Mose samles nå i mengder! Den er nydelig når du skal pynte ute til adventstiden. Juleroser kan pakkes inn i mose og bli de nydeligste skulpturer på trappa eller ved porten.

Mosen fra fjellet kan tørkes. Når du skal bruke den, vanner du den og den er akkurat like fin og fargerik som da du henta den. Fyller du en kasse i garasjen, så har du å ta av. Kongler er også fine å samle, så slipper du å kjøpe når du vil lage juledekorasjoner.

Frø kan du samle fremdeles. Sjekk plantene, ta dem som er modne. Tørk dem og legg dem i en papirpose – jeg bruker kaffefilter – og skriv for Guds skyld navnet på dem. Du aner ikke hva du samlet frø av når våren kommer! Frø kan du også bytte med andre, for frø er blitt ganske dyrt. Kjekt med alt en kan spare, ikke sant?

VINTERDEKORASJON: I hagen er det nydelig å dekorere med det man har, som gamle ski og kjelker. Lykter hører til. Disse dekorasjonene kan stå i minst to måneder og lyse opp og glede deg og alle som går forbi.

Lykter i hagen

Lys i lykter er nydelig. Vi bruker ikke el-lys i hagen. Kun om vi venter besøk eller hvis vi selv skal være sene, står det elektriske lyset på. Hvorfor skal det det? Mørket er vakkert og innbyr til andre opplevelser om du rusler litt rolig ute, eller bare ser ut.

Tenn de lyktene du har og sett dem langs veien inn til huset ditt. Det alle vil huske og snakke om etterpå, er det eventyret de opplevde i mørket, da de kom ned eller gikk hjem. Det rolige lyset fra lyktene ga ro og fred.

Derimot bruker vi mye stearinlys i lyktene ute! Det er vakkert og stemningsskapende. Kjøper dem på tilbud, så det er ikke en kostbar sak. Stearin som brenner ute, brenner veldig langsomt. Et kubbelys varer leeenge, i flere døgn!

Inviter venner til en koselig kveld. Tenn de lyktene du har og sett dem langs veien inn til huset ditt. Det alle vil huske og snakke om etterpå, er det eventyret de opplevde i mørket, da de kom ned eller gikk hjem. Det rolige lyset fra lyktene ga ro og fred.

Derfor er alltid veien til de japanske tehusene opplyst – ikke med elektrisk lys, men med lykter. De fremmer ro og fred på vei til en hyggelig stund med gode venner. Bare prøv!

Enten du serverer te eller noe annet.

GRØNN LYSBALL: Har du mye granbar til overs, kan du lage en ball og legge en lyslenke rundt den. Nydelig i hagen nå! Legg en innerrull av gamle aviser, surr rundt, og legg på grønt. Ikke vanskelig og veldig rimelig og flott!
JULEROSE I BLOMST: Med en gang bladene er fjernet, titter blomstene opp. De tåler litt frost. Her har jeg lagt til litt Ferramol (sneglekverk), siden jeg fant små brunsnegl i rothalsen.
PASS PÅ ROSEBEDET: Disse rosene vil slite om vinteren blir kald. Podestedet er over jorden. Det skal ligge ca. 7 cm under, både sommer og vinter. De kan fremdeles reddes om en legger på en sekk jord eller kugjødselkompost – og ser til at selve podestedet blir liggende godt under jorden.
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this