selvikbok
BOKSIGNERING I NØSTEBODEN: Thorstein Selvik har samlet samtlige På tampen-tekster som har vært trykket i Bergensmagasinet frem til nå mellom to permer. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Boksignering helt på tampen

Del artikkelen i Sosial medier

– Bergen trenger mer debatt, sier Thorstein Selvik, som har laget bok av innleggene han har hatt på trykk i den faste spalten På tampen her i Bergensmagasinet.

 Thorstein Selvik leder til daglig firmaet Ace Capital, med kontor i Rekstens gamle kontorbygning. Boken utgis på Kapabel forlag, og ble lansert forrige tirsdag med et eget arrangement i Nøsteboden.

– Den utgis i pur glede over å dele mine tanker med flere, sier Thorstein Selvik om den nye boken, der undertegnede skylder å gjøre oppmerksom på at jeg har fått æren av å skrive etterordet.

DEN SLITSOMME FETTEREN

– Hva tar du utgangspunkt i når du skriver?

– Bergen er som den litt slitsomme fetteren som liker å vise seg frem, men ikke vet helt hva han skal være.

– Jeg har en forholdsvis inter‎nasjonal bakgrunn, og evner kanskje å se Bergen og Norge med litt utenforstående øyne. Jeg har et skråblikk også fordi jeg er uavhengig, mens mange i Norge tilhører formelle hierarkier i jobbsammenheng, mener han.

– Jeg leser mye både faglitteratur og fiksjon, jeg er en nyhetsjunkie og følger med ganske bredt. Jeg tar alltid de utenforståendes parti, og liker å pirke i det etablerte. Makt korrumperer og må utfordres med pennen som våpen.

NÃ¥r Selvik skriver er Bergen og bergensere ofte et tema.

– Bergen har sterke og svake sider, og byen endrer seg hele tiden – fysisk og psykologisk, sier han.

– Byen vår er som den litt slitsomme fetteren som liker å vise seg frem, men ikke vet helt hva han skal være. Oslo er dominant på de fleste nivåer i Norge og trenger å utfordres. Men skal Bergen fungere, må byen gi mer blaffen i Oslo, utvikle eget næringsliv med eksellente bedrifter og slutte å syte, sier forfatteren.

HURRA FOR EKORNET

Thorstein Selviks På tampen-spalte har vært trykket mer eller mindre fast i Bergensmagasinet siden sommeren 2016, med temaer om alt fra informasjonsteknologi og gründervirksomhet til økonomisk teori, globalisering og det amerikanske presidentvalget.

[PostBlock id=222]

Spalten hans fant etter hvert en form, med jevn stigning i kvaliteten på tekstene. Ikke at de tidlige var dårlige, kjenner jeg at jeg må føye til her, langtifra, men tekstene ble mer spisset og poengterte; tabloide om du vil. Publikum merket nok også dette, noe vi så gjennom at flere av innleggene fikk stor rekkevidde via Facebook.

Det toppet seg fullstendig etter fjorårets Sykkel-VM, der Selvik, i motsetning til de faste innleggene, ba om å få komme til orde i et eget intervju. Bakgrunnen var det han omtalte som «Oslo-pressens selvsentrerte og ironiske distanse til alt som skjer vest for Langfjella», samt «lokalpressens sutring i forkant av Sykkel-VM».

– Begeistring kan ikke planlegges, men er noe som oppstår spontant. Spesielt her i Vestlandets hovedstad, tordnet han.

– Når VG kritiserer oss for å heie på et ekorn som hopper fra tre til tre, så misforstår de fullstendig. Vi har en overbygning i Bergen av entusiasme og glede over å gjøre ting sammen. Livet går videre to kvartaler fra Oslo Spektrum, uansett hvem som står på scenen der.

PATRIOTISME OG DANNELSE

Der og da var det en ekte bergenspatriot vi så konturene av. Og patriotisme er altså ikke det samme som nasjonalisme, slik enkelte verdensledere later til å tro. Da er begrepet mer i slekt med et av Selviks favorittemner, nemlig dannelse.

– Dersom vi har kunnskaper om gårsdagen, kan vi bruke de til å skape en bedre morgendag for alle, sa Selvik i mitt første intervju med ham; en oppsummering av dannelsesbegrepet som står seg godt mot mer berømte sitater.

«De som ikke kjenner historien, er dømt til å repetere den», hevdet Winston Churchill, mens en av Oscar Wildes skuespill-karakterer sa at «hukommelsen er den dagboken som vi alle bærer med oss rundt». Men kunnskaper innebærer også et ansvar, og gode holdninger.

– Noen tror at dannelse handler om pene klær og fin oppførsel. Det har et element av det også, som at du vet hvilket antrekk du skal bruke til ulike arrangementer. Men det viktigste er at man har kunnskap om hvordan verden henger sammen, at du skjønner hvordan ting har vært, og slik lettere forstår hvordan fremtiden blir, utdypet Selvik.

Et lite bidrag i så måte er den nye boken, der han altså har samlet alle På tampen-tekstene frem til nå.

Thorstein Selviks nye bok, som selvfølgelig har fått tittelen På tampen, er utgitt av Kapabel forlag, og selges via nettbokhandlere og bokhandlere som tar den inn.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this