Insektene våre trenger et sted å være og mat å spise, så gi dem de blomstene de trenger for det!
Tekst og foto: Anne Tafjord-Kirkebø
fylkesleder i Hageselskapet Hordaland
Vi elsker sommeren. Vi nyter duftene og fargene, summingen i hagen, fuglene og andre dyr som holder til her. Vi bygger utestuer som aldri før, nettopp for å få med oss dette. Lyset som faller gjennom trekronene, raslingen av vann i hagen. Kanskje et pinnsvin på insektjakt i kveldingen?
HAGENS RIDDERE
Skal du få en velfungerende hage, et lite biomangfold i mikroformat på din egen lille flekk på jorden, må du hjelpe til. Nå finner du frøpakker som er merket «insektvennlige» – velg dem.
Tidligblomstrende busker og planter gir viktig næring til humler og veps som skal danne nye kolonier. Du passer på at noe blomstrer hele sesongen.
Liker du ikke å ha veps i hagen? Vet du hva de driver med, når du ikke vifter etter dem? De sørger for at plantene i hagen din setter flere frø! De slurper i seg den søte nektaren, deres sukker, i blomstene og mater larvene i vepsebolet med… akkurat, insekter!
Proteiner må larvene ha for å vokse (akkurat som du), og derfor tar vepsen med seg insekter til larvene sine så de skal vokse.
Har du flere vepsebol, kan det bli anstendige mengder insekter som forsvinner fra hagen din. Insekter som spiser fra ditt matfat, med andre ord skadedyr.
Edderkopper er en annen av hagens riddere. En undersøkelse fra Sveits viste at edderkopper spiser ca. 38 millioner småkryp per hektar hvert år. I vekt blir det rundt 150 kilo. Omregnet betyr dette at de i din hage årlig kan spise nær fire millioner smådyr per dekar.
Dette tilsvarer 15 kg smådyr, og det er smådyr du IKKE vil ha der – som spretthaler, midd, bladlus, mygg og fluer. Edderkoppen bidrar til å holde antallet ulike skadedyr på plantene nede. Den bør derfor være en velkommen innboer i hagen din.
Den tredje av dine superhjelpere, løpebiller, ser du knapt, nattaktive som de er. De voksne spiser mer variert enn larvene nede i jorda. Noen arter spiser ugressfrø, planter og åtsler. De store artene løpebiller spiser snegler, sommerfugllarver og -pupper, de små holder seg til bladlus, midd, og spretthaler. OG snegleegg. De trenger alle en skjermet plass, noen vedskier under en busk er fint skjulested. Her kan de leve, yngle og gjemme seg.
[PostBlock id=103]
Har du mulighet for å ha et område i hagen litt rusket, la gresset gro? Om noen spør deg, sier du at det er pinnsvinet og insektenes område. Du ønsker nemlig å legge til rette for at alle gode krefter trives i hagen din. Ikke sant?
VANNE ELLER LA DET TØRKE?
Hva skal vi glede oss over senere når alt er ferdigblomstret før juni er over? Det blir en råd, tro meg!
I år rant sommeren over oss nesten før våren var i gang. Solen – vår største energikilde – skinte dag etter dag fra tidlig morgen til sene kvelden, og resultatet lot ikke vente på seg. Alt spirte. Fort! Folk sier at de aldri har opplevd maken, at vårplantene blomstrer sammen med tidlige sommerplanter.
Bekymringene vokser. Hva skal vi glede oss over senere når alt er ferdigblomstret før juni er over? Det blir en råd, tro meg!
Jorden som plantene vokser i, har hatt en utfordring så langt i sommer. Tørr jord gir lite spiring, nyplantede frø vil ikke spire uten vann. De ligger der og tenker over saken; skal-skal ikke? Du som venter på spiring fortviler. Dagene går. Hos meg ser jeg at frø plantet et sted spirer, et annet sted er det… svart jord.
Det som avgjør saken er nok vann. Om du dekker til jorden, holder den på fuktigheten og frøene spirer. Bruk gresset du har etter plenklippingen som sommerdyne over jorden i bed og krukker, så går det bra. Har du plantet tett, så hjelper plantene hverandre med å holde på fuktigheten.
Å plante tett har flere fordeler; som at du slipper å luke ugress. Det er simpelthen ikke plass for det til å spire.
Har du busker og trær, fordamper det ikke så fort der. Her spirer det, og du trenger ikke vanne så ofte. Derimot bør du vanne godt når du vanner! Sett et glass eller en bøtte samme sted før du begynner, så vet du hvor mye vann plantene har fått.
I glasset bør det være minst 5-7 cm vann, det du vanner må få en skikkelig rotbløyte. Litt avhengig av hva som vokser, det kan være nok etter 4-5 cm, avhengig av hvor dypt røttene går. Ligger de dypt, vil de snu seg opp mot vannet, og da risikerer du å gjøre vondt verre. Plantene blir mer utsatt for tørke.
Å plante tett har flere fordeler; som at du slipper å luke ugress. Det er simpelthen ikke plass for det til å spire. Ser du at sommerplantene står vel tett, flytt noen til en krukke eller del med andre. De fleste planter lar seg flytte, men da må du vanne godt, røttene trenger mye vann den første tiden etter flytting.
GULLVANN ER GRATIS
Gullvann er det beste gjødselet. Gratis er det også!
Den største utfordringen nå er gjødsling. Plantene dine utfører et godt stykke arbeid, og trenger tilførsel av mat. Å gjødsle når det er så tørt, er ikke å anbefale.
Jeg ser at mine egne planter og busker er litt lyse i bladene, et sikkert tegn på matmangel, ofte nitrogenmangel. Nitrogen gir god vekst og frodige planter. Tilfør flytende gjødsel til planter i krukker og opphøyde bed, samtidig som du vanner. Det gir mye igjen for innsatsen.
Gresset du legger rundt plantene for å hindre uttørking, gir også fra seg mye nitrogen. Etter en uke på bakken har det gitt fra seg hurtigvirkende nitrogen, og er «gefundenes fressen», som det heter. Ikke tykkere enn 5-10 cm, og pass på at ikke snegler følger med. Skal du reise bort, unngår du at plantene tørker (altfor) mye ut og at ugresset vokser mens du er borte – dersom du dekker bed og krukker med gress.
Når det regner, da gjødsler du. Det er nøkkelen til en frodig, frisk og flott hage. Et allsidig kosthold er like viktig for plantene dine som det er for deg. Kanskje du gjødslet med husdyrgjødsel i vår, ga alt en skikkelig grunngjødsling? Det er ikke for sent, husdyrgjødsel gir allsidig føde, og på et hagesenter kan du spørre deg for.
Sjekk deklarasjonen på sekken hva den inneholder. Ruske gjødselen litt ned i jorda om du kan, da virker den best. Bruk en krafse eller bare hendene, her snakker vi centimetre! Du kan også punktgjødsle, da sparer du gjødsel samtidig som det du gjødsler, får sitt.
Røttene går vanligvis så langt ut som kronen på treet/busken går. I en ring rundt dette kan du lage noen hull og slippe gjødsel nedi. Da gjødsler du ikke ugress, og sikrer deg at det er den som skal ha maten, som får den.
Sommerblomster kan du gi gjødsel helt til frosten kommer, men roser og andre overvintrende planter skal ikke ha gjødsel fra midten/slutten av juli. Da skal de forberede seg til vinteren. Lær deg å se på plantene dine, så ser du etter hvert hva de trenger, når de trenger det. Husk, får de riktig kost, blir de ikke bare større og flottere å se på, de blir også sunnere og trenger ikke å sprøytes med diverse midler.
Når det regner, da gjødsler du. Det er nøkkelen til en frodig, frisk og flott hage.
Gullvann er det beste gjødselet. Gratis er det også! Det inneholder alt plantene dine trenger; i en liter gullvann er det 7,4 gram nitrogen, 0,6 gram fosfor og 1,6 gram kalium. At denne gjødselen kalles gullvann er ikke uten grunn.
Det er pH-nøytralt og er vanligvis uten smittestoff. Det er sterilt inne i kroppen, og kan tilføres bakterier på vei ut, men sjansen er liten! Særlig når det er ditt eget tiss (det er dét det er, ja!) det dreier seg om. Hvorfor kaste bort noe som er så nyttig? Bruk blandingsforholdet én del urin og ni deler vann. Og om varmkomposten er treg, tilsett urin så får du fart på den. Nitrogenet gir fart på omdanningen.
FRØ OG FRYD
Plantene blomstrer for å sette frø som skal føre slekten videre, kan en si. Når jobben er gjort, slutter de å blomstre. Derfor må vi lure dem til å fortsette jobben. Det gjør vi blant annet ved å klippe av frøstanden. De fleste planter som blomstrer tidlig, som duppesoleie, vil blomstre igjen om høsten om du klipper dem ned etter avblomstring.
Fiol/natt og dag/stemor vil være tjafsne etter full blomstring hele våren. Fortvil ikke. Klipp dem godt ned (vær sikker på at alle frø er borte) når du reiser på ferie, så står de fulle med nye knopper når du kommer hjem igjen. Jeg lar noen få frø så seg etter siste blomstring, da spirer de igjen til våren.
Omvendt, frø fra planter du IKKE vil skal frøså seg over hele hagen, dem klipper du bort etter blomstring. Det gjelder også ugressfrø, om du ikke tar deg tid til å luke ugresset, er dette en god nødløsing. Aksene med frøene på er nydelige i sommerbuketter, kanskje noe av det vi virkelig tenker på som en sommerbukett!